Hyppää sisältöön

Miksi aikuiset eivät leiki?

Kysyimme lapsilta, mitä he haluaisivat kysyä asiantuntijalta. Heistä leikkiminen on tosi kivaa, eikä oikein hauskaa leikkiä malttaisi millään lopettaa. On tosi kummallista, etteivät aikuiset innostu leikeistä.
Julkaistu
Teksti Anu Vallinkoski
Kuvat Anniina Mikama
Miksi aikuiset eivät leiki?

– Kyllä aikuisetkin leikkivät. Heidän leikkinsä vain on hieman erilaista kuin lasten. Lapset eivät välttämättä tunnista aikuisten touhuja leikiksi. Eivät kyllä aikuisetkaan itse aina ymmärrä leikkivänsä, sanoo Leena Lummelahti.

Lummelahti on opettanut Jyväskylän yliopistossa päiväkotien opettajiksi opiskelevia. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja varhaiskasvatuksesta eli päiväkoti-ikäisten lasten kasvatuksesta. Nyt hän on eläkkeellä.

Kotileikit, legojen rakentelu ja hippaleikit on helppo ymmärtää leikiksi. Aikuiset eivät yleensä tällaisiin puuhiin ryhdy, ellei lapsi pyydä heitä kanssaan leikkimään. Ja vaikka aikuinen olisi lähtenyt touhuun mukaan, hän ei useinkaan näytä nauttivan vaikkapa hiekkakakkujen tekemisestä yhtä paljon kuin nuorempi leikkitoverinsa.

Aikuiset saattavat kuitenkin koota suurta palapeliä, ratkoa ristisanoja, tehdä käsitöitä, kertoa vitsejä, pelata jalkapalloa tai hoitaa puutarhaa. Lummelahden mukaan nämä kaikki ovat aikuisten leikkiä.

– Leikki viihdyttää ja innostaa myös aikuisia. Ihan samalla tavalla kuin lapsi ei malta lopettaa vaikkapa majan rakentamista, ei aikuinenkaan haluaisi jättää jännittävän kirjan lukemista kesken, Lummelahti sanoo.

Lapselle leikki on välttämättömyys. Se kehittää mielikuvitusta. Leikkimällä oppii uusia taitoja ja tapoja. Leikki opettaa myös tulemaan toimeen muiden lasten kanssa. Ilman leikkiä lapsi tylsistyisi eikä oppisi monia tärkeitä asioita.

Aikuiselle leikki ei ole yhtä tärkeää, sillä aikuinen on oppinut jo ne asiat, joita lapset vasta harjoittelevat leikkimällä.

Yleensä aikuiselle leikkiä tärkeämpää on vaikkapa työ tai omasta perheestä huolehtiminen.

– Aikuisille leikki on mukavaa virkistystä, joka toki sekin on tärkeää, Lummelahti kuvaa.

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin lehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printti- tai digilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.