Hyppää sisältöön

Kuopus odottaa

Julkaistu
Kuopus odottaa

Karhuntassun rooli vilkkaan poikakolmikon nuorimmaisena on välillä vaikea. Kuopus saa aina olla pitämässä puoliaan ja puolustamassa oikeuksiaan.

Lisäksi kuopus joutuu äärettömän usein odottamaan. Hän odottaa, että isommat lapset saavat läksyt tehtyä ja pääsevät leikkimään. Hän odottaa, että isommat tulevat kotiin kaveriretkiltään. Hän odottaa, että isommat pääsevät harrastuksistaan.

Hän odottaa, että hänkin olisi jo iso ja saisi lähteä yksin kotipihaa kauemmas. Hän odottaa omaa kotiavainta, rannekelloa ja kännykkää. Hän odottaa puheenvuoroa. Ja eniten hän odottaa sitä, että hän olisi jossain asiassa nopeampi, taitavampi ja parempi kuin isoveljensä.

Kaikista eniten Karhuntassu odottelee jalkapallokentän laidalla. Hän on käytännön syistä usein mukana isompien sisarustensa peleissä, turnauksissa ja treeneissä. Koska odottelu kentän laidalla on monesti tylsää, Karhuntassulla on näitä hetkiä varten odottelukirja.

Odottelukirja ei voi olla mikä tahansa kirja. Sen täytyy olla kaikin tavoin erityinen. Ennen kaikkea sen täytyy olla sellainen, jota lukutaidotonkin lapsi jaksaa selailla yksikseen kauan. Sen täytyy kestää määrättömästi lukukertoja. Sen täytyy olla jännittävä, mutta se ei saa olla liian jännittävä. Sen täytyy johonkin pisteeseen asti kestää erilaisia sääolosuhteita.

Karhuntassun odottelukirja on National Geographic Societyn vuonna 1990 julkaisema toimintakirja Valaat – merten mahtavat jättiläiset.

Löysin kirjan vuosia sitten kirpputorilta ja olen ikuisesti itselleni kiitollinen siitä, että tajusin tuolloin ostaa sen.

Valaat – merten mahtavat jättiläiset on lasten tietokirja. Se esittelee maailman valaslajit yksityiskohtaisesti ja tarinallisesti. Mutta ihan erityisen kirjasta tekee sen toiminnallisuus. Kirjan sivuilla on esiin pompahtavia kohokuvioita ja vipuja ja luukkuja, joita kirjaa selaileva lapsi jaksaa räplätä loputtomiin. Jokainen kirjan aukeama on kerta kaikkiaan mieletön spektaakkeli.

Kirja on kestänyt aikaa ja kovakouraista käyttöä yllättävän hyvin. Vain muutama vipu hieman repsottaa. Kaikki kohokuviot ja luukut toimivat edelleen mallikkaasti. Olen yrittänyt metsästää tämän odottelukirjan rinnalle muita yhtä hyvin odotteluun sopivia lastenkirjoja, mutta en ole vielä löytänyt valaskirjan voittanutta. Otan ehdottomasti vastaan hyviä vinkkejä!

Hassuinta tässä kaikessa on se, että vaikka kirja on houkutteleva ja ihana ihan koko ajan, Karhuntassu lukee sitä oikeastaan vain ja ainoastaan jalkapallokentän reunalla.