Hyppää sisältöön

Kultsi, suurensimme kakarat!

Kolmoset kasvavat ja kysymykset vaikeutuvat: mikä on oikein ja mikä väärin päin, ja miksi pitsi on rikki?
Julkaistu
Kultsi, suurensimme kakarat!

Neidit A ja B syksyä vastaanottamassa. Herra C nukkumassa kuumeisena. Kuva: Kirjoittaja

Muistatteko takavuosien jatko-osakomedia Kultsi, suurensin kakaran? Se tuli mieleen iltapesuaikaan, kun lapset riisuivat itse, nappasivat ammeet kylpyhuoneen lattialta, laskivat itselleen kylpyveden ja kapusivat pulikoimaan. Kuinka me yhtäkkiä tähän tulimme? Vastahan he sätkivät äitiyspakkauksen laatikoissa olohuoneen lattialla avuttomina. Aika avuttomia olivat vanhemmatkin. Nyt käymme jo viisaiden 3,5 -vuotiaiden kanssa keskusteluita elämästä, kuolemasta ja elintoiminnoista, ja omaksumme heiltä totaalisen tuoreita näkökulmia.

– Äiti, minä sain lehden, hihkui flunssakuumetta kotona eilen potenut herra C silmät loistaen.

Söimme lämpimänä syyspäivänä lounasta ulkona, kun koivun lehti tipahti herran lautaselle. Voi, sitä rajatonta riemua, kun nimenomaan hänen annokseensa pudonneesta syksyn merkistä. Liityin hetken päästä lapsenmielisesti ilakointiin, kun minua onnisti samalla tavalla. Mietin samalla, että en todellakaan huomaisi tämänkaltaisia hetkiä ilman lapsia.

En myöskään bongaisi pienimpiä sieniä pihamaalla tai ihastelisi loputtomiin onkikalojen ominaisuuksia. (Okei, en jaksanutkaan tuntitolkulla kuten lapset, mutta tovin kuitenkin.) En hoksaisi, että pihakivikko on täynnä mitä kiehtovamman muotoisia kiviä joita lajitella portaalle. En huomaisi ajatella, että mekossa olevan pitsikoristeen voi tulkita rikkinäiseksi, sillä onhan se reikiä täynnä.

– Äiti, sinun pitää koljata tämä huomenna!

Oikein – eli väärin – päin

Ilman lapsia en olisi älynnyt, että joitakin vaatteita ehdottomasti kannattaa käyttää väärin päin. Kun sammakkoshortsit pukee oikein – eli väärin – päin, näkee takataskun kuvan koko ajan. Nerokasta! Ilman herra C:tä en olisi tiennyt, että uudet välikausipopot ovat hurjan intoiilun arvoiset monsterikengät. Lapset ovat myös opettaneet, että kesä on aina kun aurinko paistaa ja että lähes sairaalahoitoa vaativan vatsakivun syynä voi olla pissahätä. Kannattaa käydä vessassa ennen päivystykseen lähtöä.

Laskujen seotessa oli saunan ovi avautunut ja sulkeutunut 29 kertaa.

Lastemme kautta olen myös ymmärtänyt, että saunominen voi rentoutumisen sijasta olla intervalliharjoittelua. Spa kolmosten kanssa: laskujen seotessa oli saunan ovi avautunut ja sulkeutunut 29 kertaa, ja usein useampi saunoja oli kulkenut pyöröovista samalla avauksella – useamman kerran kaikki kolme. Kylpyvaahtoa oli ympäriinsä, ja herkeämättä oli vahdittava etteivät pienet liukastu tai pääse kiukaalle. Selkeän yhteisöllisestä kulttuurista tuleva puoliso kohautti hartioitaan.

– Silti mukavampaa kuin yksin.

Viime aikojen polttavin kysymys, joka toistaiseksi on myös kunnon vastausta jäänyt vaille, on ollut:

– Voiko lapsi mitata aikuisen pyllystä kuumeen?

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *