Hyppää sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksiakin, osa 3

Mitäpä mielessä? Ulosteensiirto ja pumppaus ainakin. Kysymyksiä kolmosraskaudesta riittää lääkäreille ja hoitajille.
Julkaistu
Kysymyksiä ja vastauksiakin, osa 3

Kuva: John Hain /Pixabay

Ilmoittauduimme raskauden alussa sikiöseulontaan, missä selvitetään mahdollisia kromosomipoikkeavuuksia. Miksi emme saaneet tuloksia?

– Kolmosille ei voi luotettavalla tavalla tehdä yhdistelmäseulontaa ainakaan perinteisellä tavalla, missä muun muassa mitataan sikiöltä niskaturvotus ja otetaan äidiltä verinäyte. Näytteen istukka- ja sikiöperäiset pitoisuudet menevät sekaisin kolmen sikiön kesken. Niskaturvotukset voidaan mitata.

Alatiesynnytyksessä vauvat saavat suolistobakteereja äidiltään, mitä ei sektiossa tapahdu. Helsinkiläistutkimuksen mukaan kei­sa­ri­leik­kauk­ses­sa syn­ty­neen vau­van suo­lis­ton mik­ro­bis­toa voi­daan nor­ma­li­soi­da ulos­teen­siir­ron avul­la. Käytännössä pieni määrä äidin kakkaa sekoitetaan rintamaitoon ja syötetään vauvalle. Mitä mieltä olet tästä?  

– Ällöttävä mutta looginen ajatus. Tieteellistä näyttöä ei missään nimessä vielä ole, koska tutkimukseen osallistui vain seitsemän äitiä ja lasta. Odotellaan lisää näyttöä.

Sektion jälkeen maidontuotanto käynnistyy yleensä hitaammin. Olisikohan järkevää alkaa pumppaamaan tai lypsämään käsin jo ennen synnytystä, jotta alku rintamaidon saamisessa voisi olla sujuvampi?

– Ei. Pumppaamiseen liittyy riski, että se provosoi kehoa ennenaikaiseen synnytykseen. Kolmosraskaudessa synnytys on joka tapauksessa ennenaikainen, eikä sitä haluta aikaistaa entisestään. Yksösraskaudessakin käsin lypsämisen voi aloittaa aikaisintaan raskausviikon 37 jälkeen tai kun synnytys on päätetty käynnistää.

Voinko edelleen ihan loppuraskaudesta käydä rauhallisilla kävelyillä tai harrastaa muuta kevyttä liikuntaa, vai olisiko riskiraskauden kannalta parempi välttää tätä?

– Voi liikkua kevyesti, jos se tuntuu hyvältä. Ei ole mitään syytä välttää tässä nimenomaisessa tapauksessa. Ennenaikaisen synnytyksen merkkejä ei ole. Esimerkiksi kävellä voi niin paljon kuin tuntuu mukavalta.

Voinko jättää joitain neuvolakäyntejä väliin (kiihtyvä koronatilanne) käydessäni kahden viikon tai viikon välein äitiyspoliklinikalla kontrollissa? 

– Kyllä. Käyntejä on nyt soviteltu ja tiivistetty niin, että osa jää välistä.

Ylävatsa tuntuu kovettuneelta useita kertoja päivässä. Ensin luulin syöneeni jotain sopimatonta, sitten arvelin että C-vauva oli kiepsauttanut päänsä rintalastani alapuolelle, ja lopuksi tajusin että kyseessä voisi olla harjoitussupistus. Sittemmin samaa tunnetta on ollut eri puolilla mahaa. Olisikohan kyseessä joku edellä mainituista tai jotain ihan muuta?

– Voi olla vauvan pää, mutta voi myös olla harjoitussupistus tai tavallaan niiden yhdistelmä. Vauvojen liikkuminen voi provosoida kohdun supistelua. Kivuttomat supistukset ovat useimmiten vaarattomia. Kohdunkaulan tilanne tarkistetaan nyt kuitenkin joka käynnillä, ja visusti on pysynyt säpissä.

Hyvää työtä, hautomoni!