Hyppää sisältöön

Paras uudenvuodenlupauksesi ei liity laihduttamiseen

Tässä viisi syytä, miksi vapaaehtoistyö ja muiden auttaminen hyödyttää sinua itseäsi.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Ella Wei /Pexels
Paras uudenvuodenlupauksesi ei liity laihduttamiseen

Jokunen vuosi sitten olin epätoivoinen ja väsynyt äiti. Silloin järjestöt ja heidän vapaaehtoisensa ojensivat auttavan kätensä. Mihin olisinkaan joutunut ilman heitä? Sen jälkeen olen itse työskennellyt vapaaehtoisena useissa järjestöissä.

Niin se on: joskus on aika ottaa vastaan apua ja sen jälkeen on aika auttaa vuorostaan muita.

joskus on aika ottaa vastaan apua ja sen jälkeen on aika auttaa vuorostaan muita

Miksi kannattaisi auttaa muita? Koska muiden auttaminen tekee monin tavoin hyvää – niin mielenterveydelle kuin kehollekin. Unohda siis uudenvuoden laihdutuslupaukset ja kaikenlainen oman navan ympäripurjehdus ja kääri hihasi muiden hyväksi. Paras uudenvuodenlupauksesi voisi olla vaikkapa vapaaehtoistyön aloittaminen jossakin järjestössä. Tässä viisi syytä miksi se kannattaa itsesi vuoksi.

1. Antaa elämälle tarkoituksen

Tuntuuko elämäsi tyhjältä ja tarkoituksettomalta? Vapaaehtoistyö antaa elämälle uutta sisältöä ja merkitystä. Vapaaehtoistyö auttaa löytämään kestävät arvot ja suunnan elämälle.

2. Vapauttaa onnellisuushormoneja

Pienikin laupeudenteko toiselle parantaa välittömästi mielialaa. Jos ostaa toiselle jotakin, siitä tulee parempi mieli kuin jos ostaisi itselleen jotakin. Tuoreen tutkimuksen mukaan hyväntekeväisyys on jopa tehokkaampi mielialan kohottaja kuin terapia!

3. Lievittää yksinäisyyttä ja stressiä

Vapaaehtoisen auttamistyön kautta tutustuu uusiin, mukaviin ihmisiin. Voi tuntea kuuluvansa joukkoon. Se lievittää yksinäisyydentunnetta ja sen aiheuttamaa stressiä.

4. Opettaa uusia taitoja

Olen oppinut vapaaehtoistyössä vaikka mitä, mutta tärkein niistä lienee kuunteleminen ja kyky kohdata mitä erilaisimmissa tilanteissa eläviä ihmisiä. Siinä saralla on itse kullakin elämänmittaisesti opittavaa, mutta ainakin olen päässyt alkuun.

5. Avaa uusia näkökulmia elämään

Vapaaehtoistyön kautta tulee tavanneeksi uusia ihmisiä ja todistaneeksi monenlaisia ihmiskohtaloita. Voi huomata, miten hienoja ihmisiä on olemassa, miten paljon hyvyyttä maailmassa. Ehkä voi myös oivaltaa, miten pieniä omat ongelmat loppujen lopuksi ovat ja miten paljon hyvää elämässä kuitenkin on.

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *