Hyppää sisältöön

86 minuuttia yksin kotona

Sääntö numero yksi: laita silmät kiinni tai väistele muutoin aikasyöppöjä leikkiessäsi entistä elämää.
Julkaistu
86 minuuttia yksin kotona

Kuva: Pixabay

Sain tällä viikolla olla 86 minuuttia yksin kotona. Se oli ihanaa.

Koen täysin erilaiseksi viettää omaa aikaa kodin ulkopuolella tai makuuhuoneeseen vetäytyneenä kuin yksin kodin kuningattarena. Oma aika -käsitteestä, muuten: kaikkihan eivät toki tällaista erottele, tunnista tai tarvitse. Ei ole omaa aikaa. On (lapsiperhe-)elämää erilaisine sävyineen, päivineen ja touhuineen. Kaikki kutoutuu yhdeksi enemmän tai vähemmän suloiseksi mössöksi, mikä varmasti toimii monelle.

Lasken yksin omassa kodissa vietetyn tovin oman ajan A-luokkaan.

Minä taas, ainakin toistaiseksi, erotan ja tarvitsen oman ajan. Joskus kaipaan sitä enemmän, joskus pienikin pilkahdus piisaa. Oma aika on sitä, kun hetken verran ei tarvitse vastata kenenkään muun tarpeisiin. Joskus saatan kuulla niitä tarpeita kuulosuojauksenkin läpi, mutta joku muu täyttää ne. Ei varmuudella tarvitse olla hälytystilassa. Omaa aikaa voi olla yhtä lailla ulkoilu, puhelinkeskustelu, kirjoittaminen kuin vauvojen vaatehyllyn järjestelykin. Oma aika voi sijoittua mihin tahansa paikkaan, mutta tämän viikon kokemukseni perusteella lasken yksin omassa kodissa vietetyn tovin oman ajan A-luokkaan.

Innosta hihkuen julistin puolison palatessa: sunkin pitää kokeilla tätä!

Varo sudenkuoppia

Kotona vietettyyn omaan aikaan kätkeytyy toisaalta sudenkuoppansa. Ohjeet itselle ensi kertaa varten:

  • Kysy itseltäsi, mitä oikeasti haluaisin tehdä juuri nyt. Vastaa rehellisesti. Jos haluat siivota, siivoa. Jos haluat nukkua päiväunet, nuku. Älä missään nimessä tee sitä, mitä pitäisi tehdä mutta et halua.
  • (Jos menet sohvalle ja laitat silmät kiinni, voit skipata tämän osion. ) Siisti ympäristöä vain sen verran, mikä on tarpeen mielenrauhan laskeutumiseksi. Jos ylipäätään on. Varo erityisesti suuria urakoita, jotka voivat huomaamattasi nielaista koko ”lomasi”.
  • Jos käytät tätä luksusaikaa kotitöihin, valitse ne itselle mieluisimmat puuhat.
  • Älä ole huomaavinasi muita tekemistä odottavia askareita, esimerkiksi pullotiskivuoristoa.
  • Laita musiikkia soimaan, laula ja tanssi.
  • Kaikesta edellä mainitusta voimantuneena rohkaistu toimittamaan naapureille juhlakutsut henkilökohtaisesti (mitä nyt yksi meni käärittynä naapurin oven edessä olleeseen kenkään) ja huvitu heidän reaktioistaan. Yksi ei meinannut saada sanaa suustaan, ja toinen tuumasi vähintään yhtä hämmentyneen oloisena tutustuvansa lappuseen. Sitten jännäämään, nappaako yksikään kala matoon!
  • Valtaa olohuone itsellesi: työnnä syrjään lelut ja leikkimatot ja korvaa ne joogamatolla.
  • Jos epäilet lapsia hoitaneella taholla olleen ohjelmassa tuskanhikeä (esimerkiksi puoliso ja hoitaja kolmosten kanssa verikokeissa) älä edes kysy miten heillä on mennyt. Meni jo! Voit joutua julman tositarinan tai huijauksen kohteeksi. Hoitaja (jota äidiksi oli labrassa puhuteltu) ja puoliso teeskentelivät palatessaan lopen uupuneita ja halusivat pitää loppupäivän vapaata. Tosiasiassa lapset olivat nukkuneet näytteenottoon saakka ja olleet itse verikokeessa superreippaita.
  • Leiki olevasi entinen, lapseton itsesi. Ylläty ja ilahdu, kun lapset palaavat kotiin.

Vauvalle voidaan tarjoilla vaniljakastiketta lounaaksi.

PS: Varo juuri isyysvapaalle jääneen puolison semiomaa aikaa yhden vauvan kanssa kaksin kotona. On mahdollista, että vauvalle voidaan tarjoilla vaniljakastiketta lounaaksi.

PPS: Päivärytmien ryhtiliike sujuu niin ja näin. Yleiskuva kirkastuu, mutta välillä syödään lounasta kello 10, aina ei päiväuniaikaan nukuta, ja toisinaan jää iltapuuro välistä. Herra C nukkui toissayönä kahdeksan tuntia ja viisi minuuttia yhtä soittoa, ja neidit A ja B:kin ovat välillä koisineet seitsemän tunnin pätkiä! Taisivat kuulla unikoulu-uhkailun. Uniohjaaja topakasti minua jo ripitti ensin puhelimitse, ja lisää kurinpalautusta saatiin kotikäynnillä.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *