Hyppää sisältöön

Luetaanko ilmastonmuutoksesta? – Kirjavinkkejä eri ikäisille lapsille

Julkaistu
Luetaanko ilmastonmuutoksesta? – Kirjavinkkejä eri ikäisille lapsille

Eri ikäiset ja muuten vain erilaiset lapset käsittelevät ilmastonmuutosta ja sitä sivuavia aiheita eri tavoin. Joku haluaa faktat pöytään. Toinen tahtoo etäännyttää vaikeat aiheet todellisuudesta ja käsitellä niitä fantasian ja leikin keinoin. Kolmannen ilmastoahdistusta saattaa helpottaa hassuttelu ja pieruhuumori.

Melkein kaikkia tuntemiani lapsia ilmastonmuutos vähintään mietityttää. Meidän perheessä on kolme lasta ja he kaikki haluavat keskustella ympäristöaiheista ja erityisesti ilmaston tulevaisuudesta. Omilla tavoillaan, totta kai.

9-vuotias harrastaa lakonista ironiaa. ”Kohta me asutaan aavikoituneella Tampereella ja ratsastetaan kameleilla”, hän totesi viime viikolla. 8-vuotiaan ote on ratkaisukeskeisempi ja idealistinen. ”Luultavasti kymmenen vuoden päästä on jo kehitetty auto, joka kulkee vesihöyryllä”, hän maalailee. 6-vuotias hedonisti ajattelee lähinnä ruokaa: ”Kun tämä ilmastonmuutos on ohi, niin voidaanko me taas ostaa juustoa?”

Tunnen ajoittain riittämättömyyden tunteita siitä, että en osaa keskustella lasten kanssa ilmastokysymyksistä tarpeeksi moni-ilmeisesti. Etenkin vitsailu tuntuu välillä vaikealta. Paikatakseni vajavaisuuttani olen pikkuhiljaa kerännyt pöytälaatikkoon listaa ilmastonmuutosta käsittelevistä ja sivuavista lastenkirjoista. Kirjalista tarjoaa lohdullisesti kättä pidempää ammennettavaksi keskusteluihin, iltasatuhetkiin ja vaikeidenkin tunteiden käsittelyyn.

Tässä muutamia ympäristö- ja ilmastoaiheisia kirjavinkkejä eri ikäisille lapsille:

Alle 3-vuotias nimeää eläimiä ja sanoittaa toimintaa

Pienille lapsille on tarjolla paljon eläinkirjoja. Kotimainen lastenkirjallisuus esittelee etenkin Suomen luonnossa eläviä eläimiä. Ja söpöjä eläimiä. Itse pidän kirjoista, joissa eläimistöä kuvataan suhteellisen realistisesti. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että leudot talvet tuovat vähitellen suomalaiseen luontoon uusia tulokaslajeja. Camilla de la Bedoyeren Eläimet on hieno yleisteos eläimistä.

Talvi on myös aihe, joka mietityttää nyt monia. Ihan pienille lukijoille sopii Katri Tapolan kirjoittama ja Karoliinan Perkamon kuvittama Toivon talvi. Se kertoo lumesta ja talven aiheuttamista tunteista.

Kierrätys ja etenkin roskien lajittelu kiinnostaa monia pieniä lapsia. Näitä aiheita tarkastelee tarkkanäköisesti Sanna Pelliccionin Onni-pojan kierrätyskirja.

4–6-vuotiaille sadut ovat tärkeitä

Vähän isommille lapsille suunnattu lastenkirjallisuus tarjoaa jo ihanasti erilaisia näkökulmia ympäristöteemoihin.

Martti Lintusen Mitä jääkarhu sanoi pingviinille? on ihan uusi selkokielinen satukirja ilmastonmuutoksesta. Se sopii alle kouluikäisille, mutta toki isommillekin lapsille. On tärkeää, että tietoa ilmaston lämpenemisestä ja napa-alueiden eläimistön elinolosuhteista on tarjolla yksinkertaisessa muodossa.

Hyötypuutarhoista innostuneille lapsille julkaistiin vuonna 2017 söpö kirja: Marjo Nygårdin Kaikessa on itua – Siilin puutarhassa. Kuvakirja kertoo perusasioita puutarhanhoidosta sympaattisen siilihahmon tarinan kautta.

