Tunnista lapsen ketoasidoosi eli happomyrkytys
Jos lapsi sairastui vuonna 2020 tyypin 1 diabetekseen, hän joutui tavallista todennäköisemmin tehohoitoon ketoasidoosin vuoksi, selviää HUS:in tällä viikolla julkaistusta tutkimuksesta. Pandemia on viivyttänyt diabeteksen tunnistamista ja hoitoonpääsyä, siksi lasten tila on päässyt heikkenemään hengenvaarallisesti. Niin ei saisi käydä.
Nämä uutiset vihlaisevat aina sydäntäni. Lapseni sairastui 3-vuotiaana, ja pelastui täpärästi. Tarina siitä täällä.
Itselläni ei ollut mitään mahdollisuutta tunnistaa ketoasidoosia, sillä en tiennyt diabeteksesta tuon taivaallista. Huomasin kyllä, että lapsella oli koko ajan huutava nälkä, mutta silti hän laihtui. Kesti turhan kauan, ennen kuin saimme asianmukaista hoitoa.
Selvästi tietämystä tarvitaan lisää.
Tyypin 1 diabeteksen hoito vaatii jatkuvaa valppautta, sillä liiallinen insuliinin määrä aiheuttaa verensokerin laskun liian matalalle eli hypoglykemian, pahimmillaan tajunnan menetyksen. Liian vähäinen insuliinin määrä taas voi johtaa lopulta happomyrkytykseen eli ketoasidoosiin. Se on sairaalahoitoa vaativa, vaarallinen tila. Jatkuvasti liian korkea verensokeri on haitallinen muun muassa ääreisverenkierrolle, munuaisille, silmille ja aivoille.
Vanhempien lisäksi myös päiväkotien, koulujen ja kaikkien lasten kanssa työskentelevien pitäisi tunnistaa alkavan diabeteksen ja ketoasidoosin oireet. Mitä pienempi lapsi on, sitä vähemmän hän itse osaa kertoa olostaan.
Ketoasidoosi on hengenvaarallinen tila
Diabeteksessa haima lakkaa tuottamasta insuliinia. Ilman insuliinihoitoa sairastuneen nestetasapaino häiriintyy hengenvaarallisesti ja elimistöön kertyy happoja. Tilaa kutsutaan ketoasidoosiksi. Tässä tavallisimmat tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen liittyvät oireet lapsella:
– jatkuva janontunne ja epätavallisen runsaat pissat
– kuivaksi oppinut lapsi alkaa yökastella
– tahmea pissa
– outo väsymys ja huonovointisuus
– selittämätön laihtuminen
– vakavia ketoasidoosin merkkejä ovat vatsakipu, oksentelu ja tiheä hengitys
– hoitamattomana ketoasidoosi johtaa koomaan, lopulta kuolemaan
Kommentit (0)