Hyppää sisältöön

Erilaisia kirjoja koulun aloittamisesta

Julkaistu
Erilaisia kirjoja koulun aloittamisesta

Kiikkuvan kirjapyllyn perheen kuopus Karhuntassu aloittaa ensi viikolla koulun. Kun kyseessä on jo perheen kolmas koulunsa aloittava lapsi, ei uusi tilanne hirvitä meitä vanhempia enää juurikaan.

Kuopuksilla on monesti aika ihanaa. He saavat tehdä ja oppia asioita omassa tahdissaan ja rauhassa ilman vanhempien jatkuvaa hössötystä. Toisin kuin perheiden esikoiset.

Ainakin meidän perheessämme esikoisen koitoksia jännitetään aina koko suvun voimin, kun taas kuopus saa elellä vapaana taivaan lintuna ilman, että juuri kukaan lotkauttaa korvaansakaan. Hyvässä ja pahassa.

Uskon, että tällaisesta rennosta vanhemmuudesta on onneksi hyötyä myös Karhuntassulle itselleen. Hän kun on luonteeltaan sellainen, että hän ahdistuu läheistensä stressistä.

Oman kokemukseni mukaan eri lapset reagoivat koulun aloittamiseen ihan eri tavoin. Siinä missä toinen saattaa mykistyä ja lamaantua uuden edessä, toisen jännitys purkautuukin ehkä pelleilynä, puheripulina tai uhmakkuutena.

Koulun aloittamisesta on kirjoitettu monia lastenkirjoja. Voikin siis olla vaikeaa löytää lukulistalle juuri se omalle lapselle sopiva kirja, jonka avulla lapsen on mahdollista tutkia kouluun ja oppimiseen liittyviä tunteitaan.

Se, että kirja kertoo koulun aloittamisesta, ei aina riitä. Tarvitaan samaistuttavia hahmoja ja teemoja ja tapahtumia, jotka koskettavat. Tarvitaan muistutuksia siitä, että myös erilaiset haasteet kuuluvat elämään ja että niistä voi selvitä monilla tavoilla.

Tässä hieman erilaista kirjoja koulun aloittamisesta:

 

Tittamari Marttinen & Aiju Salminen: Kassu vauhdissa

Tämä kirja on selkokielinen ja sopii siis mahtavasti kaikenlaisille lukijoille. Kirjan päähenkilö Kassu on vauhdikas heppu, jonka ensimmäinen päivä uudessa koulussa ei suju ihan sääntöjen mukaan, päinvastoin. Aikuisen lukijan näkökulmasta kirjan juoni jatkuvine uusine käänteineen tuntuu suorastaan hengästyttävältä.

Kassu vauhdissa -kirja ei anna millään tavalla realistista kuvaa koulunkäynnistä ja juuri se tekee kirjasta erityisen. Miksi lastenkirjan pitäisi opettaa, minkälaista koulussa on? Eikö sekin, että kirja viihdyttää, inspiroi tai innostaa lukemaan, ole arvokasta ja tärkeää.

Suosittelen tätä kirjaa erityisesti lapsille, joita koulun säännöt ja toimintakulttuuri ahdistavat.

Eve Tharlet: Toisinkin voi oppia

Tämä kirja kertoo hanhen poikasesta, jonka on vaikea oppia koulussa opetettavia asioita. Perinteisen kuvakirjan keinoin kirja paneutuu siis oppimisvaikeuksien maailmaan. Kovin syvälliselle tasolle kirjan tarina ei yllä, mutta pienelle koululaiselle kirja saattaakin olla juuri sopiva.

Monista lapsista uusien taitojen opetteleminen tuntuu välillä vaikealta. Lapsen voi lisäksi olla vaikea huomata, koska oppimista tapahtuu, ja siksi monet edistyneetkin pikkuoppilaat saattavat välillä tuntea itsensä huonoiksi koululaisiksi. Toisinkin voi oppia -kirja tarjoaa takuulla vertaistukea tällaisille lapsille.

Tuula Kallioniemi: Karoliina ja lentävä reppu

Tuula Kallioniemen Konsta-sarjan kirjat ovat perheemme lasten suosikkeja ja täytyy sanoa, että olen vaikuttunut myös tästä uudemmasta Karoliina-sarjasta.

Karoliina ja lentävä reppu -kirjassa vilkas Karoliina aloittaa koulun ja tutustuu hyvin erilaisiin lapsiin. Karoliina häslää välillä sinne tänne ja kärsii selvästi pienistä keskittymisvaikeuksista, mutta selviää silti monista tilanteista omalla tyylillään.

Tämä kirja on ihana. Se näyttää, että on ihan ok olla sellainen kuin on, että on ihan ok pelätä ja jännittää ja että ihmiset hyötyvät siitä, että heillä on erilaisia ihmisiä ympärillään. Suosittelen tätä kirjaa erityisesti lapsille, jotka jännittävät muutoksia ja jotka haluavat tehdä asiat aina ”oikein” ja sääntöjen mukaan. Tämä kirja antaa rohkeutta ja kannustaa hulluttelemaan.