Paljon lukeville lapsille hyvä teos on Magdalena Hain ihanan absurdi lastenromaani Kurnivamahainen kissa. Kirjan monipolvinen tarina johdattaa pohtimaan astetta monimutkaisempia aiheita, kuten luonnonvarojen jakautumista ja yksilön vastuuta.

7–9-vuotiaat seikkailujen pyörteissä

Sinikka Nopolan Anna Talven outo viivytys kertoo juuri nyt ajankohtaisen tarinan talven kaipuusta. Kirjan päähenkilö Anna Talvi ihastuu palavasti hurmaavaan Kimmo Kesään, juuttuu jäätelöbaariin, eikä saa hoidettua velvollisuuksiaan. Kirja yhdistää oivaltavasti perinteisen rakkaustarinan muodon ja ilmastoteemat.

Martti Linnan Isän luokse on hauska ja äärettömän jännittävä seikkailuromaani, jossa 9-vuotias päähenkilö Katri suivaantuu aikuisten saamattomuuteen ja ryhtyy itse toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Harmi vaan, että Katrin ideat ovat hieman yliampuvia. Kirjaa käsitellään myös Kirjanmerkki-podcastin neljännessä jaksossa.

Toinen samasta lähtöasetelmasta ponnistava kirja on Juha-Pekka Koskisen Matilda pelastaa maailman. Tässäkin teoksessa lapsipäähenkilö on fiksu ja omapäinen ja opastaa hölmöjä aikuisia ympäristöasioissa. Mutta siinä missä Isän luokse -teos käsittelee perhesuhteita monitasoisesti, tässä teoksessa jäädään vähän osoittelevalle tasolle.

Pasi Pitkäsen Kadonneiden eläinten saari tutustuttaa lukijan eläinten suojelun maailmaan. Tämä hurja seikkailukirja luottaa ulkoasultaan digitaalisista peleistä tuttuun vauhdikkuuteen.

Fantasiaa 10–12-vuotiaille

Monet noin 10-vuotiaat innostuvat fantasiakirjallisuudesta. Ilmastoaiheet ovat löytäneet tiensä myös tämän genren teoksiin.

Vuokko Hurmeen Kiepaus ja Kaipaus -fantasiaromaanit sijoittuvat dystooppisesti suurten luonnonkatastrofien jälkeiseen aikaan. Sarjan ensimmäisessä osassa maailmaa uhkaa veden puute ja toisessa osassa käsitellään roskaamista ja kierrätystä.

Erin Hunter -salanimen taakse kätkeytyy pieni joukko kirjailijoita. Hunter tunnetaan erityisesti Soturikissat-sarjasta, mutta samalta tekijäjoukolta löytyy myös Etsijät-sarja, jonka päähenkilöinä seikkailevat jääkarhu, harmaakarhu ja mustakarhu. Eläinfantasiassa liikutaan ympäristössä, jota ilmaston lämpeneminen muuttaa vääjäämättömästi.

Yli 13-vuotiaille on tarjolla tietoa

Olen harmitellut sitä, että järkeviä ilmastoaiheisia lasten tietokirjoja on markkinoilla toistaiseksi aika vähän. Nuorille lukijoille tietoa kuitenkin jo löytyy.

Rich Hough on kirjoittanut selkeän Sinä voit pelastaa maapallon -teoksen. Kirja tarjoaa peruspaketin tietoa ihmisten elintavoista ja maapallon kantokyvystä. Mukana on myös paljon suoria toimintavinkkejä.

Toinen perusteos nuorille on Glenn Murphyn Ilmastonmuutos, mitä minä voin tehdä. Se selittää aukeama kerrallaan ilmastonmuutokseen liittyviä ilmiöitä ja termejä.

Enganninkielentaitoisille nuorille on tarjolla myös päiväkirjamuotoista fiktiota: Saci Lloydin kirjat Carbon Diaries 2015 ja Carbon Diaries 2017. Etenkin jälkimmäisessä teoksessä nuori päähenkilö joutuu kovatempoiseen tapahtumapyörteeseen.

Niille nuorille, jotka janoavat mytologiaa ja synkkyyttä, sopiva teos voisi olla Siiri Enorannan mieletön Nokkosvallankumous. Kirja on lohduton dystopia tulevaisuudesta, jossa luonnonvarat on käytetty loppuun. Maaperä on köyhtynyt eikä mikään enää kasva. Kaksi nuorta poikaa päättävät pelastaa maailman.