Hyppää sisältöön

Vanhempi, näin vältät uupumuksen – perhetutkijoiden kootut vinkit

Julkaistu
Vanhempi, näin vältät uupumuksen – perhetutkijoiden kootut vinkit

Vanhempien uupumukseen perehtyneet tutkijat eri maissa ovat huolissaan korona-arjen kuormituksesta perheille. Siksi he laativat vanhemmille suositukset, joiden avulla voi koettaa minimoida uupumuksen.

Suosituksia lukiessani mietin, miksi tämä lista kuulostaa niin tutulta. Sitten tajuan: erityislapsiperheessä eletään normaalistikin poikkeustilaa, ja nämä uupumuksen välttämissuositukset on yksinkertaisesti pakko sisäistää mahdollisimman nopeasti, jos aikoo pysyä hengissä. Meillä eletään siis nyt poikkeustilan poikkeustilaa!

Sosiaalinen eristäytyminen ja vanhempien venyminen lukuisiin rooleihin ovat erityislapsiperheissä arkipäivää. Astmalasten perheissä pitää aina vältellä infektioita. Allergisten lasten perheissä kyläily jää vähemmälle erityisruokavalioiden vuoksi, ja nepsy-lasten perheissä lapsen käytösoireilu voi vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin. Diabeteslasten perheissä vältellään etenkin vatsatauteja (vaativat usein sairaalareissun) ja lastenhoitoavun saaminen on normaalioloissakin hankalaa.

Veikkaisin, että kaikissa erityislapsiperheissä on pakko laskea suoritusrimaa pysyvästi ja armahtaa itsensä. Suosittelen lukemaan vähintään kohdat 8 ja 10!

Tässä perhetutkijoiden vinkit tiivistettyinä:

1. Luota itseesi vanhempana

Vanhemmuus itsessään vaatii sopeutumiskykyä. Jos olet sopeutunut tähän mennessä, sopeudut nykyiseenkin tilanteeseen.

2. Älä uhraudu (jos se kuormittaa sinua)

Se, että lapsesi ovat kotona, ei tarkoita, että sinun pitäisi viettää päivät heidän kanssaan leikkien tai pakottaa itsesi pelaamaan pelejä, joista et pidä. Ei tarvitse uhrautua barbileikkeihin tai videopelaamaan, jos ei voi niitä sietää. Näinä poikkeusaikoina tekemisen laatu korvaa määrän. Tehkää asioita, joista kaikki pitävät. Jos koko perheestä on hauska seurata samaa TV-sarjaa, tehkää toki niin!

3. Ole joustava

Poikkeuksellisissa tilanteissa otetaan käyttöön poikkeukselliset säännöt. Et ole huono vanhempi, jos muutat sääntöjä tehdäksesi yhdessä elämisen helpommaksi. Joitakin sääntöjä täytyy ehkä pehmentää ja luoda tilalle uusia. Tärkeää on käydä säännöt avoimesti keskustellen läpi. Pienimmille säännöistä voi muistuttaa vaikkapa piirrosten ja kuvien avulla. Yhteiset säännöt keventävät kaikkien perheenjäsenten henkistä taakkaa.

4. Lapset mukaan kotitöihin

Sopikaa, miten kotityöt jaetaan. Kuka haluaa auttaa tiskaamisessa? Kuka pöydän kattamisessa ja siivoamisessa? Roskien viennissä? On parempi antaa lasten valita ja saada kokemus valinnan mahdollisuudesta kuin ylhäältä päin määrätä tehtäviä. Myös pienemmille lapsille voi antaa omat tehtävänsä (esim. lelujen korjaaminen lattialta). Tehtävät voivat vaihdella perheen jäsenten kesken vaikka päivittäin. Tämä on loistava tilaisuus nostattaa perheen yhteishenkeä!

5. Rytmitä päiviä

Lapset eivät ole tottuneet määrittämään päivärytmiä itse, päiväkoti tai koulu on tehnyt sen tähän mennessä. Ilman päivärytmiä lapset eivät enää tiedä, mitä tehdä ja milloin. Päivärutiinit kannattaa suunnitella yhdessä lasten kanssa, jotta lapset kokevat voivansa osallistua.

6. Toteuta haaveita

Toteuta lasten kanssa asioita, joista aiemmin olet haaveillut muttet ole löytänyt niille aikaa. Esimerkiksi jos olet haaveillut puutarhan laitosta tai jonkin elokuvan katsomisesta, nyt saattaisi olla hyvä hetki toteuttaa näitä haaveita.

7. Valitse taistelusi

Nyt on väärä hetki ryhtyä sotasille lasten kanssa. Kerro, että olet tämän poikkeustilan vuoksi rennompi joidenkin asioiden suhteen (esim. huoneen siisteys, ruutuaika, jne.) mutta tietyistä säännöistä pidetään kiinni (esim. ei sallita sisarusten välistä väkivaltaa). Mieti etukäteen mitä rikkomuksista seuraa ja kerro se lapsillesi selkeästi. Tämän jälkeen ole johdonmukainen.

8. Hellitä tavoitteesta olla supernainen tai supermies

Jotkut vanhemmat haluaisivat jatkaa tehokasta työskentelyä kotona JA olla jatkuvasti saatavilla vanhempina JA korvata opettajat. Se ei ole uupumatta mahdollista. Poikkeuksellisissa tilanteissa tarvitaan poikkeuksellisia toimintatapoja – ja itsemyötätuntoa. Kaikkeen ei tarvitse pystyä!

9. Etävanhempi, tue kotona olevaa!

Nykyinen tilanne hankaloittaa yhteisvanhemmuutta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kotiin jäävät vanhemmat ovat kaikkein alttiimpia uupumukselle. Siksi on tärkeää, että kodin ulkopuolella työskentelevä vanhempi ymmärtää kumppanin tilanteen ja tukee.

10. Tunnista tunteesi ja hae tarvittaessa apua

Kyllä, haluat ehkä heittää lapset ikkunasta ulos. Se on täysin normaalia. Normaalia ei olisi toimia tuon tunteen mukaisesti. Jos ylikuormitut, käy haukkaamassa happea (kirjaimellisesti!). Ja jos olet todella umpikujassa etkä tiedä miten selvitä eteenpäin, ota yhteyttä neuvolaan tai terveyskeskuksesi psykologiin.

Lisäisin tähän vielä Lasten mielenterveystalon mainiot vinkit Kun pinna palaa – keinoja vanhemmille rauhoittumiseen. Tiukimpina hetkinä kannattaa muistaa, että olet lapsesi tärkein ihminen silloinkin kun hän kiukkuaa.

International Investigation of Parental Burnout (IIPB) –tutkimushankkeen tutkijoiden suositus kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

 

Tuija Siljamäki

 

Lue lisää itsemyötätunnosta:

Vanhempi, ärsyttääkö lyhyt pinna?Kokeile itsemyötätuntoa!

 

Aputahot kootusti: www.perherauhanjulistus.fi

MLL:n vanhempainpuhelin