Hyppää sisältöön

Biojätteistä ja uni(formu)sta

Elämänhallinnan tunne voi kummuta merkillisistä asioista, tutut esineet saavat uusia käyttötarkoituksia, ja pinnasänky on vatsavaivaiset kolmoset -asennossa.
Julkaistu
Biojätteistä ja uni(formu)sta

Kuva: Meineresterampe /Pixabay

Tiedätkö sen tunteen, kun koet olevasi oman elämäsi herra tai rouva? Tukevasti kohtalosi ohjaksissa. Pätevä ja päämääriisi matkalla. Minä tiedän! Milloin? Kun on aikaa kerätä tusina tutteja lattialta, heitellä maisemaa hallitsevat harsot pyykkiin, kuskata kamppeita varastoon tai viedä biojätteet.  Ah!

Vapauden huumaa toi myös mamma-aika mammografiassa. Siksikin, että minun ei tarvinnut siivota itse jälkeen jättämääni maitolammikkoa. Tai se, kun apujoukot ovat paikalla, ja saan työntää korvatulpat molempiin korviin kokonaan (muussa tapauksessa puolimatkassa toisessa korvassa) nukkumaan mennessä ja kuorruttaa vielä huoletta uni(heh heh)formuni pelttooreilla.

Annetaan(ko): vauva tai pari

Eittämättä elämänhallintaa edistää myös meille myönnetyt lisäyövuorot. Nyt saamme jokaiselle arkiyölle yöhoitajan – jos vielä onnistuu jostain sellainen kaivaa kahdelle lisäyölle. Kotipalvelutyöntekijöillä on menekkiä. Sosiaaliohjaajan mukaan tuntimäärämme on hurja, minun mielestäni kohtuullinen. Yöhoitajan myötä toinen meistä voi nukkua yöllä ja toinen päivällä. Eikä päiväaikainen uni lähellekään aina toteudu, koska ei meillä silloin ole jatkuvasti apuria täällä. Ja vauvoja on ainakin toistaiseksi yhä kolme, vaikka välillä harkitsimmekin Torin annetaan-palstaa.   

Unissani tätä hallinnan illuusiota ei ole. Tätä nykyä herään käytännössä aina niin, että luulen nukahtaneeni lapsi sylissäni. Kamalaa, miten tässä näin kävi? Kuka tai ketkä lapsista ovat käsivarsillani? Katson syliin, ja huojennuksekseni se on tyhjä.

Tai havahdun puolivalveiseen tilaan puolison kömpiessä viereen. Tilanne jatkuu unessa: puoliso on asetelllut vauvat sängyn päätyyn peittojen ja tyynyjen varaan riviin pystyasentoon päästäkseen lepäämään. Kahdella vauvoista on päällään Simpson- ja yhdellä Kaapo-body. Viesti levon tarpeesta on aika selkeä, mutta osaako joku unitaituri tulkita Simpson- ja Kaapo-viittaukset? Ensipäivinä vauvojen kanssa yksi heistä oli karvainen apina ja toisen raajat sinersivät.

Uusia käyttöaiheita

Onko pinnasänky vauva- vai pikkulapsiasennossa, kysyi yökyläilevä ystäväni omaa lastaan varten. Vastaus: vatsavaivaiset kolmoset -asennossa. Eli kenossa toinen pitkä sivu korotettuna. Kahvipaketeilla. Eivät vauvat kyllä siellä nuku, mutta yllättäen pinnasänky on jäänyt vanhoille asetuksille.

Kirjanmerkkinä minulla on näemmä liivinsuojus (puhdas, muistaakseni), sänkyinä toimivat juuri nyt kärryt, ja steriloitavat maidonsyöttövälineet ongitaan kiehuvasta vedestä salaatinottimella.  Kirjanmerkki on saanut olla paikallaan jo jonkun kuukauden, ei meinaa aika ja keskittymiskyky moisiin uroharrastuksiin riittää.

Eilen jaksoin pukea vauvoja ja kävin virkistävällä kävelyllä tuplarattailla kahden lapsen kanssa puolison jäädessä syöttämään yhtä. Lisätään tämä ulkoilu vielä yllä olevaan vapauden huumaa -listaan.

Juuri nyt on aika rauhallinen hetki. Pystyn kirjoittamaan välillä yhdellä ja välillä kahdella kädellä.  Täyspitkässä yövuorossa ollut puoliso nukkuu, kotipalvelun työntekijä sylittelee neiti A:ta, neiti B on sitterissä tarpeen mukaan hytkytettävissä edessäni ja herra C nukkuu puolikapaloituna pylly pystyssä sohvalla vieressäni ajoittain taputtelua kaivaten.

Kolmosrintamalla kaikki kohtalaisen hyvin!