Hyppää sisältöön

Nuorten työelämätaidot muuttuvat – näitä asioita työnantajat odottavat nyt kesätyöntekijöiltä

Ensimmäisen työpaikan saaminen on usein jännittävä kokemus nuorelle. Kaikkea ei tarvitse osata heti, ja epäselvissä tilanteissa kannattaa kysyä rohkeasti neuvoa. Hertta Viksten nautti asiakkaiden kohtaamisesta jäätelömyyjänä, mutta yllättyi työn itsenäisyydestä.
Julkaistu
Teksti Elisa Miinin ja Anu Vallinkoski
Kuvat iStock
Nuorten työelämätaidot muuttuvat – näitä asioita työnantajat odottavat nyt kesätyöntekijöiltä

Tuhannet nuoret pääsevät pian kokeilemaan ensimmäistä kertaa työssä käymistä. Kokemus voi olla hyvä tai jättää ikäviä muistoja riippuen työntekijän ja työnantajan odotuksista.

Nyt työelämään tulevat nuoret ovat kokeneet hyvin toisenlaisen nuoruuden kuin työpaikan vakituiset työntekijät. Koronavuosien vaikutus näkyy esimerkiksi siinä, että nuoret ovat usein taitavia digilaitteiden kanssa, mutta kokemusta kasvokkain yhdessä olemisesta on vähemmän.

– Tietyllä ikäryhmällä on myös aiempaa vähemmän työkokemusta, koska koronavuosina työpaikkoja oli tarjolla vähemmän. Lisäksi kilpailu työpaikoista on nykyisessä taloustilanteessa tosi kovaa, eikä työkokemuksen saaminen ole helppoa. Mietin paljon sitä, miten voisimme tsempata niitä nuoria, jotka jäävät ilman kesätyötä, sanoo Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Minnastina Miettinen.

Osuuskauppa Hämeenmaa palkkaa nuoria kauppojen lisäksi liikenneasemille, ravintoloihin, hotelleihin ja autokauppoihin. Pelkästään Hämeenmaan toimipisteisiin tuli tänä keväänä yli 9 000 kesätyöhakemusta. Työpaikkoja on tarjolla noin 1 300, niistä noin puolet kahden viikon mittaisiin tutustu- ja tienaa työpaikkoihin, jotka on tarkoitettu 14 vuotta täyttäneille nuorille.

– Sen ikäisellä ei voi eikä tarvitsekaan olla työkokemusta. Riittää, kun on avoin ja rehellinen. Kaupan alalla ollaan tekemisissä asiakkaiden kanssa, joten tervehtiminen ja myönteinen asenne muita kohtaan on tärkeää.

Minnastina Miettinen kannustaa kesätyöntekijöitä kysymään rohkeasti, jos joku asia mietityttää työpaikalla.

– Suhtaudumme perehdytykseen kunnianhimoisesti ja haluamme kuulla nuorilta, mikä toimii ja mikä ei. Meillä kaikki käyvät läpi verkkoperehdytyksen, ja jokaista on ensimmäisenä päivänä vastassa nimetty työntekijä. Tärkein perehtyminen ja oppiminen tapahtuu työn ääressä kokeneemman työntekijän rinnalla.

Työelämään kuuluu se, ettei kaikkea voi ennakoida. Joskus liikennemyymälään tupsahtaa kolme bussilastillista nälkäisiä matkailijoita yhtä aikaa tai jäätelökioskin eteen muodostuu satojen metrien jono.

– Sitä ei kannata säikähtää, vaan pyrkiä tekemään parhaansa siinä tilanteessa.

Mietin ensimmäisessä työharjoittelupaikassani koko päivän, voinko käydä vessassa.

Ennen kesätyön aloittamista tehdään työsopimus. Se kannattaa pyytää kirjallisena. Työsopimuksesta on käytävä ilmi työntekijän ja työnantajan tiedot, työn kesto ja tuntimäärä, missä työtä tehdään, paljonko työntekijä saa palkkaa ja työehtosopimus, jota työntekijään sovelletaan.

Minnastina Miettinen toivoo, että työntekijän kanssa käydään läpi myös taukokäytännöt.

– Muistan itse ensimmäisessä työharjoittelupaikassani kukkakaupassa miettineeni koko päivän, voinko käydä vessassa. En uskaltanut sitä silloin kysyä keneltäkään.

Tämä on hyvä muistutus työpaikan vakituiselle henkilökunnalle. Mikään ei ole itsestään selvää ensimmäistä kertaa työssä olevalle nuorelle. Siksi ei kannata olettaa tämän tietävän asioita. Fiiliksiä kannattaa kysellä aktiivisesti ja kannustaa nuorta, kun tämä on epävarma tai onnistuu.

Työntekijän velvollisuuksiin kuuluu esimerkiksi työajan noudattaminen. Jos työ alkaa kello 9, se on aloitettava silloin eikä kymmentä yli. Lisäksi työnantajalle on toimitettava verokortti, vaikka palkasta ei tarvisikaan veroja maksaa.

Työn päätyttyä työntekijän kannattaa huolehtia siitä, että saa työtodistuksen.

Nuoret eivät osaa kyseenalaistaa esimerkiksi sitä, ettei perutusta työvuorosta makseta palkkaa.

