Hyppää sisältöön

Nuorten unelmasome

Monet nuoret ovat jo havahtuneet sosiaalisen median koukuttavuuteen ja siellä leviävän vihapuheen haavoittavuuteen. He haaveilevat toisenlaisesta somesta. Millainen se olisi?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Luke Porter/Unsplash
Nuorten unelmasome

 

Lasten ja nuorten säätiön selvityksen mukaan nuoret unelmoivat somesta, joka on ennen kaikkea turvallinen paikka, jossa jokainen saa olla oma itsensä. Erilaisuutta ymmärretään, kiusaamista ja vihapuhetta ei ole ja omaa arkea jaetaan silottelematta eli filtterit on unohdettu. Yli puolet vastaajista uskoi, että tulevaisuudessa some muuttuu aidompaan ja kaunistelemattomampaan suuntaan.

Nuoret käyttävät somea viiden vuoden päästä nykyistä enemmän oman maailmankuvansa laajentamiseen.

Nuoret käyttävät somea viiden vuoden päästä nykyistä enemmän oman maailmankuvansa laajentamiseen. Näin uskoi valtaosa vastaajista – lähes 80 %. Somen uskottiin myös auttavan ihmisiä ymmärtämään toisiaan paremmin. Lisäksi suurin osa vastaajista uskoi ja toivoi, että nuoret voivat tulevaisuudessa vaikuttaa somen avulla nykyistä enemmän yhteiskunnallisesti tärkeinä pitämiinsä asioihin.

Tutkimukseen osallistuneet nuoret tuntuvat tiedostavan hyvin some-vaikuttajien ja somen vaikutuksen itseensä ja identiteettinsä kehitykseen:

”Sosiaalinen media on liian pinnallinen ja antaa kehittyville itseään etsiville nuorille vääränlaisen maailmankuvan sekä oletuksen, että pitäisi näyttää tietynlaiselta jotta voisi tuntea kuuluvansa johonkin.” nuori, 18

“Minua pelottaa, että sosiaalinen media saa nuoret luulemaan, että elämän pitäisi olla tietynlaista, jotta se olisi hyvää” nuori, 17

Nuoret myös toivoivat enemmän sometonta aikaa toistensa kanssa.

Nuoret myös toivoivat enemmän sometonta aikaa toistensa kanssa. Se onkin viisasta, sillä viimeaikaisten tutkimusten mukaan kasvokkainen kohtaaminen on edelleen ylivoimainen mielenterveyden kohentaja.

Itävaltalainen tutkimusryhmä selvitti tuoreessa tutkimuksessaan kumpi tukee paremmin mielenterveyttä, kasvokkainen vai digitaalinen keskustelu. Tutkimuksen osallistujat raportoivat tunnetiloistaan neljän viikon ajan päivittäin.

Kävi ilmi, että niinä päivinä, jolloin osallistujilla oli ollut tavallista enemmän kasvokkaisia tapaamisia, heidän mielenterveytensä oli parempi. Lisäksi ihmiset, joilla oli kasvokkaisia kohtaamisia enemmän, voivat paremmin kuin ne, joilla live-kohtaamisia oli vähemmän. Digitaaliset välineet eivät siis ainakaan toistaiseksi pysty korvaamaan kasvokkaisia kohtaamisia.

Tutkimus tehtiin pandemiasulun aikana. Ei siis ihme, että nuortemme hyvinvointi suorastaan romahti pandemiasulun aikana. Tämä pitäisi ottaa huomioon paremmin, jos tulevaisuudessa joudutaan vastaaviin tilanteisiin.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *