Hyppää sisältöön

Vloggaaja Pinkku Pinsku on sometähti

Melko tavallinen tyttö, kuvailee Pinja Sanaksenaho itseään. Tämän melko tavallisen tytön videoita on katsottu videopalvelu YouTubessa yli 20 miljoonaa kertaa. Miten nuori sometähti syttyi?
Julkaistu
Teksti Anu Vallinkoski
Kuvat Liisa Takala
Vloggaaja Pinkku Pinsku on sometähti

Vaaleatukkainen esiteini pulputtaa iloisesti 11 minuutin pituisella YouTube-videolla vastauksia faniensa kysymyksiin. Ottaisitko mieluummin tuhat euroa vai lentävän possun? Kuka on tärkein ihminen elämässäsi? Onko sinulla poikaystävää?

Äiti ja tytär katsovat yleensä videot yhdessä ennen julkaisemista.

Katselukertoja video on kerännyt vajaan vuoden aikana yli 530 000. Se on yleisöäänillä vuoden 2015 vloggaajaksi eli video-bloggaajaksi valitun Pinkku Pinskun katsotuin postaus.

Kaikkiaan Pinskun eli 13-vuotiaan vantaalaisen Pinja Sanaksenahon videoita on katsottu yli 20 miljoonaa kertaa. Tilaajia eli seuraajia on yli 126 000.

– Kun reilu pari vuotta sitten latasin ensimmäisen videoni kaikkien katsottavaksi YouTubeen, en osannut odottaa mitään tällaista, Pinja naurahtaa.

Jaana (vas.) ja Pinja Sanaksenaho selaavat ihailijapostia.

Jaana (vas.) ja Pinja Sanaksenaho selaavat ihailijapostia.

Nopeasti kasvanut suosio oli yllätys myös äidille, sosiaalialalla työskentelevälle Jaana Sanaksenaholle:

– Ajattelin, että se on vain joku pieni kotkotus, että se jää siihen yhteen videoon. Ihan toisin kävi.

Ihka ensimmäisellä videollaan Pinja esittelee lyhyesti itsensä, perheensä ja harrastuksensa. Videon hän latasi YouTubeen ilman äidin tai isän lupaa.

– Kerroin kyllä videosta äidille, mutta vasta latauksen jälkeen. Äiti ei suuttunut eikä hermostunut. Katsoimme videon yhdessä ja se oli ok, Pinja kertoo.

Sittemmin Jaana on ollut hyvin tiiviisti mukana tyttärensä tubetuksessa. Äiti ja tytär katsovat yleensä videot yhdessä ennen julkaisemista. Keskustelut vloggaamisen rajoista, siitä mitä videoilla saa tehdä ja sanoa, ovat Sanaksenahoilla lähes päivittäisiä. Jaanalla on myös käytössään tyttärensä some-tilien tunnukset ja salasanat.

Ei kiroilua, ei paljasta pintaa

Videoillaan Pinja haluaa nostaa katsojien suupielet hymyyn. Kameran edessä hän ei valita tai ilku, vaan pelleilee ja hihittelee.

– Hyvä näin. Jonkun verran olen joutunut sanomaan kiroilusta. Yhdellä videolla oli ärräpäitä, mutta se on nyt piilotettu. Pinja on ymmärtänyt, että hänellä on aika paljon pieniäkin seuraajia, Jaana kertoo.

0416_Pinkku_Pinsku_1

Pinja tekee viikossa videon tai pari, mutta ei kulje koko ajan kamera kädessä.

Sanaksenahoilla on kirjoittamattomat YouTube-säännöt. Kameralle ei saa esiintyä liian paljastavissa vaatteissa, kotiosoitetta tai Pinjan koulun nimeä ei saa kertoa, eikä kotia saa kuvata yksityiskohtaisesti, ja videoilla esiintyviltä kavereilta pitää kysyä julkaisemista varten lupa.

Netin keskustelupalstoilla ja Pinskun videoiden kommenteissa monet äimistelevät paheksuvaan sävyyn Pinjan nuoruutta. Miksi noin pieni tyttö julkaisee videoita?

