Hyppää sisältöön

Murrosikä lyhentää yöunta yli tunnilla

Päänsärky ja vatsakivut lisääntyvät etenkin tytöillä.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Murrosikä lyhentää yöunta yli tunnilla

Sleeping while learning – tired teen woman sleeping on desk, over white background

Terveyteen liittyvä elämänlaatu on parempi niillä lapsilla ja nuorilla, jotka nukkuvat riittävästi. Murrosiässä unen määrä kuitenkin vähenee lähes kaikilla, ja päiväväsymys ja oireilu lisääntyvät.

Marja-Liisa Gustafssonin tutkimuksen mukaan 10–15-vuotiaiden koululaisten unen määrä väheni yli tunnilla yössä, tytöillä enemmän kuin pojilla. Tutkimus perustuu viiden vuoden seurantaan.

Myös erilaiset oireet, kuten päänsärky, vatsakipu, selkäkipu, niska-hartiakipu ja psyykkiset oireet, lisääntyivät selvästi murrosiän aikana. Oireilu oli tytöillä poikia yleisempää – asia, johon tulisi tutkijan mukaan kiinnittää enemmän huomiota tukitoimia kehitettäessä.

Gustafsson selvitti koululaisten unen määrää, päiväväsymystä, terveyteen liittyvää elämänlaatua sekä itseraportoitua oireilua, kun nämä olivat 10-, 12- ja 15-vuotiaita. Tutkimukseen osallistui yli tuhat turkulaiskoululaista. Väitös Koululaisten uni, oireilu ja terveyteen liittyvä elämänlaatu – viiden vuoden kohorttitutkimus hyväksyttiin Turun yliopistossa huhtikuussa.

Koska oireet ja uniongelmat esiintyvät usein samoilla lapsilla ja nuorilla, unen määrän ja päiväväsymyksen kartoittaminen koulun terveystarkastuksissa auttaa tunnistamaan ja hoitamaan myös muuta oireilua.

Koululaisten kohdalla tulisi Gustafssonin mukaan kiinnittää huomiota jo lieväänkin väsymykseen. Se voi ilmetä huonontuneina oppimissuorituksina, heikentyneenä keskittymiskykynä, ärtyisyytenä ja mielialan vaihteluina.

Myös vanhempien pitäisi tuntea sekä lastensa unen todellinen määrä että tarve ja ohjata lapsia terveellisiin unitottumuksiin omalla esimerkillään. Vain noin puolet vanhemmista tietää, kuinka paljon lapsi tarvitsee unta.

Lue myös: Kun murrosikä etuilee

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin printtilehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printtilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Voit halutessasi tilata lehden lahjaksi esim. lähimmälle koululle, päiväkodille, sairaalalle tai neuvolalle. Lasten parissa työskentelevät ammattilaiset arvostavat lehtemme sisältöjä suuresti.

Tuethan työtämme tilaamalla lehden! Lämmin kiitos jo etukäteen.