Hyppää sisältöön

Kulttuurieroista ja matkustusmokista

Julkaistu
Kulttuurieroista ja matkustusmokista

”Olisi mielenkiintoista kuulla kolmosista toisen kulttuurin silmin. Miten puolisosi suku suhtautuu, kulttuurieroja jne.”

Näin kommentoi eräs lukija hyvän matkan toivotusten kera. Kiitos!

Olemme siis nyt Turkissa, Istanbulissa. Niin sanotussa kolmannessa maassa. Puolisoni on muualta kotoisin, mutta hänen perheenjäseniään on muuttanut tänne. Kulttuurieroja minun ja puolison kotimaiden välillä, ja pätee myös tänne Turkkiin, on varmasti paljon. Omasta normaalista arjesta käsin niitä on haastava erottaa, mutta tämä matkalla oleminen ehkä antaa hieman perspektiiviä. Yritän ainakin.

Lapsiystävällisyys. Suomessa lapsista puhutaan usein rasitteena ja lapsiperhe-elämästä negatiivisista asioista käsin. Täällä tai puolison kulttuurissa en ole moista havainnut. Lapset ovat siunaus. Heitä ihastellaan loputtomasti. Suomessa kolmostilannettamme on kauhisteltu niin kasvotusten kuin selän takanakin. Täällä tai puolison lähipiirissä ei kertaakaan. Pitipä eräs tuntematon vanha herra kolmosia niinkin suurena onnenpotkuna, että hän kehotti minua peittelemään lapset vaunuverhoin kateellisten katseilta.

Läheisapu. Me emme kysy, tarvitaanko apua. Kun joku on sairas tai muuten avun tarpeessa, me tulemme auttamaan. Näin totesi ja toimii puolison täällä asuva sisko.  Lapset ovat nyt flunssassa. Pyytämättä sisko ilmestyy ovellemme yhdestä kolmeen kertaan päivässä. Vaihtaa vaippoja ja leikittää. Naurattaa ja ruokkii niin aikuisia kuin lapsiakin. Tätä ei pidä nähdä kritiikkinä meidän ihanaa apurinkiämme kohtaan koto-Suomessa vaan kulttuurien vertaamisena yleisesti.

Kaiken jakaminen niin hyvässä kuin pahassakin. Kaikesta puhutaan paljon ja isoon ääneen enimmäkseen se on hyvä asia, joka lisää läheisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Toisinaan se tuntuu liialliselta. Intimiteetin rikkomiselta. Esimerkiksi niiden  kahden ja puolen vuoden aikana kun yritimme lasta ja asiasta jatkuvasti tiedusteltiin. Toisaalta, saattoipa se auttaa minua kipukohtieni käsittelyssä. Asiat kun harvemmin pahenevat niistä puhumalla. Silti pysyn kannassani, että jokaista näppylän paikkaa omassa kehossa tai noloa sattumista ei tarvitse tiedottaa koko suvulle.

Valitse kaaoksesi sijainti

Kovassa flunssassa ollaan. Paluulento on siirretty joulukuun puoliväliin. Edellä mainitut asiat eivät liity toisiinsa. Siirrettiin sillä oletuksella, että kyllä tämä tästä vielä iloksi muuttuu. Koska, totta puhuen, ensimmäiset puolitoista viikkoa olivat enimmäkseen aika kamalaa aikaa. Ihan ilman flunssaakin.

Ilman kodinkoneita, oikeita syöttötuoleja, tuttuja ruoka-aineita ja lapsille tuttua ympäristöä, oli melko työn ja tuskan takana saada arki jotenkin toimimaan. Omalla kohdallani lisäisin vielä listalle yksityisyyden ja oman tilan puutteen, niin upeita ja käsittämättömän vieraanvaraisia kun puolison sukulaiset ovatkin. Tai ehkä juuri siksi. Kun ei ole tottunut moiseen passaamiseen.

Nyt siis omassa kämpässä. Täm vuokra-asuntomme oli karmeassa kunnossa. En edes halua kertoa mitä laittioilta löytyi. Yksi lapsiin liittymätön kulttuuriero on muuten myös, että puolison sukulaiset eivät järkyttyneet yhtään vaan käärivät hihansa ja alkoivat siivoamaan. Oletus kai heillä on, että asiat eivät ole kunnossa. Itsehän itkin valtoimenaan, ja puhdistusoperaation ohessa he sitten minua lohduttivat.

Pyykkikone ei toiminut. Lämminvesihana vuotaa. Nyt kaikki muu on reilassa paitsi hana, ja flunssaa lukuun ottamatta elo sujuu aika mukavasti. Työlästähän se kolmen pienen kanssa on missä tahansa, mutta, kuten puoliso totesi, voidaan hallita tätä kaaosta aurinkoisessa Istanbulissa tai kylmässä ja pimeässä Suomessa.

Muistilista seuraavalle matkalle

Jotakin olen ehkä oppinut reilun parin viikon aikana. Moni juttu lukeutuu matkustamisen aakkosiin, mutta kummasti perusasiat unohtuvat sirkuksemme keskellä.

– Maksa aina matka luottokortilla. Lisäturvaa ostokselle.

– Tarkista, että kiireessä otettuun matkavakuutukseen kuuluu myös matkustajavakuutus matkatavaravakuutuksen lisäksi.

– Älä yritä sinnitellä matkasyöttötuoleilla hetkeäkään pidempään kuin on pakko, mikäli lapset eivät niissä viihdy. Älä ainakaan sinnittele viikkoa ennen oikeiden tuolien hankkimista.

– Älä edes harkitse ulkomaille lähtemistä meidän porukallamme alle kolmeksi viikoksi. Aivan liikaa vaivaa suhteessa ”normaalien” reissupäivien määrään.

– Jos pyykinpesukone menee rikki, muista ottaa pyykit ulos ennen kuin korjaaja lähtee koneen koko etupaneeli mukanaan.

– Maksa Visalla kaikki mahdolliset ostokset. Ei lisäkuluja.

– Vaihda lentokentällä vain pikkumäärä rahaa. Surkea vaihtokurssi.

– Havainnoi puolisosi sukulaisia silmät ja korvat suurina. Opit paljon siitä, kuka hän on ja miksi. Kulttuurierot käyvät ymmärrettävämmiksi.

– Älä lankea kohdemaan kertakäyttökulttuurin pauloihin. Muista omat arvosi ja osta vain mitä tarvitset.

– Käytä kuvakääntäjää, niin saatat jopa tietää etukäteen mitä ravintolassa saat.

– Zoomaile naapurustoa ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Nimittäin näyttää, että naapuritalo puretaan millä hetkellä hyvänsä. Tyhjien ikkunoiden huomaaminen olisi tämän viestittänyt ja ehkä suurelta pölyn määrältä säästänyt.

– Googlaa lääkärin määräämät lääkkeet ennen apteekkireissua. Antibiootti oli turha ostos, koska perusflunssaan ei sitä omien tietojeni valossa kannata käyttää.

– Keskitä huomio siihen, mikä on kohteessa paremmin kuin kotona, esimerkiksi että iltapäiväkävelyllä voi katsella delfiinejä. Yritä olla huomioimatta toimimattomat asiat, joita en nyt tietenkään tähän listaa. Mutta joista muutama saattoi yllä mukaan lipsahtaa…

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *