Hyppää sisältöön

Kannattaa olla ärsyttävä kyseenalaistaja! – Kolmosäiti vs. päiväkotibyrokratia 1/2

Julkaistu
Kannattaa olla ärsyttävä kyseenalaistaja! – Kolmosäiti vs. päiväkotibyrokratia 1/2

Kevään tullen parasta on ollut ulkoilu loputtomalla mielikuvituksella varustettujen lasten kanssa. Lakanalla, muurahaisella tai kävyllä saa moneksi tunniksi leikit. Kuva: Kirjoittaja

Heinäkuussa sijaistava päiväkoti on 12 kilometrin päässä, sitoudutteko kuljettamaan? Viesti tuli päiväkodiltamme viime viikon alussa. Ensireaktioni oli, aina niin uskollisesti, kiltti ja kuuliainen. Raivostuttavaa. Vastasin meidän sitoutuvan.

Samalla mielessäni alkoi muhia ajatus, että eihän tässä ole mitään järkeä. Täytyy olla auki olevia päiväkoteja muuallakin kuin kaupungin äärilaidalla. Miksi lapset eivät voisi olla lähempänä hoidossa? Laitan viestiä läheiseen heinäkuussa päivystävään kaupungin päiväkotiin. Ei voida ottaa lapsia yksityisestä päiväkodista, vastaus kuuluu.

Minä päiväkodillamme: Eikö ole mitään keinoa saada lapsia lähemmäs hoitoon?

Yksityinen päiväkotimme: Ei. Meillä on ainoa vaihtoehto tämä sijaistava päiväkoti.

Minä: Eikö edes muuhun lähempänä olevaan yksityiseen, esimerkiksi ison ketjun päiväkotiin?

Päiväkotimme: Ei, ketjut ovat oma juttunsa ja pienet yksityiset päiväkodit omansa.

Tällaista ei kyllä ikinä ole tehty.

(Käännyin palveluohjauksen puoleen. Kysymyksiä, maanittelua.)

Palveluohjaus: Yksi ketjupäiväkoti on heinäkuussa auki. Tällaista ei kyllä ikinä ole tehty, mutta jos oma päiväkoti suostuisi irtisanomaan sopimuksen heinäkuuksi, voisi asia teoriassa onnistua.

Minä järkeilen itsekseni: Saattaisi suostuakin. Päiväkotimmehan ei taloudellisesti ainakaan suuria menettäisi, sillä joutuvathan he joka tapauksessa ostamaan meille päiväkotipaikan heinäkuuksi asiakkaina ollessamme.

Minä: Entä kaupungin oma päiväkoti joka on auki ja kaikkein lähimpänä meitä, voisivatko lapset mennä sinne mikäli paikkoja on?

Palveluohjaus: Ei onnistu siirtyä julkiselta yksityisellä tällä tavalla. Tällaista ei ole koskaan tehty.

Minä: OK. Selvitän vapaita avoinna olevien yksityisten päiväkotien paikkoja.

Jossain vaiheessa keskustelua (taikasanat: voitko selittää minulle askel askeleelta miksi tämä menee näin?) kävi myös ilmi, että itse asiassa omaa sopimusta ei tarvitsekaan irtisanoa, vaan yksi yksityinen päiväkoti voi ostaa paikan suoraan toiselta.

Taistelua ja taivuttelua

Olen puhelimitse ja tekstiviestitse yhteydessä ainakin 15 eri yksikköön torstain ja perjantain aikana. Tällaista ei ole koskaan tehty -tyyppisiä vastauksia tarjotaan runsaasti. Vapaita paikkoja kuitenkin löytyy, ja päiväkotien johtajatkin taipuvat vähän kerrallaan ajatukseen. Yksikään heistä, saati sitten palveluohjaus, eivät ole tienneet tämän olevan mahdollista.

Osan täytyy ensin odottaa ja varmistaa, jääkö paikkoja oman alueellisen päivystyksen jälkeen vapaaksi. Muutamasta paikasta pystytään lupaamaan hoito suoralta kädeltä. Yksi näistä on kivan oloinen yksityinen päiväkoti puolison työmatkan varrella vain neljän kilometrin päässä.

Teidän lapsille on varattu paikat.

Toinen yksityinen päiväkoti kuulostaa houkuttelevalta, koska oma päiväkotipaikkaa ei tarvitse irtisanoa ja hakea uudelleen. Sovin oman päiväkodin johtajan kanssa, että annan hänelle toisen päiväkodin johtajan yhteystiedot ja he sopivat asian suoraan keskenään. ”Teidän lapsille on varattu paikat 7.-31.7.”, kilahtaa viesti heti perään puhelimeeni.

Loppu hyvin, kaikki hyvin? Tarina ei ollut vielä tässä. Seuraavassa postauksessa on tarjolla lisää kyseenalaistamista, haikeutta, yllätyskäänteitä ja todellinen tyrmäysvoitto.