Hyppää sisältöön

Lasten mielenterveyshoidon saatavuudesta huolehtiminen pitää muistaa sote-uudistuksessa

Hanna Heinonen miettii, miten huolehdimme siitä, ettei koulun arki avoimessa oppimisympäristössä muodostu liian kuormittavaksi joillekin lapsille.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
Lasten mielenterveyshoidon saatavuudesta huolehtiminen pitää muistaa sote-uudistuksessa

Hanna Heinonen toiminnanjohtaja LSKL

Erityisesti nuorempien lasten mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. On keskusteltu siitä, onko kyse mielenterveysongelmien määrällisestä lisääntymisestä. Vai haetaanko apua entistä varhaisemmassa vaiheessa? Ja tulevatko nämä lapset ja nuoret autetuiksi vain käytettävissä olevilla keinoilla?

Lasten mielenterveyden vaaliminen on otettava vakavasti, ja hoidon saatavuudesta huolehtiminen onkin yksi perustason palveluissa käynnissä olevan sote-uudistuksen tärkeimmistä asioista.

Viime vuosina yleistyneet koulujen avoimet oppimisympäristöt ovat myös puhuttaneet. Avoimet ympäristöt vastaavat uuden opetussuunnitelman vaateisiin ja painottavat esimerkiksi ilmiöpohjaista oppimista ja yhteisopettajuutta. On ajateltu, että nämä oppimisympäristöt valmistavat oppilaita ehkä entistä paremmin tulevaisuuden työelämän tarpeisiin. Luovuus, joustavuus, yhdessä tekeminen ja vuorovaikutustaidot taitavat olla tulevaisuuden työelämässä vaatimuslistan kärjessä.

Osa työntekijöistä väsyy hälinään ja avokonttoreihin nopeasti, mutta osa sopeutuu järjestelyihin mainiosti. Varmaan osa lapsistakin sopeutuu sekä luokattomuuteen että seinättömyyteen. Mutta miten huolehdimme siitä, ettei koulun arki avoimessa oppimisympäristössä muodostu liian kuormittavaksi joillekin lapsille?

Pohjoismaisessa lapsifoorumissa Kööpenhaminassa Suomea edustaneet alakoululaiset muistuttivat, kuinka tärkeää on, että he voivat saada apua pikaisesti pieniin ja vähän isompiinkin pulmiinsa. Lasten kokemukset ja kertoma olivat karua kuultavaa: erilaisuus altistaa yksinäisyydelle ja kiusaamiselle, ja rahattomuus voi jopa sulkea kaveripiirin ulkopuolelle. He muistuttivat myös, että vain harva lapsi uskaltaa kertoa kiusaamisesta oma-aloitteisesti aikuiselle.

Me aikuiset puskemme toisinaan arjessa niin kiireellä eteenpäin, ettemme malta pysähtyä kuulemaan lasten kokemuksia. Silti yhdenkään kohtaamisen ei kannattaisi antaa liukua ohi. Kun kohtaa lapsen tai nuoren kiireettömästi, voi saada kiireisessäkin päivässä juuri sen parhaan oivalluksen. Ja lapsi pääsee kokemaan aikuisen aitoa läsnäoloa. Myönteisiä kohtaamisia meillä kenelläkään on tuskin liikaa.

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin lehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printti- tai digilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.