Lapsenpukemiskone ja muita keksintöjä monikkoperheen arkeen
Kolmosilla on nyt ikää noin kuukausi. Tai miinus kaksi ja puoli viikkoa, mikäli laskettua aikaa tiirataan. Työläyskerroin vanhemmuuden näkökulmasta kasvaa ajan myötä: ensimmäiset viikot meidän tärkein tehtävämme oli loikoilla päivittäin tuntitolkulla hammaslääkärimäisessä vaakatasoon kippautuvassa tuolissa ihokontaktissa vauvojen kanssa. Siinä sivussa osallistuimme pesuihin ja vaipanvaihtoihin.
Hiljalleen alkoi pullo- ja rintaruokinta maidon letkuttamisen ohessa, ja teho-osastolta osastolle siirtyessä vauvat söivät jo valtaosan ruoasta itse. Tämän myötä askareemme ovat painottuneet syöttämiseen ja puhtaanapitotoimiin. Osastolla ollessamme yritämme hoitaa lapsia mahdollisimman omatoimisesti, mutta kyllä hoitajien avulialle käsipareillekin on käyttöä.
Kotiinlähtö on ehkä viikon päässä, mikä pistää miettimään: mikä kaikki sairaalassa tehdään nyt meidän puolestamme? Pelottavan paljon. Vauvapyykin ja tuttipullojen pesu, kirjanpito syötöistä ja vaipanvaihdoista, vitamiinien ja muiden lisien antaminen, yövuorot ja syöttöjä ja pesuja päiväsaikaankin. Niin hienosti kuin sairaalassa onkin kaikki järjestetty, alkaa siellä kulkeminen jo puuduttamaan. Vähän niin kuin työssä kävisi seitsemän päivää viikossa. Erittäin mielekkäässä sellaisessa mutta kuitenkin. Herätyskello on soimassa, eväät täytyy väsätä, sisäkengät on otettava mukaan ja maskin läpi päivä hönkäillä. Kotiutuminen ja kotiarki houkuttavat tässä mielessä.
Toki mietin, miten aika riittää arjessa kaikkeen. Päähän pälkähtää aika monta hyödylliseksi ainakin kuvittelemaani keksintöä. Ovatkohan nämä jo olemassa?
- Itsestäänsteriloituvat tuttipullot ja rintapumppusetti, joita ei tarvitse myöskään purkaa osiin. 7-osainen pumppuni ja 6-osaiset tuttipullomme pitää koota, purkaa ja pestä joka käytön jälkeen sekä steriloida kerran päivässä.
- Tiskikone, josta astiat siirtyvät automaattisesti keittiön rakenteiden sisällä olevaa linjastoa pitkin hyllyihin ja laatikoihin esimerkiksi astioissa olevien koodien perusteella. Tai ainahan voisi laittaa kaksi tiskikonetta rinnakkain, toisessa puhtaat ja toisessa likaiset. Miksi kiikuttaa astioita välillä muualle?
- Miksipä ei saman tien myös pyykinpesukone-kuivausrumpu -yhdistelmä, joka toimittaa puhtaat ja kuivat vaatteet kaappeihin.
- Lapsenpukemiskone, johon vauva asetetaan ja masiina hurauttaa yhdellä liikkeellä vaatteet päälle, esimerkiksi saumaamalla etu- ja takakappaleesta tehdyn asun kiinni. WHUSH! Valmista. Mistä tulikin mieleen toinen vaihtoehto: entäpä jos nostaisi asunnon lämpötilan niin trooppiseksi, että vauvat tarkenevat vaippasillaan? Ei kovin luontoystävällistä, mutta en vanno ettenkö tilapäisesti voisi sortua tähän. Pukemiseen menee yllättävän paljon aikaa. Kertaa kolme. Vai onko vaatteilla joku muu (tärkeä) funktio lämpimänä pitämisen lisäksi? Mistä päästäänkin kolmanteen vaihtoehtoon: lämpimämpään maahan muuttaminen. Saisikohan viisumin kolmoslasten pukemisen vaivalloisuuden perusteella?
- Ruutu, joka lukee ajatuksemme tai kerää eri huoneisiin asennettujen antureiden avulla tiedot aamupesuista, ruokailuista, pissoista, kakoista, unesta, vaipanvaihdoista, rasvauksista, kylvyistä, ilmakylvyistä, vitamiinien ja muiden lisien antamisesta, pullojen ja pumpun putsauksesta (eikun nehän steriloituukin automaattisesti!) ja näyttää ne reaaliaikaisesti sekä muistuttaa, kun joku tehtävä on retuperällä. Tarkemmin mietittynä, älypuhelimethan jo kuuntelevat meitä. Tätä ominaisuutta voisi varmaankin hyödyntää. Sairaalassa jokainen rasvansipaisu ja korvantauksen puhdistuskin on jäljitettävissä tietokoneelta. Kotona kirjanpito on tehtävä itse – tai oltava ihan metsässä.
Mitkä muut kojeet olisivat hyödyllisiä vauvaperheen arjessa, mitä sinä olet kaivannut keksittäväksi tai oletko peräti kehitellyt jonkin aparaatin?
PS: Vaunujenhytkytin on olemassa, opin vasta.