Neuvoja kiusatulle, vanhemmalle ja kiusaajalle
Kiusattu
- Kerro aikuiselle
Kertominen kannattaa, sillä kiusaaminen harvoin loppuu itsekseen. Nopea puuttuminen helpottaa kiusaamisen katkaisemista.
- Pidä kiusaamisesta kirjaa
Koska kiusaaminen koostuu yksittäisistä teoista, jotka eivät sinänsä näytä vakavilta, kirjaa tilanteet muistiin: päivämäärät, kellonaika, ketä mukana, mitä tapahtui, mitä sanottiin ja mikä oli sen viesti sinun näkökulmastasi.
Kiusaaja voi sanoa ”vähän kiva pipo”, mutta oikeasti haukkua.
Kiusaaja voi sanoa ”vähän kiva pipo”, mutta oikeasti haukkua. Aikuisen korviin tällainen yksittäinen ”vähän kiva pipo” saattaa kuulostaa mitättömältä, mutta pitkäaikainen dokumentointi voi paljastaa koko tapahtumaketjun: kiusaamisen jatkuvuuden ja järjestelmällisyyden.
Dokumentointi on tärkeää myös siksi, että kipeät tapahtumat hautautuvat helposti muistin syövereihin, sillä voit itsekin haluta unohtaa ne.
- Hanki tietoa, mistä kiusaamisessa on kysymys
Kiusattuna ajattelet helposti syyn olevan itsessäsi: luulet, että sinun on täytynyt tehdä jotakin väärin, kun sinua kiusataan. Kun oivallat, että kiusaamisessa on kyse kiusaajan aseman pönkittämisestä ryhmässä, poistaa se häpeää ja syyllisyyttä.
Kiusaaminen on sosiaalisen ympäristön tuote, jonka kohteeksi voi joutua kuka tahansa.
- Pura tunteita: kirjoita laulu tai maalaa taulu
Kiusaaminen haavoittaa – sitä enemmän, mitä pidempään se on jatkunut. Voit masentua, ahdistua tai tuntea vihaa ja katkeruutta. Kokemuksesta kertominen helpottaa. Sen voi tehdä monin tavoin: puhumalla, kirjoittamalla, piirtämällä, tanssimalla tai musiikin kautta.
Kiusaamisesta voi kertoa luotetulle ihmiselle. Myös koirat, hevoset ja muut eläimet ovat hyviä kuuntelijoita! Eläin ei arvostele eikä syyllistä. Jollekulle on luontevinta päästää tunteet sisältään liikkumalla, vaikkapa juoksemalla tai nyrkkeilemällä.
- Helli itsetuntoa, vaali vahvuuksia
Sinut on voitu saada uskomaan, ettei sinusta ole mihinkään. Varsinkin fyysinen väkivalta loukkaa koskemattomuutta rankalla tavalla.
Itsetunto ja omanarvontunto pitää saada nousuun, koska ilman niitä on vaikea nousta. Jos on vuosikausia nimitelty, positiivisemman minäkuvan joutuu rakentamaan uudelleen.
Etsi asioita, joissa olet hyvä ja vahva. Hyviä puoliasi voit kehittää harrastuksen tai ystäväpiirin kautta. Jos olet hyvä musiikissa, keskity siihen. Jos liikunta on sinun juttusi, liiku.
- Haali hyviä kokemuksia
Kiusaaminen vaikuttaa ihmiskuvaan. Kiusattuna alat helposti ajatella kaikkien ihmisten haluavan sinulle pahaa ja sinusta voi tuntua, ettei kukaan auta. Tarvitset vastapainoksi kokemuksia hyvistä ihmisistä ja ystävistä. Heitä voit löytää harrastusten kautta tai sukulaisten piiristä, mahdollisesti vertaistukiryhmistä.
Vanhempi
- Usko lasta
Ota lapsen kokemus totena, älä vähättele. Näin säilytät lapsen luottamuksen, jolloin hän voi uskoutua kipeistäkin asioista.
Mitä nopeammin kiusaamiseen puututaan, sitä helpompaa se on katkaista. Esimerkiksi luokan sosiaaliset roolit vahvistuvat äkkiä ja mitä pitempään kiusaaminen pääsee jatkumaan, sitä vaikeampaa rooleista on kiusaajan tukijoiden tai kiusaamista sivusta seuranneidenkaan perääntyä.
- Hyväksy lapsen tunteet
Lapset reagoivat kiusaamiseen eri tavoin. Toiset ovat ärtyisiä tai raivoavat ilman näkyvää syytä, toiset oireilevat masentumalla tai ahdistumalla. Sinun tulisi aikuisena olla turvallinen tuki, joka hyväksyy lapsen tunteet, eikä vajoa mukaan kielteisiin tunteisiin. Jos kiusaaminen on jatkunut pitkään, lapsi voi tarvita trauman hoitoon ammattiapua.
- Hae apua jaksamiseen
Tilanne ahdistaa ja aiheuttaa hätää sinullekin. Saatat hävetä ja syyttää itseäsi: olenko kasvattanut ja neuvonut oikein? Teinkö jotain väärin? Tilanteesta pitäisi päästä puhumaan jonkun luotettavan ihmisen, ystävän tai ammattiauttajan kanssa. Hanki myös tietoa kiusaamisesta ilmiönä sekä vertaistukea.
Kiusattujen perheet jäävät hälyttävän yksin.
Tutkimuksissa on huomattu kiusattujen perheiden jäävän hälyttävän yksin. Kaikki voimavarat kuluvat tilanteen selvittelyyn. Joskus perhe joutuu vaihtamaan asuinpaikkaa, jolloin elämän peruspilarit joutuu rakentamaan uudelleen.
- Ilmoita rikoksista poliisille
Rikoslaissa määritellään, mitkä tilanteet kuuluvat poliisin selvitettäväksi. Fyysinen väkivalta ja omaisuuteen kohdistuva ilkivalta tai varkaudet ovat selkeästi rikoksia. Vaikeampaa on määritellä, missä vaiheessa pitkään jatkunut nimittely ja haukkuminen voidaan katsoa henkiseksi väkivallaksi tai kunnianloukkaukseksi.
Joissain kouluissa toimii koulupoliisi, joten yhteistyökäytännöt vaihtelevat kouluittain. Koulujen kiusaamisenvastaisissa suunnitelmissa tulisi määritellä, millaiset teot vaativat poliisin puuttumista.
- Vahvista lapsen itsetuntoa
Kun kiusaaminen on saatu katkaistua, lapsi tarvitsee tukea itsetunnon vahvistamiseen ja vahvuuksiensa tunnistamiseen. Kannusta lasta harrastusten pariin, kehittämään vahvuuksiaan. Muista antaa rohkaisevaa palautetta.
Kiusaaja
Pyydä anteeksi
Saatat ymmärtää vasta jälkikäteen toimineesi julmasti ja ajattelemattomasti. Olisi hieno ele, jos ottaisit yhteyttä kiusaamaasi ihmiseen. Voit vaikkapa kirjoittaa tai sanoa: ”Anteeksi, tein väärin.” Vaatii paljon rohkeutta myöntää tehneensä kurjia asioita, mutta ilman sovitusta huono omatunto saattaa seurata riippakivenä koko loppuelämän.
>Päivi Hamarus, Tina Holmberg-Kalenius ja Saija Salenius: Opas kiusaamisen jälkihoitoon. PS-kustannus 2015.
Päivi Hamarus: Haukku haavan tekee. PS-kustannus 2012.
Lue myös: Moni lapsi on yksinäinen ja Kavereita, harrastuksia, tukea…