Hyppää sisältöön

Tiedossa kiva vai kova työelämä?

Onnekkaita ovat ne nuoret, joilla on mieluisa kesätyö. Ensimmäisillä kokemuksilla työelämästä voi olla kauaskantoiset seuraukset. Kolmannes nuorista pelkää etukäteen työelämän olevan heille liian raskasta.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Brooke Cagle/Unsplash
Tiedossa kiva vai kova työelämä?

Nuori saa ensimmäisen kosketuksen työelämään usein kesätyön kautta. Ei ole samantekevää, millainen kokemus se on.

Kokeeko nuori olevansa tervetullut työyhteisöön aloittelijanakin?

Kokeeko nuori olevansa tervetullut työyhteisöön aloittelijanakin? Saako työhön kunnollisen perehdytyksen? Suhtaudutaanko virheisiin ymmärtäväisesti (sillä väistämättä niitä tulee)? Kehutaanko onnistumisista? Muistetaanko tsempata ja kysyä välillä, miten hänellä menee?

Ensimmäiset työkokemukset jättävät vahvoja muistijälkiä ja voivat jopa vaikuttaa uranvalintaan. Tämä kannattaisi pitää mielessä etenkin työvoimapulasta kärsivillä aloilla.

Taloustutkimus selvitti yläkoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden työelämäasenteita tänä keväänä. Sen mukaan nuoret eivät suhtaudu tulevaisuuden työelämään yhtä luottavaisin mielin kuin aiemmin.

Niiden nuorten määrä, jotka pelkäävät työelämän olevan heille liian raskasta, on lähes tuplaantunut muutamassa vuodessa. Vuonna 2022 jo reilu kolmannes nuorista pelkää etukäteen työelämää. Mistä tämä johtuu, se ei käy ilmi tästä tutkimuksesta. Olettaisin, että asenteet juontavat juurensa läheltä: omien vanhempien kokemuksista, omista kokemuksista sekä median välittämästä kuvasta.

Vuonna 2022 jo reilu kolmannes pelkää etukäteen työelämän olevan liian raskasta.

Nuorilla on myös selkeät arvostuksenkohteet. Lähes yhdeksänkymmentä prosenttia nuorista pitää uraa valitessa tärkeimpinä näitä asioita:

1. Kohtuulliset työajat sekä turvallinen, viihtyisä ympäristö.

2. Hyvät työkaverit ja johtajat.

3. Kiinnostavat työtehtävät.

4. Mahdollisuus hyödyntää omaa osaamista mahdollisimman paljon.

5. Hyvä palkkaus.

Lisäksi lähes yhdeksänkymmentä prosenttia nuorista haluaa tehdä töitä ympäristössä, jossa kaikkia ihmisiä arvostetaan ja kohdellaan yhdenvertaisesti. Etäilyyn nuoret vaikuttavat kyllästyneen, sillä vähiten tärkeänä he pitivät mahdollisuutta tehdä etätöitä.

Nuoret eivät vaadi kohtuuttomia, vaan kohtuullista kohtelua. Ystävällisyys ei maksa mitään.

Ystävällisyys ei maksa mitään.

Jokainen voi olla se hyvä työkaveri, joka jättää työpaikasta hyviä muistoja. Mukava työkaveri voi tehdä paljon hyvää alansa edustajana.

 

Lähde: TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2022 (PDF).

 

Aiemmin nuorista työelämässä:

Nuoren ensimmäinen työpaikka – painajainen vai hienoa työkokemusta?

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *