Hyppää sisältöön

Toiveissa tynnyri sixpackin sijaan? Hae apua lapsettomuuteen ajoissa

Julkaistu
Toiveissa tynnyri sixpackin sijaan? Hae apua lapsettomuuteen ajoissa

Kuva: Volker Pietzonka /Pixabay

Hassusti ne haaveet muuttuvat. Lähes prikulleen neljä vuotta sitten se iski.

Vauvakuume.

Sitä ennen, koko nuoruus- ja aikuisikäni, olin toivonut ettei mahani vaan kasvaisi. Välillä jopa aktiivisesti tavoitellut sixpackia. Yhtäkkiä en muusta haaveillutkaan kuin komeasta kumpareesta keskivartalollani. Niin se mieli muuttuu – joskus lähes yhdessä yössä.

Kun vauvakuumehalko iski päähän, kuukaudet tuntuivat matelevan kohtuuttoman hitaasti. Vuosi meni ilman elon merkkiä, ja kovin paljoa en sen jälkeen aikaillut. Protokollan mukaisesti hakeuduimme tutkimuksiin vuoden yrittämisen jälkeen. Naisen ollessa yli 35-vuotias ohjeellinen aika on kuusi kuukautta.

Yritin olla helppo ja hermoilematon potilas.

Näin jälkiviisaana olisin voinut muutamassa kohtaa hakea apua ripeämminkin. Kuukautiskierron kanssa oli selkeitä ongelmia tuon vuoden aikana, mihin olisi kannattanut heti kysyä neuvoa. Jossain vaiheessa keveimpien hoitojen (ovulaation tehostaminen lääkkeillä) jo alettua jäin ihmettelemään useiksi kuukausiksi kehoni vinkeitä yksin.

Yritin olla kärsivällinen.

Yritin olla rasittamatta terveydenhuoltoa.

Yritin olla helppo ja hermoilematon potilas.

En halunnut vaikuttaa hysteeriseltä.

En suosittele kenellekään tätä ajatusmallia. Jälkikäteen ajateltuna olisi varmasti ollut helpointa kaikille osapuolille pitää aktiivisemmin hoitavaan tahoon yhteyttä. Ihmisiä vartenhan ne palvelut ovat! Meillä kävi ilmeisen hyvin, joten en ole kokenut tarvetta jossittelulle tai harmittelulle. Toivoisin kuitenkin muiden välttävän suurimmat sudenkuopat.

Nainen on hedelmällisimmillään 18–25 -vuotiaana

Kaikille lapsettomuuden kanssa painiskeleville haluaisinkin sanoa, että kannattaa mieluummin hakea apua ja vastauksia aiemmin kuin myöhemmin. Hedelmöityshoitoprosessit vievät oman aikansa jonoineen ja toimenpiteisiin kuuluvine odotuksineen. Meidän kehomme eivät aina toimi kuin biologian oppikirjoissa, ja tämä voi viivästyttää hoitoon kuuluvia askelmia kuukausilla, jos ei vuosillakin.

En suosittele olemaan ollenkaan kärsivällinen.

Varsinkin jos ikää alkaa olla kolmisenkymmentä tai yli, en suosittele olemaan ollenkaan kärsivällinen. Päinvastoin. Jokainen kuukausi voi olla tärkeä. Monelle tulee yllätyksenä, kuinka voimakkaasti naisen hedelmällisyys laskee 30 ikävuoden ja romahdusmaisesti 35 ikävuoden jälkeen. Avun hakemisen venyttäminen voi toden teolla piinata mieltä jossain kohtaa, mikäli raskautta ei ala kuulua. Ainakin itse soimasin itseäni tästä kovastikin. Hedelmällisimmillään nainen on 18–25 -vuotiaana ja mies alle 35-vuotiaana.

Mitään varmaa, selkeää syytä meidän lapsettomuudellemme ei löytynyt, kuten jopa noin joka viidennen hoitoihin hakeutuvan parin kohdalla on. Todennäköisimmin, käsittääkseni, vika piili ovulaatiossa eli munasolun irtoamisessa, tässä tapauksessa irtoamattomuudessa.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *