Hyppää sisältöön

Kotibileet avec kolmoset

Yöpäiväkirjaa ja valvomisen lieveilmiöitä. Maitobaari on auki 24/7.
Julkaistu
Kotibileet avec kolmoset

Kuva: Stux /Pixabay

Vauvojen vielä asustellessa sairaalassa pyysin viimeisinä päivinä yöhoitajalta tietoiskua yömeiningeistä. Toivoin parasta, pelkäsin pahinta – ja aiemmin en uskaltanut haluta näitä tietoja. Alla kirjanpito. Mitä ajatuksia herättää? Eräs läheiseni kommentoi, että siellähän näkyy olevan mukava kolmen ja puolen tunnin totaalinen hiljaisuus ennen aamuviittä. Katsopas vielä uudelleen, pyysin. Syömiselle ja nukahtamisellekin pitää varata oma aikansa.

20:30 C heräsi, syönyt 75+40 ml. Nukahtanut 22:30 kapaloon.

21:30 B heräsi, söi 60 ml. Nukahti klo 22:30.

22:50 A heräsi, söi 90 ml. Nukahti klo 23:30.

01:00 C heräsi, söi 75 ml. Nukahti klo 02:00.

01:30 B heräsi ja söi 60 ml. Nukahti klo 02:15.

01:30 A heräsi ja söi 90 ml. Nukahti klo 02:40.

05:05 C heräsi ja söi 75 ml, 06:30 vielä maitoa 40 ml ja rauhoittunut nukkumaan 06:45.

05:45 A heräsi ja söi 90 ml, 06:20 nukahti.

08:30 B heräsi ja söi.

09:30 A ja C heräsivät ja söivät.

Entä kotibileet?

Tätä kirjoittaessa B makoilee isänsä rinnan päällä vierelläni ja A ja C nukkuvat viereisessä huoneessa äitiyspakkauksen laatikoissa, C kylvynraikkaana. Huomenna kylpeminen alkaa aakkosjärjestyksessä alusta.

Olemme olleet kotona viisi yötä. Ne eivät dramaattisesti poikkea yllä kuvaillusta sairaalayöstä. Välillä olemme saaneet tai toinen on saanut nukkua pari–kolmekin tuntia syöttöjen välissä, ja joinain öinä lähes koko ajan joku vauvoista on bailannut menemään. Valomerkkiä eivät peijakkaat tottele. Näissä bileissä tarjoillaan maitoa ja täysi-ikäisille myös voileipiä (kiitos valmiista pinosta jääkaapissa, äiti).

Syöttämisen lisäksi yöllä luonnollisesti vaihdetaan vaippaa, pumpataan maitoa, pestään pumppausvälineitä, syötetään aikuisia, kannetaan niin montaa vauvaa kuin syliin mahtuu ympäri asuntoa kuivaten samanaikaisesti puklua harsolla lattialta, laulatetaan tarvittaessa pyykinpesukonetta ja hyssytellään, käsikapaloidaan tai keinutetaan vauvoja uneen.

Empiirisen tutkimuksen valossa kahden aikuisen kolmosperheissä on karkeasti kahta taktiikkaa näiden kotibileiden varalle. Lähtökohtaisesti.

  1. Yöt on jaettu kahteen pätkään, jolloin toinen vanhemmista yrittää nukkua esimerkiksi klo 21-03 ja toinen klo 03-09. Uneksija herätetään jos ei millään pärjätä yksin, eli kaikki vauvat tai kaksi hyvin malttamatonta heräävät yhtä aikaa. Kumpikin saa parhaassa tapauksessa yhden kunnon unipätkän. Tai sitten kumpikin valvoo lähes koko yön.
  2. Kaikki yösyötöt hoidetaan yhdessä eli nopeammin. Kummankin yö on katkonainen, mutta useassa pätkässä saa parhaillaan melko monta tuntia unta. Tai sitten kumpikin valvoo lähes koko yön.

Lähtökohtaisesti yllä viittaa siihen, että harvoin mikään tällainen oikeastaan toimii sellaisenaan. Ja meillä ainakin kaikki suunnitelmat lensivät roskiin tai vähintäänkin silputtiin ja kasattiin uudestaan käytännön edessä.

Väsymysasteen mukaan

Tällä hetkellä käytössä on yökohtaisesti muotoutuva hybridiversio. Yövuoroa ei ole erikoisemmin palasteltu sun ja mun pätkiin, vaan kutsun käydessä toinen nousee, hoitaa hommaa niin pitkään kun yksi käsipari riittää ja herättää sitten apujoukkoa. Kun yhdellä käsiparilla taas pärjätään, väsyneempi menee nukkumaan. Väsymysasteen perusteella myös sovitaan päiväkohtaisesti, kumpi saa jatkaa aamun viimeistä unipätkää pidempään.

Harvemmin on ennen tullut kahden tunnin unien jälkeen aamuyöstä tuuletettua voitonriemuisena.

Jes, huomisesta tulee hyvä päivä! Nyt jo näin paljon unta!

Kokonaan vailla lieveilmiöitä nämä öiset karkelot eivät tule. Ventovieras löysi autonavaimet ovemme edestä. Tarina päättyi onnellisesti, ja omistamme yhä automme. Ympäri asuntoa löytyy puoliksi syötyjä eväitä. Yksi taateli ei ole valtavan iso, mutta ilmeisesti jokin dramaattinen vauvagate tapahtui kesken sen aterioimista, sillä puolikas odotteli lootassa syöjäänsä seuraavana päivänä.

Lauseiden muodostaminen on haastavaa, ja tänä aamuna kävin vahingossa suihkussa kaksi kertaa.