Aina kaikki ei suju työpaikalla suunnitelmien mukaan. Asiakas saattaa käyttäytyä epäasiallisesti kaupassa tai torimyyjä saattaa saada aamulla viestin, että päivän työt on sateen takia peruttu.

– Jos kokee jotakin ikävää, on tärkeää, että puhuu siitä vanhemmille ja tietenkin työpaikalla, Minnastina Miettinen rohkaisee.

Joskus tilanteet ovat sellaisia, että kannattaa kääntyä ammattiliiton tai työpaikalla olevien luottamushenkilöiden, kuten luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun, puoleen. Esimerkiksi palvelualan työntekijöitä edustava PAM on koonnut verkkosivuilleen kesätyöntekijöitä varten listan useimmin kysytyistä kysymyksistä.

– Sitä varten me ammattiliitot olemme olemassa, että voimme olla tukena pulmatilanteissa. Siksi suosittelen kesätyöntekijöitäkin liittymään ammattiliittoon, sanoo PAM:in järjestöasiantuntija Serveh Khalili.

Ammattiliitoissa törmätään usein tilanteisiin, jossa työsopimus on tehty suullisesti. Silloin esimerkiksi palkka ei välttämättä yllä edes minimivaatimustasolle. Nuoret eivät myöskään osaa kyseenalaistaa esimerkiksi sitä, ettei perutusta työvuorosta makseta palkkaa, vaikka laki sitä edellyttääkin. Siksi kannattaa lukea läpi työsopimuksessa mainittu työehtosopimus. Työehtosopimukset löytyvät verkosta.

Suurimmalle osalle ensimmäinen kesätyö on kiva kokemus. Se kartuttaa pankkitiliä ja helpottaa seuraavan työn saamista.

– Meille vakituisille kesätyöntekijät antavat tuulahduksen uusia ajatuksia ja uutta osaamista usein esimerkiksi someasioista. Sekin on arvokasta, että saamme kuulla, millaista on olla nuori tänä päivänä, Minnastina Miettinen iloitsee.

 

”Kaikkea ei tarvitse osata heti”

Viime keväänä helsinkiläinen Hertta Viksten, 17, laati kesätyöhakemuksia yksi toisensa perään. Työ tuotti tulosta, ja Viksten sai paikan jäätelökioskin myyjänä Helsingin Seurasaaressa.

– Töiden aloittaminen jännitti. Mietin, osaanko ihan sen käytännön työn. Miten jätskipallojen ja pehmisten teko onnistuu? Jännitystä lisäsi se, että koulutus tehtävään oli etänä. Myös se mietitytti, millaisia työkavereita saan, hän muistelee.

Työntäyteiseltä kesältään Viksten odotti etenkin asiakaspalvelua ja uusien ihmisten tapaamista. Odotukset täyttyivät. Kesän mittaan monet asiakkaat ehtivät tulla tutuiksi. Työkaveritkin olivat mukavia.

Jännitys oli turhaa. Perehdytys ei jäänyt pelkkään etäkoulutukseen. Ensimmäisten työvuorojen aikana neuvomassa oli Viksteniä muutaman viikon verran kokeneempi kollega. Jo toisena työpäivänä jätskipallon pyöritys alkoi sujua.

– Minulla on valokuvat ekasta pallostani ja pehmiksestäni – ne olivat karmeita, Viksten kertoo ja nauraa.

Kesään mahtui myös yllätyksiä. Viksten ei ollut osannut varautua työn itsenäisyyteen. Usein hän oli työvuorossa yksin, ja ongelmatilanteet piti ratkoa itse. Ikävintä oli vastuu kioskin kassasta. Työnantaja oli puhelinsoiton päässä, mutta hänestä ei juuri ollut apua, kun jokin laite hajosi kesken työvuoron.

Ensi kesänä Viksten jatkaa jäätelömyyjän uraa toisen työnantajan palveluksessa.

Ekaan kesätyöhönsä meneviä nuoria Viksten neuvoo rohkeasti tarttumaan töihin. Kaikkea ei tarvitse osata heti. Työpaikalla saa perehdytyksen tehtäviin.

– Kannattaa kysyä, jos joku asia mietityttää. Itse huomasin työkavereiden kanssa jutellessa, että samat asiat olivat kaikille epäselviä. Kukaan ei ollut uskaltanut kysyä.

 

 

Muista nämä asiat, kun aloitat kesätyön tai harjoittelun

  • Tee työsopimus kirjallisena. Sekä sinun että työnantajan on noudatettava siinä sovittuja asioita.
  • Sinulla on oikeus saada työhön riittävästi perehdytystä, jotta tiedät mitä sinulta odotetaan.
  • Työnantaja tarjoaa työhön tarvittavat välineet tai korvaa omien välineiden käytöstä.
  • Kysy milloin voit pitää ruoka- ja muita taukoja. Lisä- ja ylityötä voi tehdä vain, jos työnantaja sitä ehdottaa ja sinä haluat siihen suostua.
  • Sairaana ei tehdä töitä. Kysy esihenkilöltä, oletko oikeutettu työterveyshuoltoon ja miten toimitaan, jos sairastut kesäpestin aikana.
  • Jokaisella on oikeus turvalliseen työpaikkaan. Kerro epäasiallisesta kohtelusta tai työturvallisuuteen liittyvistä huolistasi työpaikalla.

Lähde: SJL, PAM