Hyppää sisältöön

Sanat, jotka jäivät mieleen

Olen iloinen, että muistin sanoa olevani kiitollinen, että minulla on lapsinani juuri heidät.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Melissa Askew/ Unsplash
Sanat, jotka jäivät mieleen

Opettaja oli tunnettu ankaruudestaan ja omalaatuisuudestaan. Lapset pelkäsivät häntä. Kerran olin nuorena paikallislehden kesätoimittajana tekemässä juttua pikkupaikkakunnan kesätapahtumasta. Säikähdin, kun opettaja lähestyi. Hän katseli hetken, kun tein muistiinpanoja. Sitten hän sanoi: ”kyllä sinulla kynä kädessä pysyy”. Jännä, että muistan sen sanatarkasti vielä 35 vuoden jälkeen.

Monille tämän ajan aikuisille on lapsena tai nuorena sanottu: ”sinusta ei tule mitään”. Se on saanut joko sisuuntumaan – tai sitten alisuoriutumaan. Herkässä iässä kuullut sanat tekevät mieleen pesän. Millainen kaiku sanoista jää? Kasvaako pesässä raakkuvia variksia vai satakieliä? Joku voi neuvoa: häädä varikset päästäsi. Mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

Millainen kaiku sanoista jää?

Kirjailija Petri Tamminen on kerännyt suomalaisten mieliin vuosikymmeniksi kaikumaan jääneitä sanoja ja muotoillut niistä pienoiskertomuksia kirjaansa Se sano – Unohtumattomat lausahdukset (Otava, 2021). On niitä, joille on sanottu: ”sinun elämälläsi on tarkoitus”, sitten on niitä, jotka on lytätty heti elämän ensiaskelilla. Suomalainen mielenmaisema näyttäytyy arktisena. Isä karjuu 14-vuotiaalleen: ”sinusta ei ole kenellekään hyötyä”. Mies sanoo naiselleen, joka venyttelee aamulla vuoteessa: ”onpa rumat jalat”.

”sinun elämälläsi on tarkoitus”

Hyistä on ollut kasvaa tällaisessa ilmapiirissä. Toivo herää kirjan loppua kohti. Lasten ja nuorten sanat sulattavat jään.

Isoäiti kertoo, miten 16-vuotias tyttärentytär kääntyi liukuportaissa katsomaan häntä ja sanoi: ”Olenko koskaan sanonut sinulle että olet tosi kaunis”. Isoäiti on 62-vuotias eikä hänestä aina tunnu kauniilta. Mutta nuo sanat jäävät soimaan hänen sydämeensä.

nuo sanat jäävät soimaan hänen sydämeensä

Omat nuoreni ovat sanoneet eri yhteyksissä olevansa kiitollisia, että heillä on vanhempinaan juuri meidät. Ne sanat talletin sydämeeni. Olen iloinen, että muistin sanoa olevani kiitollinen, että minulla on lapsinani juuri heidät.

Mitkä sanat sinä haluat jättää soimaan läheistesi sydämiin?

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *