Hyppää sisältöön

Apua! Täältä sitä saa (monikko)perheelle

Parhaat löytämäni vinkit aineellisesta ja aineettomasta avusta. Viitosperheenkin elämää opiskelin miettien, miten helppoa meillä tulee olemaan.
Julkaistu
Apua! Täältä sitä saa (monikko)perheelle

Suomen Monikkoperheiden yhdistys on erinomainen tiedon ja tuen lähde tulevalle tai olevalle monikkoperheelle. Kuva: Suomen Monikkoperheet ry.

Paljon olen täällä pohtinut avun pyytämisen vaikeutta tai luonnollisuutta. Mutta mistä sitä apua – aineellista ja aineetonta – sitten (monikko)perheelle saa, kun on valmis pyytämään? Kokosin vinkkejä ennen vauvojen syntymää, ja sittemmin lista on täydentynyt. Moni kohta pätee yksösperheisiinkin.

Tässäpä koko paketti:

Neuvolan kautta saa yhteyden oman kaupungin tai kunnan sosiaaliohjaajaan sekä myös vihiä mahdollisista asuinpaikkakunnan muista auttavista tahoista.

Sosiaaliohjaajan avulla voi hakea lapsiperheiden kotipalvelua tai perhetyötä. Kotipalvelua tarjoaviin yrityksiin tulee olla itse yhteydessä, ainakin meillä päin.

Kotitalousvähennystä kotipalvelun asiakasmaksuista ei valitettavasti saa. Näin jo sieluni silmin mielettömät verovähennykset, mutta mätkähdin pian maan tasalle. Palvelusetelillä tai kunnan ostopalveluna saatavasta sosiaalipalvelusta ei saa kotitalousvähennystä, koska niistä perhe saa jo yhteiskunnalta hyvityksen kunnan maksaessa leijonanosan maksuista. Järkeenkäypää.

Oppilaitokset (ammattikoulut, ammattikorkeat) saattavat voida tarjota opiskelijoita työharjoitteluun monikkoperheisiin. Kenties muillekin? Olen kuullut perheistä, joissa sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat tuoneet arkeen valtavan avun. Meidän alueemme oppilaitokset suhtautuivat kyselyihini myönteisesti, mutta tällä kertaa tarpeet ja ajoitukset eivät kohdaneet.

Yhdistykset ja hankkeet tarjoavat myös työharjoittelijoita tai vapaaehtoistyöntekijöitä lasten- ja kodinhoitoavuksi. MLL:llä on perhekummitoimintaa, ja oman kunnan sosiaalipalveluiden kautta voi kysyä tukihenkilö- ja perhetoiminnasta. Neuvolassa ei välttämättä tiedetä tuoreimmista hankkeista. joten kannattaa googlata ja kysellä muiltakin tahoilta.

Keskosten vaatteita saa Suomessa ainakin kolmelta upeaa työtä tekevältä yhdistykseltä tai vapaaehtoisten verkostolta, jotka (käytännössä postikulujen hinnalla tai hieman yli) toimittavat 40–50 -senttisiä perhekohtaisesti koottuja vaatepaketteja. Noin pieniä vaatteita voi olla hankala löytää, ja näin edullisesti niitä ei ainakaan kaupasta saa. Helmivarpaat, Untuvapakkaus ja Nuppuspakkaus ovat minun löytämäni hyväntekijät tällä saralla. Pakkaukset sisältävät kauniita vaatteita, peittoja ja ensileluja. Myös keskosvaatelainaamosta  saa 15 eurolla pakkauksen. Lainaamo-nimestä huolimatta vaatteet voi halutessaan pitää. Kaupoista kuulemma ainakin Lindex, KappAhl ja Kärkkäinen myyvät keskoskokoisia vaatteita.

Viitosperheenkin elämää opiskelin miettien, miten helppoa meillä tulee olemaan.

Lastenruokapakkaukset monikkoperheelle voi tilata ilmaiseksi Piltiltä ja Semperiltä. Semperin etu vaikuttaisi olevan vain kolmosperheille, mutta tiettävästi sitä on jaettu myös kaksosperheille.

Vauvatarvikepakkauksen saa ilmaiseksi muun muassa Babyboxilta ja Liberolta. Kumpikin taho antaa paketteja syntyvien lasten lukumäärän verran kun hoksaa pyytää. Muitakin ilmaistuotteita on tarjolla, ja niitä löytää esimerkiksi täältä.

Selaamalla opuksia monikkoperheydestä oppii paljon. Seuraan ja aloitan myös keskusteluita Facebookin monikkoperheryhmissä. Katsoin raskausaikana Youtubesta kolmosperheiden videoblogeja, joista Hidden Gem oli suosikkini. Viitosperheenkin elämää opiskelin miettien, miten helppoa meillä tulee olemaan.

Koulutuksia monikkoperheille on sekä verkossa että livenä. Suomen Monikkoperheiden kautta löytää lisätietoa. Osallistuin etäkoulutukseen keskellä kiihkeintä korona-aikaa, ja sain sieltä paljon hyödyllisiä vinkkejä. Kaikki kouluttajat, tai ainakin lähes kaikki, taisivat olla myös kokemusasiantuntijoita eli monikkovanhempia.

Ruokahuoltoa on meillä helpottanut sellaisten palveluiden kuin ResQ Club, Fiksuruoka ja Matsmart käyttäminen. ResQ:n puhelinsovelluksella ostan toisinaan kaupasta tai ravintolasta edullisia annoksia, eineksiä ja raaka-aineita. Fiksuruoka- ja Matsmart-paketteina tilaan säännöllisesti isoja satseja edullistä ruokaa netistä lähipostiin. Toisinaan myös lastenruokia löytyy superhyperalehintaan. Raskausaikana löysin myös firmoja, jotka toimittavat kotiovelle viikon tai kahden ruoat tai ruokien raaka-aineet resepteineen. Nämä ovat ainakin toistaiseksi testaamatta.

Espanjalaisia au paireja, suloisesti nukkuvia vauvoja ja koomisesti yhtä aikaa hikotteleva kolmikko.

Vakuutukset syntymättömille lapsille on yksi tapa rauhoittaa mieltään etenkin, kun lapsen tai lasten syntymä on varmuudella ennenaikainen ja terveysongelmat todennäköisempiä. Otin kolmosille syntymättömän lapsen vakuutukset, jotka olivat turkasen kalliit. Tiesin kuitenkin jo etukäteen, että ainakin osa maksuista palautuu korvausten muodossa, koska vakuutus kattoi vauvojen sairaala- ja lääkekuluja. Heti kun ilmeni, että vauvat porskuttavat terveinä, karsin kaikki lisäosat pois. Jäljelle jäi pelkkä tapaturmavakuutus. Lähellekään kaikki vakuutusyhtiöt eivät myönnä vakuutuksia syntymättömille monikkolapsille.

Vertaistuki. Viimeisenä mutta kaikkea muuta kuin vähäisenä. Vertaistuen merkitystä kaikenkirjavien perhe- ja elämäntilanteiden melskeissä ei voi liikaa korostaa. Kannattaa vakavasti harkita sosiaalisen median ryhmiin ja yhdistytoimintaan haketumista. Aikaa säästyy käytännön asioiden kanssa, ja monta päätä välttyy seinään hakkaamiselta, kun kuuntelee kokeneempia tai purkaa ajoissa patoumia samassa paatissa olevien kanssa. Etenkin raskausaikana monet pelot hälvenivät kiitos avuliaiden monikkovanhempien. Avauduin esimerkiksi ennakoahdistuksistani (arjessa pärjääminen, kaikkien viiden univaje ja niin edelleen) ja pyysin positiivisia muistoja ja kokemuksia ensimmäisiltä monikkoviikoilta ja -kuukausilta. Ja niitähän tuli! Espanjalaisia au paireja, suloisesti nukkuvia vauvoja ja koomisesti yhtä aikaa hikotteleva kolmikko.

Hymyilytti, liikututti, voimaannutti ja ennen kaikkea toimi!

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *