Hyppää sisältöön

Nuoret kantavat liian suurta vastuuta ilmastokriisistä

Me vanhemmat elämme ja tuhlaamme kuin viimeistä päivää – ja unohdamme, että nuorillamme on koko elämä edessään.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Borko Manigoda/Pexels
Nuoret kantavat liian suurta vastuuta ilmastokriisistä

Me vanhemmat elämme ja tuhlaamme kuin viimeistä päivää – ja unohdamme, että nuorillamme on koko elämä edessään.

Black Friday ja joulu lähestyvät kovaa vauhtia, niin myös Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivä,  jota vietetään 24.11.2023. Merkkasin jälkimmäisen jo kalenteriin. Omien nuorteni kanssa sovimme jo vähälahjaisesta joulusta. Harva meistä kaipaa lisää materiaa. Siitä huolimatta törsääminen jatkuu.

Suomalaiset ovat globaalissa vertailussa kulutuksen kärkimaita: tänä vuonna vietimme ylikulutuspäivää 31.3.2023, kun koko maapallo vietti sitä elokuun alussa. Jos kaikki eläisivät suomalaisten tavoin, maapallon vuosittain uusiutuvat luonnonvarat olisi käytetty kolmessa kuukaudessa!

Jos kaikki eläisivät suomalaisten tavoin, maapallon vuosittain uusiutuvat luonnonvarat olisi käytetty kolmessa kuukaudessa!

Milloin me uskomme, että riittää jo, vähemmän on enemmän? Tuntuu, että totuus on jälleen unohtunut. Kuulin tutultani, että Etelä-Ranskassa hedelmäpuut kukkivat parhaillaan, aivan väärään aikaan. Meillä on ollut sateinen kesä ja äärimmäisen vaihteleva syksy. Ihan niin kuin on ennustettu.

Viimeksi muutama päivä sitten Maailman meteorologijärjestö ja WHO varoittivat ihmiskuntaa kehityksen ja terveydellisten saavutusten romahtamisesta monta vuosikymmentä taaksepäin, ellemme ryhdistäydy. Kukaan ei voi enää väittää, ettei tiennyt.

Eurooppalaisessa seitsemän maan tutkimuksessa selvitettiin, miten eri-ikäiset ovat valmiita tinkimään kulutustottumuksistaan.

Kävi ilmi, että nuoret ja nuoret aikuiset ovat valmiita tinkimään paljon enemmästä kuin sitä vanhemmat. Yli viidesosa 18-24-vuotiaista oli valmiita muuttamaan tai oli jo muuttanut ruokavaliotaan ilmastoystävällisempään suuntaan, kun taas esimerkiksi yli 55-vuotiaista paljon harvempi. Kolmasosa nuorista aikuisista oli myös valmis maksamaan lentomatkoista ilmastokompensaatiota tai teki jo niin, kun taas yli 55-vuotiaista niin teki vain viidesosa.

Eniten nuoret olivat valmiita tinkimään autoilusta: yli puolet oli valmis luopumaan autosta. Lisäksi kolmaosa nuorista ei aikonut hankkia lapsia, mikä on huono uutinen meille tuleville eläkeläisille.

Kolmaosa nuorista ei aikonut hankkia lapsia, mikä on huono uutinen meille tuleville eläkeläisille.

Minua hävettää sukupolveni ja vanhempieni puolesta. Enkä itsekään ole niin esimerkillinen kuin haluaisin olla ja iso osa nuorista on. Pystyisin parempaan. Me kaikki pystyisimme parempaan, jos vain ryhdistäytyisimme.

Seuraavan kerran kun hipelöit halpaa riepua, jota et oikeasti tarvitse, tai hilavitkutin-turhaketta, jota käytät kerran, nipistä itseäsi ja suuntaa ovea kohti. Näin minäkin aion tehdä.

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *