Hyppää sisältöön

Kolmen kopla – varokaa vaaraa!

Juonikkaita suunnitelmia ja "meidän" haluamia kuuraketteja.
Julkaistu
Kolmen kopla – varokaa vaaraa!

Ylivertaisesti mitään tositelevisiota parempaa viihdettä on kuunnella iltaisin lastenhuoneesta kuuluvaa pulputusta. Siis silloin, kun levolle laskeutuminen toteutuu ideallisti ilman janopeittoajamullaonasiaa-rumbaa. Kolmikko käy keskenään läpi päivää: ketä nähtiin, mitä tehtiin, mikä oli kivaa ja mikä harmitti. Usein joku nukahtaa kesken palaverin.

– Mulla on sulle asiaa! Mulla on asiaa!” kajahtaa vaativasti viereisestä punkasta.

Neiti B, sanotaanko herra C:tä kakkapökäleeksi?

Iltapuulla myös juonitaan parhaat me vastaan maailma -kuviot. Eräänä iltana kolmikko kävi pitkään, hartaasti ja strategisesti läpi päiväkotikavereiden joukkoa. Kenestä tykätään, kenestä ei. Lopulta päädyttiin koviin otteisiin.

– Laitetaanko R***** vankilaan, lapset kihersivät.

Tätä seurasi yksityiskohtainen vapaudenriistosuunnitelma. Toisinaan kolmoset saattavat myös liittoutua toisiaan vastaan.

– Neiti B, sanotaanko herra C:tä kakkapökäleeksi?

Päiväkodin sovellus piippaa puhelimessa. Jo kuvien perusteella näen lastemme leikkivän paljon keskenään. He ovat tiivis kolmikko. Kyllä he muidenkin kanssa touhuavat säännöllisesti. Kotona sekä aikuiset että vanhemmat harjoittelevat tilanteita, joissa leikissä on mukana joko yksi, kaksi tai kolme lasta. Saako leikkiä myös yksin? Pitääkö aina ottaa toinen tai kolmaskin mukaan? Saavatko kaksi leikkiä yhdessä huolimatta kolmatta mukaan? Tilanteet eivät ole ihan yksioikoisia.

– Mutta kun minä tykkään neiti A:sta ja neiti B:stä, herra C kyynelehti ääni murtuneena tyttöjen sulkiessa hänet ulos leikistä.

”Me halvetaan jäätelöä”

– Meillä on nälkä.

– Me halvetaan jäätelöä.

– Me ei halveta mennä päiväkotiin.

– Äiti, älä mene yksin kuuraketilla. Me halvetaan mukaan.

Lapset puhuvat usein monikossa – ihan kuten heitä usein myös puhutellaan. Hallitsevat kyllä myös yksikkömuodon. Onkohan tämä monikkolapsille tyypillistä? Vai myös ihan tavallisille sisaruksille? Vuorottelu, jakaminen ja yhteisomistuksen käsitteet ovat kolmosille aika luontevia. Kahden istuttavalle pomppulaudalle löytyy aina vastapaino – ja kolmas voi tarvittaessa seisoa keskellä. Haastava on neljän hengen härveli, joka pysyy tasapainossa kahden vaan ei kolmen kera. Neloset olisi näppärä.

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *