Hyppää sisältöön

Nepsy-nuoret pärjäävät, kunhan saavat tukea ajoissa

Koulutus määrittelee yhä enemmän lasten tulevaisuutta. Kuuluuko se vain hyväosaisille ja onnekkaille? Jos lapset ja nuoret eivät saa tarvitsemaansa tukea opintoihin, silloinhan se tarkoittaa, ettei koulutus ole yhdenvertaista.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Pixabay/Pexels
Nepsy-nuoret pärjäävät, kunhan saavat tukea ajoissa

On hätkähdyttävää, että jo alakoulun opettajilla on aavistus, kuka oppilaista keskeyttää koulunsa ammattikoulussa tai lukiossa. Keskeyttäminen osataan ennustaa melko luotettavasti erilaisten tunnusmerkkien avulla. Keskeyttämistä enteilevät muun muassa luvattomat poissaolot, heikko koulumenestys yläkoulussa, lastensuojelun asiakkuus sekä muun muassa neuropsykiatrinen oireilu.

Miksei tälle asialle tehdä mitään? Vai onko väistämätön luonnonlaki, että osa koululaisistamme putoaa ja syrjäytyy?

Onko väistämätön luonnonlaki, että osa koululaisistamme putoaa ja syrjäytyy?

Lastensuojelupäivillä 2021 Jyväskylässä kuultiin paljon puhetta nuortemme pahoinvoinnista. Ilahduttavasti käsiteltiin myös sitä, mitä nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi voisi tehdä. Esimerkiksi Jyväskylässä aletaan nyt puuttua vaikuttavuusinvestoinneilla (SIB) koulupudokkuuteen.

Marja-Sisko Kataikko Jyväskylän nuorisopalveluista esitteli muun muassa, miten neurokirjon nuorten ohjaaminen tuen piiriin vaikutti heidän elämäänsä. Aiemman tiedon perusteella kaikki heistä olisivat pudonneet toisen asteen koulutuksesta ilman nepsy-tutkimuksia ja tukea. Ilman tukea useimmille nepsy-nuorille tulee mielenterveysongelmia. Tuen saamisen jälkeen lähes jokainen näistä nuorista oli opiskelemassa, osa jo valmistunut ja työelämässä. Vain pieni osa tarvitsi edelleen kuntoutusta. Interventiossa autettiin koko perhettä tukemaan nuorensa koulunkäyntiä.

Ilman tukea useimmille nepsy-nuorille tulee mielenterveysongelmia.

Tuki säästi nämä nuoret mittaamattomalta inhimilliseltä kärsimykseltä, mutta myös yhteiskunnalle kertyi merkittäviä rahallisia säästöjä.

Kataikon mukaan nuoren syrjäytyminen maksaa yhteiskunnalle ainakin 18 000 euroa vuodessa. Päälle tulevat vielä kulut lastensuojelusta, päihde- ja mielenterveysongelmista sekä rikollisuudesta. Hintalappu nousee kymmeniin miljooniin.

Koulutus on käyttöliittymä yhteiskuntaan

”Koulutus on käyttöliittymä yhteiskuntaan, se määrittelee lasten ja nuorten tulevaisuuden”, sanoi koulutuksellista tasa-arvoa tutkinut Venla Bernelius Helsingin yliopistosta Lastensuojelupäivien puheenvuorossaan.

Ei saisi olla niin, että toiset saavat käyttöliittymän, toiset eivät. Koulutuksen ei pitäisi olla tarkoitettu vain hyväosaisille ja onnekkaille. Jos lapset ja nuoret eivät saa tarvitsemaansa tukea opintoihin, silloinhan se tarkoittaa, ettei koulutusta ole suunniteltu kaikkia varten.

Tukea neurokirjon haasteisiin

NäeNepsy-sivustolla esitellään toivottava hoitopolku: #NäeNepsy

Kelan LAKU-kuntoutus löytyy täältä.

Tietoa Valterin nepsy-valmennuksesta täällä.

Erityisvoimia.fi -sivuston perustajan ja valmentajan Riikka Seppälän ja Elämän huoltamon valmentajan nepsy-verkkovalmennus täällä.

Apua neuropsykiatrisiin vaikeuksiin Jyväskylässä täältä.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *