Hyppää sisältöön

Maailman ihanin joulukalenteri

Julkaistu
Maailman ihanin joulukalenteri

Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapsilla on vanha itse tekemäni joulukalenteri. Se repsottaa ja hapsottaa jo, mutta toimittaa edelleen virkansa hyvin. Kalenterin pieniin pussukoihin tonttu tuo joka yö kaikille perheen lapsille pienen yllätyksen, joka saattaa olla esimerkiksi tarra tai xylitol-purkka.

Viimeistään joulukuun viidentenä iltana me vanhemmat tontut kuitenkin yleensä unohdamme täyttää joulukalenterin seuraavan luukun. Siitä eteenpäin joulukuun aamut ovatkin sitten pelkkää kilpajuoksua: Lapset heräävät tavallista aikaisemmin ennättääkseen ensimmäisenä joulukalenterille. Keke yrittää hämätä heitä ja estää pääsyn kalenterin luo, kun taas samaan aikaan minä ryntään paniikissa keittiöön, kaivelen kaappeja ja koitan soveltaa lennosta mitä erikoisimpia kalenteriyllätyksiä. Kävisikö raaka kananmuna? Tai kenties pala näkkileipää?

Vielä yhtenäkään vuonna emme ole muistaneet ostaa kaikkia kalenteriyllätyksiä kerralla valmiiksi kaappiin odottamaan.

Että vuoden äiti täällä taas hei.

Muutama vuosi sitten sain työkaverilta maailman ihanimman lahjan: Eräänä aamuna marraskuun lopulla työpöydälleni oli ilmestynyt 24 valmiiksi askarreltua kirjekuorta numeroineen kaikkineen. Jokaisesta kuoresta paljastui pätkä Grimmin veljesten sadusta Peukaloinen. Yhdessä kirjekuoret muodostivat siis jännittävän jatkotarinan.

Sinä vuonna Kiikkuvan kirjapyllyn perheessä ei kaiveltu kaappeja, vaan luettiin aamusatuja.

Olen päättänyt, että jonain vuonna laitan hyvän kiertämään ja askartelen samanlaiset 24 kirjekuorta lahjaksi jollekin pienten lasten vanhemmalle, joka kärvistelee joulukalenteristressin kourissa.

Mukava kirjavinkki satukalenterista haaveilevalle on muuten myös Tuutikki Tolosen kirjoittama ja Liisa Kallion kuvittama Joulusatuja-kirja, joka sisältää 24 lyhyehköä itsenäistä tarinaa. Sattuneesta syystä kaikki kirjastojen Joulusatuja-kirjat ovat tällä hetkellä lainassa ainakin täällä pääkaupunkiseudulla, mutta kirja löytyy onneksi Lasten omasta satukirjastosta Eija Ahvon lukemana.

Ja muistakaa myös Lapsen Maailma -lehden oma Avaa kirja -joulukalenteri, jossa osallistujien kesken arvotaan joka päivä yksi lasten- tai nuortenkirja. Joulukalenteria voi seurata Lapsen Maailma -lehden Facebook-sivulla.

Rauhallista ja stressivapaata joulukuuta kaikille!