Hyppää sisältöön

Elina Hirvosesta koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta voi seurata myös paljon hyvää

Miten sosiaalinen eristäytyminen vaikuttaa niihin lapsiin, joille koti on kaikista paikoista turvattomin, pohtii Elina Hirvonen.
Julkaistu
Teksti Elina Hirvonen
Kuvat Mara Leppä
Elina Hirvosesta koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta voi seurata myös paljon hyvää

Elina Hirvonen kirjailija documentaristi

”Teille ei tapahdu mitään pahaa. Vaikka tapahtuisi mitä, teitä rakastetaan ja teistä huolehditaan aina.”

Viime päivien aikana olen toistanut näitä sanoja lapsilleni joka ilta. Koronaviruksen aiheuttama tilanne hermostuttaa myös heitä, vaikka meidän perheessämme tilanne ei aiheuta hätää.

Samalla olen miettinyt, miten poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa lapsiin, jotka ovat jo valmiiksi kaikkein hauraimmassa asemassa.

Viruksen leviämisen hidastaminen fyysisen etäisyyden ja sosiaalisen eristäytymisen keinoin perustuu ajatukseen siitä, että heikoimpien suojelemiseksi kaikkien on toimittava yhdessä. Se on kaunis periaate, jonka opettelemisesta voi seurata paljon hyvää.

Jo nyt monissa paikoissa puhaltaa avunannon ja solidaarisuuden henki, kun ihmiset perustavat naapuruston kaupparinkejä ja sosiaalisen median tukiryhmiä heille, joita virus ja sen leviämisen hidastamiseksi tehdyt toimet koskettavat rajuimmin.

Virus on suuri tuntematon, jonka kohtaamme yhdessä. Samalla sen leviämisen rajoittamiseksi tehtävät toimenpiteet koskettavat eri ihmisiä hyvin eri tavoin.

Taloudellisten ja terveydellisten seurausten vastakkainasettelu on turhaa: molemmissa on kyse ihmisistä – ja vakavimmillaan ihmishengistä. Näiden vaikutusten pehmentämiseksi tarvitaan sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimia, ja niiden rakentamiseksi halua ja kykyä ymmärtää toisten tilannetta.

Sosiaalinen eristäytyminen tarkoittaa myös lapsille hyvin erilaisia asioita riippuen siitä, onko kotona turvallista ja hyvä olla – vai onko juuri koti kaikista paikoista turvattomin.

Harrastustoiminnan loppuminen koskettaa erityisesti lapsia, joille turvallisin aikuinen on valmentaja tai ohjaaja. Koulujen siirtyminen etäopetukseen vaikuttaa eniten lapsiin, joille kouluruoka on päivän ainoa lämmin ateria. Entä jos koulussa on se ainoa aikuinen, johon lapsi voi luottaa?

Viruksen hidastamiseen liittyvät taloudelliset vaikutukset tulevat vaikuttamaan myös lapsiin, joiden vanhemmat menettävät työnsä tai toimeentulonsa.

Poikkeuksellisessa tilanteessa on käytettävä kaikki keinot sen varmistamiseksi, että lapset, joille koti ei ole turvallinen paikka, tulevat nähdyiksi ja saavat apua. Meidän on tulevina vuosina oltava valmiita rakentamaan siltoja lapsille, joiden elämään tämän kevään vaikutukset ulottuvat vielä kauan sen jälkeen, kun karanteenit ovat päättyneet ja kadut täyttyneet ihmisistä.

Ajatus heikoimpien suojelemisesta toivottavasti kantaa kauan ja vahvasti senkin jälkeen, kun virusta ei enää tarvitse pelätä.

 

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin lehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printti- tai digilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Mainos Lapsen Maailman digilehdestä