Jaana myöntää, ettei hänkään päästäisi kovin nuorta lasta tubettamaan.

– Kymmenvuotias on liian nuori. Pinja oli aloittaessaan 11-vuotiaana ihan siinä rajoilla. Mutta en usko tiukkaan kieltämiseen. Se voi johtaa salailuun, ja nettiin voi päätyä jotain vanhempien tietämättä, Jaana tähdentää.

Kieltämistä parempi vaihtoehto on keskusteleminen ja tutustuminen yhdessä erilaisiin sosiaalisiin medioihin. Olennaista on luottamus puolin ja toisin.

Suosittu vloggaaja on julkkis

Suomen vlogi-maailman mittakaavassa yli 100 000 tilaajaa on todella suuri määrä. Ainakin nuorison keskuudessa Pinkku Pinsku on julkkis.

Kaupungilla Pinsku tunnistetaan. Joku tulee kysymään nimikirjoitusta tai pyytää yhteiskuvaan. Viime kesänä huvipuistoreissulla penkille lepäämään istahtaneen tytön eteen muodostui nopeasti fanien jono.

Eri puolilla Suomea pidettäviin miitteihin, eli tubettajien ja fanien tapaamisiin, ilmaantuu välillä satoja ihailijoita.

– Joskus kaupungilla joku on lähtenyt seuraamaan minua kaupasta toiseen. Se tuntuu ikävältä. Ja joskus joku on onnistunut selvittämään puhelinnumeroni tai kotiosoitteeni. Pilasoitot ja kotiovelle ilmestyvät fanit ylittävät nekin rajan, Pinja selittää.

Pinja saa faneiltaan viikossa perinteistä postia Ikea-kassillisen verran.

Faneissa on kaiken ikäisiä, vaikka suurin osa onkin nuoren vloggaajan ikätovereita. Pinja kertoo tarinan suomalaisen miehen kanssa seurustelevasta meksikolaisesta naisesta, joka kertoi seuraavansa Pinskun vlogia oppiakseen suomen kieltä.

Viikossa Pinja saa satoja yhteydenottoja: sähköpostia, kommentteja videoihin, yksityisviestejä YouTuben tai Instagramin kautta. Perinteistä postia tulee yhden Ikea-kassillisen verran viikossa. Fanit lähettävät kirjeitä, piirustuksia, koruja, karkkia ja teetä.

– Ensin yritin kirjoittaa kaikille vastauksen, mutta pian viestejä tuli niin paljon, että olkapäitä tuntui painavan raskas taakka – en ehtinyt vastaamaan kaikille. Nyt olen myöntänyt itselleni, että kaikille ei vain ehdi kirjoittamaan, Pinja toteaa.

Myös Jaana saa osansa Pinjan postista. Hän vastailee välillä omissa nimissään tyttärelleen tulleisiin some-viesteihin. Osa faneista kääntyy suoraan Jaanan puoleen.

Valtaosa ihailijoista kyselee Pinjan kuulumisia, mutta monet kertovat myös murheistaan: koulukiusaamisesta tai vanhemmista, jotka kieltävät sosiaalisen median käytön.

– Kiusaamistapauksissa kehotan aina kertomaan jollekin aikuiselle, omalle vanhemmalle tai opettajalle, Pinja sanoo.

Editointi vie aikaa

Voisi ajatella, että Pinjan vapaa-ajasta valtaosa kuluu videoiden tekemiseen, mutta Jaana vakuuttaa, että tytär ei kulje koko ajan kamera kädessä. Koulun jälkeen aikaa jää myös kavereille ja rakkaalle harrastukselle jalkapallolle.

Pinja julkaisee viikossa videon tai pari. Lyhyimmillään yhden videon tekeminen käsikirjoituksineen, kuvauksineen ja editointeineen vie kaikkiaan muutaman tunnin. Joskus kuvaamiseen voi kulua monta viikkoa ja editointiinkiin päiviä.

