Hyppää sisältöön

Pienet säästöt lasten asioissa voivat kasvaa isoiksi kulueriksi

”Jokaisen meistä tulee huolehtia siitä, että ääni kuntavaaleissa menee lasten asioita esiin nostavalle ja niitä aktiivisesti edistävälle ehdokkaalle”, muistuttaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja ja Lapsen Maailman päätoimittaja Hanna Heinonen.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
Pienet säästöt lasten asioissa voivat kasvaa isoiksi kulueriksi

Poikkeusaika tulee jättämään jäljet ihan jokaiseen meistä, hyvässä tai pahassa. Siksi on tärkeää kääntää katse kuntavaaleihin, jotka kolkuttavat ovella, poikkeuksellisesti keskellä kesää. Nyt on aika huolehtia siitä, että poikkeusajan jättämät jäljet ovat mahdollisimman lyhyet. Talouden tasapainoa ei saa missään nimessä hakea leikkauksilla, jotka kohdistuisivat lapsiin, nuoriin ja perheisiin.

Jos kunnat eivät vielä ole ottaneet vakiintuneeseen käyttöön lapsivaikutusten arviointia, on korkea aika tehdä se nyt. Lapsivaikutusten arvioinnin avulla vahvistetaan päättäjien ymmärrystä siitä, miten jokainen päätös vaikuttaa konkreettisesti lasten ja perheiden arkeen. On aika aktivoida kaikki keinot, joilla haitalliset päätökset voidaan välttää ja torjua näin koronakriisin pitkäaikaiset elinkaarivaikutukset.

Lapsivaikutuksia kannattaa tarkastella pitkällä aikajanalla. Tässä hetkessä tehtävät pienet säästöt voivat kasvaa vuosien saatossa isoiksi kulueriksi, mutta vuosien saatossa isoilta tuntuvat investoinnit voivat tuoda suuriakin säästöjä. Lasten ja nuorten näkemyksiä kannattaa kuulla, kun tehdään heitä koskevia ratkaisuja.

Onneksi lasten osallistumisen tärkeys ymmärretään jo monin paikoin. Sen mahdollistamiseksi löytyy monia hyväksi koettuja menetelmiä. Kannattaa kokeilla osallistavaa budjetointia siten, että lapset pääsevät vaikuttamaan omaa elinympäristöään koskeviin valintoihin.

Sote-uudistuksen jälkeenkin kuntiin jää lasten ja perheiden kannalta keskeisiä palveluita. Asuinpaikastaan riippumatta jokaisen perheen on voitava luottaa lähikoulujen ja -päiväkotien laadukkaisiin palveluihin sekä terveelliseen, turvalliseen ja sisäilmaltaan puhtaaseen oppimisympäristöön.

Miten lasten yhdenvertaisuutta voitaisiin lisätä? Mikään yksittäinen keino ei tietenkään asiaa ratkaise, mutta hyvään alkuun päästäisiin huolehtimalla tasavertaisista harrastusmahdollisuuksista. Tätä edistetään parhaillaan Harrastamisen Suomen mallilla, jonka tavoite on mahdollistaa jokaiselle peruskoululaiselle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Silloin lapsi voisi harrastaa myös silloin, kun vanhemmat eivät voi huolehtia hänen kuljettamisestaan harrastuksiin.

Nämä ovat vain osa niistä tärkeistä lasten ja perheiden asioista, joita päättäjät saavat vaalien jälkeen pöydilleen. Jotta lasten asiat eivät jäisi vaaleissa taka-alalle, jokaisen meistä tulee huolehtia siitä, että ääni menee lasten asioita esiin nostavalle ja niitä aktiivisesti edistävälle ehdokkaalle.

Ennen seuraavaa koulu- ja päiväkotisyksyä on kuitenkin aika nauttia kesästä. Toivotaan siltä mahdollisuuksia ulkoiluun, leikkiin ja yhdessäoloon! Sekin on hienoa, että niin moni lapsi ja nuori pääsee taas viettämään leirikesää!

PS. Kuntavaalipäivä on sunnuntai 13.6., ja ennakkoon voi äänestää 26.5.–8.6.

Hanna Heinonen on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *