Hyppää sisältöön

Kirjoja 2-vuotiaalle

Julkaistu
Kirjoja 2-vuotiaalle

2-vuotias lapsi on ihanaa seuraa. Tahtoiän kiukkupuuskat kenties tekevät vasta tuloaan ja kasvavan taaperon kanssa liikkuminen ja puuhaaminen on helpompaa kuin pienen vauvan kanssa. 2-vuotias kävelee jo pieniä matkoja ja mikä parasta, hän juttelee.

Lähes kaikki 2-vuotiaat puhuvat joitakin sanoja ja toisilla puhetta saattaa tulla jo enemmänkin. Lisäksi 2-vuotiaat ymmärtävät ja muistavat koko ajan enemmän.

Meidän perheessä lapset ovat 2-vuotiaina rakastaneet rutiineja ja ihan erityisesti lukemiseen liittyviä rutiineja. On hellyttävää, kun 2-vuotias painautuu syliin ja rauhoittuu lukemaan yhdessä.

Kirjat, joista 2-vuotiaat pitävät, vaihtelevat tietysti todella paljon. Ainakin itse olen huomannut, että puhetaidon myötä lapsen kiinnostuksen kohteet ja temperamentti ikään kuin terästäytyvät. Mielestäni 2-vuotiaalle sopiva kirja kertoo jo pienen tarinan ja tietysti tärkeää on se, että kirja käsittelee lasta kiinnostavia aiheita.

Tässä kolme kirjaa, jotka olivat Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapsille tärkeitä 2-vuotiaina:

 

Pirkko Koskimies: Pupu Tupuna vauhdissa

Perheemme esikoinen Ketunhäntä on aina rakastanut seikkailuja ja uusien paikkojen tutkimista. Kenties juuri siksi tämä lastenkirjaklassikko oli hänelle 2-vuotiaana niin rakas.

Pupu Tupuna vauhdissa -kirjassa Pupu Tupuna ja hänen ystävänsä Hippi-hiiri tutkivat ihmisten taloa. Ensin he availevat purkkeja ja purnukoita keittiössä ja maistelevat erilaisia makuja. Ketunhäntä kikatti aina kovaan ääneen tarinan kohdassa, jossa Pupu Tupuna maisteli sinappia ja Hippi-hiiri siirappia.

Sitten talossa asuva perhe tulee kotiin ja eläimille tulee kiire karkuun. Vaiheikkaan pakomatkan jälkeen Pupu Tupuna löytää tiensä metsään ja käy pensaan alle nukkumaan.

Vaikka Pupu Tupuna vauhdissa -kirja on paljon menevämpi ja tapahtumarikkaampi kuin Koskimiehen muut Pupu Tupuna -kirjat, se loppuu rauhoittavasti. Loppunsa ansiosta kirja sopii äärettömän hyvin myös iltasaduksi.

 

Vanessa Julian-Ottie: Eetu tutkimusmatkalla

Tämä kirja oli 2-vuotiaan Sudenkuonon kestosuosikki, jota aikanaan teipattiin ja paikattiin moneen kertaan. Eetu tutkimusmatkalla on kurkistuskirja, jossa pienien aukkojen kautta näkee seuraavalle aukeamalle. Ja täytyy sanoa, että tämä kirja on kyllä lasten kurkistuskirjojen aatelia, niin hyvin kurkistusaukot on huomioitu kirjan tarinassa.

Eetu tutkimusmatkalla -kirja kertoo pienestä kissanpennusta, joka karkaa emonsa luota ja tekee yksinään retken maatalon pihapiirissä. Hän tapaa erilaisia eläimiä ja löytää lopulta onnellisesti tien takaisin kotiin.

Kirjan päähenkilö Eetu kokee tarinassa monia asioita ensimmäistä kertaa elämässään. Kaikki ympärillä on uutta ja jännittävää. Hän tutkii ympäristöään kuin 2-vuotias lapsi, mutta pääsee välillä turvaan oman emon tuttuun syliin. Kirjasta löytyy siis rutkasti samaistumispintaa pienen lapsen elämään.

 

George Johansson & Jens Ahlbom: Masa Mainio kertoo autoista

Kiikkuvan kirjapyllyn perheen kuopus Karhuntassu on ihan pienestä lähtien ollut kova autofani. 2-vuotiaalle Karhuntassulle kelpasi luettavaksi kirja kuin kirja, kunhan se kertoi autoista.

Masa Mainio kertoo autoista -kirja oli yksi 2-vuotiaan Karhuntassun erityissuosikeista. Kirja kertoo yllättävän pitkäveteisesti autojen historiasta, ja tarina huipentuu erilaisten nykyaikaisten autojen esittelyyn.

Tämä kirja on hyvä esimerkki siitä, että 2-vuotiaalle sopivan kirjan ei tarvitse olla kovin tapahtumarikas, nopeatempoinen tai jännittävä. Riittää, että kirjan aihepiiri kiinnostaa lasta.