– Tykkään editoida, miettiä musiikkia ja muuta. Jos on nopeatempoista musiikkia, pitää videonkin olla sellainen – ja päinvastoin. En koskaan sano, että pitää tehdä videota, vaan että haluan tehdä, Pinja hymyilee.

Hän on niin innostunut vloggaamisesta, että toivoo pääsevänsä sitten isona tekemään jotain samansuuntaista myös työkseen. Toimittajan, editoijan ja kuvaajan työt kiehtovat. Toisaalta kemian ja fysiikan opettajan töissäkin olisi sitä jotakin.

– Pinsku on nostanut yläasteella hirveästi keskiarvoaan. Hänellä on jo nyt kova hinku Kallion ilmaisutaidon lukioon. Englantikin kiinnostaa ulkomaisten vlogien kautta, Jaana huomauttaa.

Äiti katsookin hyvän koulumenestyksen olevan osin vloggaamisen ansiota. Tubettamisen kautta Pinja on löytänyt itselleen päämäärän.

Muita vloggauksen tuomia iloja ovat olleet kohtaamiset fanien kanssa ja miittimatkat kaupunkeihin, joihin Sanaksenahot tuskin olisivat poikenneet ilman Pinkku Pinskua. Pitkillä automatkoilla äiti ja tytär puhuvat paljon. Tiivis suhde on tullut entistä lujemmaksi.

Saamapuolella ovat myös videoiden tuomat mainostulot.

Trollaajia ja kiusaajia

Mutta ei hyvää ilman pahaa. Suosittu vlogi vetää puoleensa myös provosoivia trollaajia ja kiusaajia. Videoiden kommenttikenttään ilmaantuu tämän tästä pahantahtoisia viestejä. Yksi moittii ulkonäköä, toinen huorittelee. Kiusaajat ovat tehneet nettiin myös pilaprofiileja. Keskustelupalstoilla arvostelu äityy väliin hurjaksi.

Pinja suhtautuu lieveilmiöihin somenatiivin tyyneydellä.

– Ikävä palaute kuuluu someen. En tiedä yhtään ihmistä, joka ei olisi saanut negatiivisia kommentteja. Ihmiset purkavat huonoa oloaan muihin. Sitä se on. Äiti näistä enemmän tulistuu kuin minä. Minä sitten aina rauhoittelen äitiä, suuttumustahan ne näillä ilkeyksillään hakevat, Pinja kertoo.

Suosittu vlogi vetää puoleensa myös kiusaajia.

Vloggaajalla on myös keinonsa suitsia ilkeilijöitä. Asiattomia viestejä lähettelevät voi torjua. Pinja ja Jaana ovat myös listanneet YouTube-tililleen sanoja, joiden esiintyminen kommentissa piilottaa sen automaattisesti näkyvistä. Pannassa ovat muun muassa kirosanat.

– Palautetta saa toki antaa, mutta ilkeily ei sitä ole. Satuttamistarkoituksessa kirjoitetut viestit ovat ikävää luettavaa myös seuraajille, Jaana perustelee.

Kalenteri on pakko olla

Äiti ja tytär vakuuttavat, että reilu kaksi vuotta YouTube-julkisuutta ei ole juuri muuttanut Pinjaa tai heidän nelihenkistä perhettään.

Pinja on yhä tavallinen yläasteikäinen tyttö, joka viettää aikaa samojen kavereiden kanssa kuin ennen tubetusharrastustakin.

– No kalenteri on nykyään pakko olla. Menoja on niin paljon enemmän kuin ennen. Tosin tubettamisen lisäksi Pinjan ja pikkuveli Hugon harrastama jalkapallo treeneineen ja peleineen työllistää meitä vanhempia myös, Jaana pohtii.

Pienen miettimisen jälkeen Pinja keksii yhden muutokseen itsessään: itseluottamus on kasvanut.

– En ole enää ujo. Menen puhumaan tuntemattomillekin ihmisille. Enkä mieti enää, mitä muut ajattelevat vaikkapa vaatteistani. Panen päälleni, mitä huvittaa.

Uusi video!

Tsekkaa, millaisen videon Pinkku Pinsku teki Lapsen Maailma -lehdestä!