Kuorolaulu säätelee stressiä
Taudin riivaamissa kaupungeissa Italiassa ihmiset menivät parvekkeilleen laulamaan (youtube.com), ja muualla seurattiin erimerkkiä.
Muusikot veivät konserttinsa koteihin livenä internetin kautta. Moni kuoro ja orkesteri pyrki jatkamaan toimintaa netissä, vaikka reaaliaikaisen yhteismusisoinnin mahdollistavan teknologian käyttöön liittyykin omat hankaluutensa.
Musiikkiharrastuksen voima liittyy Sanna Salmisen mukaan asioihin, joiden merkitystä pandemia alleviivasi: yhteisyyteen, jäsenyyteen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen pääomaan, toimijuuteen, itseilmaisuun, omanarvontuntoon ja terveyteen – osallisuuden osatekijöitä kaikki tyynni.
Salminen käsittelee tutkimuksessaan musiikkia harrastavien lasten ja nuorten osallisuutta sekä kuoronjohdon pedagogiikkaa.
Neliosaisen tutkimuksen aineisto kerättiin vähävaraisille lapsille tarkoitetusta musiikkikoulusta Etelä-Afrikassa, Jyväskylän yliopiston ja kuuden eteläisen Afrikan yliopiston musiikkikoulutusyhteistyöstä ja jyväskyläläisen Vox Aurea -nuorisokuoron toiminnasta.
Salminen on johtanut em. kuoroa vuodesta 2009. Hänet tunnetaan myös musiikin sovittajana ja säveltäjänä sekä musiikin oppikirjojen tekijänä.
Tulokset osoittavat, että ryhmämuotoinen musiikkiharrastus voi vahvistaa merkittävällä tavalla nuorten osallisuutta.
Eteläafrikkalaisille nuorille musiikkiharrastus tarjosi pakopaikan kuormittavassa ympäristössä. Se antoi heille itseilmaisuvälineen ja uskoa omiin mahdollisuuksiin. Samalla harrastus suojeli ajautumiselta rikollisuuden pariin ja toi nuoren elämään turvallisen, perhemäisen yhteisön.
Harrastus suojasi ajautumiselta rikoksiin.
Vox Aurea -kuorossa hyvinvointia, turvallisuutta ja kulttuurista pääomaa pyritään kasvattamaan esim. käyttämällä harjoitusaikaa tehokkaasti nimenomaan laulamiseen. Yhteislaulu auttaa jo sinänsä mm. stressin säätelyssä.
Tunteisiin tutustutaan harjoituksissa laulun ohella myös draaman, keskustelun ja liikkeen keinoin. Tarkoituksena on selvittää, missä päin kehoa tunteet tuntuvat, kuinka ne näkyvät ilmeissä ja eleissä sekä kuinka niitä voi ilmaista äänellä.
Kuorolaisten turvallisuuden kokemusta vahvistetaan ottamalla kuorolaisten mielipiteet huomioon. Kaverisuhteitten muodostumista tuetaan erilaisilla ryhmäjaoilla. Luottamusta rakennetaan ahkeralla tiedottamisella, perustelujen läpinäkyvyydellä sekä sillä, että aikataulut ja sopimukset pitävät.
Kuorolaiset saavat esittää kappaletoiveita, ja joulukonserttiohjelmisto valitaan äänestämällä. Taiteellinen ja pedagoginen vastuu on kuitenkin kuoronjohtajalla, joten valinnoista keskustellaan ja ne perustellaan.
Salmisen väitös Musiikkiharrastuksella osallisuuteen (jyu.fi) tarkastettiin toukokuussa Jyväskylän ylipistossa.
Hyvä lukija,
Lastensuojelun Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin.
Tue Lastensuojelun Keskusliittoa sekä laadukasta journalismia tilaamalla Lapsen Maailma – joko diginä tai painettuna lehtenä.
Ulla Siimes, päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja
Kommentit (0)