Hyppää sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksiakin, osa 2

Uskallanko tavoitella pikku-Einsteineja kalaöljyn voimin? Kolmosten päät, olkapäät, peput, polvet, varpaat. Missä?
Julkaistu
Kysymyksiä ja vastauksiakin, osa 2

Vauvojen sijainnit eräänä kauniina päivänä, lääkärin kuvauksen perusteella. Piirros: minä.

Onko sairaalamme alueella tällä hetkellä muita kolmosia odottavia? 

– Kyllä, yksi toinenkin odottaja. 

(Unohtui viimeksi toteuttaa ultraäänikäynnillä) Voisitko konkreettisesti näyttää mahan päälle, missä kohtaa minkäkin vauvan pää, peppu ja jalat ovat juuri nyt? 

– Jokaisen vauvan jalat sojottivat eri suuntaan, ja sain melko tarkat koordinaatit missä kenenkin potkut tuntuvat jos eivät heti vaihda paikkaa. Kaikkien päät olivat samalla suunnalla, A:n ja B:n niin tiiviisti että näyttivät kuvissa nojaavan sikiökalvojen läpi toisiinsa. C:n jalat sojottivat rintalastani alapuolella, B:n vasemman kyljen yläosassa ja A:n vasemmalla alhaalla. Raajojen sekamelska, lääkäri kuvaili tilannetta.

Ja voin ylpeänä kertoa, että artikkelin kuvana oleva havainnekuva ei ole lääkärin vaan ihan minun itseni laatima.  

Tuttava suositti syömään kalaöljyä raskausaikana (tulee takuuvarmasti älykkäitä lapsia!) mutta onko tämä turvallista, kun tulossa on sektio? Kalaöljyn käyttö (Omega 3:n saanti) voi lisätä verenvuotoa. 

– Voi, mutta käyttö on lopetettava viimeistään kaksi viikkoa ennen sektiota.

Onko syytä huoleen, kun oma paino putosi raskausviikkojen 23–24 kieppeillä muutaman kilon? Ei siis lähtöpainosta vaan parin viikon takaisesta. Syön säännöllisesti, paljon ja mielestäni terveellisesti. (”Kuin hevonen”, taisivat olla tarkat sanat) Nuo pari kiloa ovat tulleet takaisin, mutta viikoilla 22–25 paino ei noussut kokonaisuudessaan.

– Ei ole syytä huoleen, jos vauvat kasvavat hyvin ja syöt hyvin. Paino ei välttämättä nouse koko ajan tasaisesti. Painonvaihtelu voi myös johtua turvotuksesta, nesteen ajoittaisesta kerääntymisestä. 

(Soitto synnytyspäivystykseen raskausviikolla 25) Hei, odotan kolmosia. Tiedän että vauvoilla ei vielä ole varsinaista vuorokausirytmiä, mutta monen viikon ajan he ovat aloittaneet mahadisconsa miltei tismalleen samaan aikaan mennessäni makuulle. Tänä iltana on hiljaista. Odotin puoli tuntia ja sitten lisää, ei ainoatakaan liikettä. Mitä tästä pitäisi ajatella? 

– Mitkä raskausviikot? Onko tämä tavallisesta poikkeavaa? Miten kaukana sairaalasta asut? Tule käymään synnytyspäivystyksessä ja ota neuvolakortti mukaan. 

Vauvat ultrattiin, ja kaikki oli hyvin. Alkoivat tutkimusta tehtäessä liikuskelemaan. Todennäköisesti kyseessä oli vain äkillinen vuorokausirytmin vaihdos. Kannustettiin jatkossakin olemaan herkästi yhteydessä minkään poikkeavan ilmetessä, koska kyseessä on riskiraskaus.  

Voisinko saada sairaalan puolesta ”normaalia” tai monikkoimetysohjausta jo hyvissä ajoin ennen lasten syntymää? Nyt kun aivotoimintaa vielä on jäljellä, olisi helpompi omaksua tandemimetyksen ja tyyny- ja vauva-asentojen saloja. Neuvolan kautta olisi päässyt ryhmämuotoiseen Monikkoperheet ry:n imetyskoulutukseen, mutta koronan pelossa en uskaltautunut joukkoon.

– Sairaalassamme annetaan imetysohjausta vasta synnytyksen jälkeen. Saan kuitenkin kysellä vinkkejä äitiyspoliklinikkakäyntien yhteydessä ihanalta kätilöltä, joka on koulutukseltaan myös imetysohjaaja. Kiitos!