Hyppää sisältöön

Lapset sarjakuvapiirtäjinä

Julkaistu
Lapset sarjakuvapiirtäjinä

Vajaat kaksi vuotta sitten kirjoitin perheemme lasten sarjakuvaherätyksestä. Tuosta hetkestä lähtien sarjakuvat ovat enemmän tai vähemmän kuuluneet perheemme jokapäiväiseen elämään.

Etenkin Ketunhäntä lukee sarjiksia ihan jatkuvasti. Hänen suosikkinsa on edelleen Aku Ankka, mutta myös Lucky Luke, Lassi ja Leevi, Simpsonit, Spider Man ja Kamut ovat sarjoja, joita Kettulainen lukee mielellään.

Olen monta kertaa hämmästynyt sitä, kuinka paljon tietoa Ketunhäntä on oppinut sarjakuvista. Juuri viime viikolla hän esitteli minulle yksityiskohtaisesti antiikin Kreikassa nimetyt ”maailman seitsemän ihmettä”. Kun kysyin, onko näistä ihmeistä keskusteltu koulussa, Ketunhäntä katsoi minua ihmeissään ja vastasi ”ei tietenkään, niistä kerrottiin Ankkojen Maailmanhistoriassa”.

Viime viikolla Ketunhännällä alkoi koulussa sarjakuva-aiheinen valinnaiskurssi. Jo ennen ensimmäistä kurssitapaamista tämä innokas kolmasluokkalainen aloitti valmistautumisen kehittelemällä ja luonnostelemalla muutamia omia sarjakuvasankareita.

Yleensä, kun joku perheemme lapsista innostuu jostakin, into tarttuu. Eikä tälläkään kerralla kulunut aikaakaan, kun Sudenkuono ja Karhuntassukin istuivat keittiön pöydän ääressä piirtämässä omia sarjakuvia. Ihan erityisesti sarjakuvapiirtämisestä innostui 6-vuotias Karhuntassu. Hän on visuaalinen tyyppi, joka piirtää muutenkin paljon.

Karhuntassun omissa sarjakuvissa seikkailee useimmiten autoja tai laivoja. Lyhyiden strippien tarinat ovat vielä äärettömän toisteisia, mutta Tassulaiselle tärkeintä on tietysti se, että hän on saanut kehitellä tarinan ihan itse.

Sarjakuvien piirtäminen ja tarinoiden kehitteleminen on hauskaa puuhaa.

Tässä kolme kivaa oppimateriaalivinkkiä aloitteleville sarjakuvapiirtäjille:

1. Suomen sarjakuvaseuran Sarjakuvan ABC -materiaali

Antti Hintsan toteuttama ja Suomen sarjakuvaseuran julkaisema Sarjakuvan ABC on viisiosainen verkkomateriaali, joka johdattaa aloittelijan sarjakuvan tekemisen perusteisiin. Materiaali on kuvitettu selkeästi. Ohjeiden avulla aikuinen, joka ei osaa itse yhtään piirtää (esim. minä) pystyy yllättävän pätevästi ohjeistamaan lapsiaan sarjisten tekemisessä.

 

2. Christopher Hart: Näin piirrät sarjakuvaeläimiä

Tämän piirtustusoppaan lainasimme juuri Karhuntassun kanssa kirjastosta. Oppaassa opetetaan piirtämään erilaisia eläinhahmoja askel askeleelta. Vaikka ohjeet vaikuttavat yksinkertaisilta, niiden noudattaminen on yllättävän vaikeaa. Innokkaille piirtäjille opas kuitenkin tarjoilee takuulla uusia haasteita.

 

3. Aikakausmedian Sarjiskone

Aikakausmedia eli Aikakauslehtien liitto on julkaissut vuonna 2016 maksuttoman verkko-ohjelman, jonka avulla kuka tahansa voi tehdä ja julkaista omia sarjakuvia. Sarjiskone on hauska, sillä siinä oman sarjiksen voi rakentaa vaikka valokuvista. Sarjiskoneesta löytyy myös ohjeita omien sarjakuvien tekemiseen.