Hyppää sisältöön

Mitä nuorille kuuluu?

Valtaosaa nuorista (80 %) uuvuttaa koulunkäynti, erityisesti kiire ja paine pärjätä opiskeluissa. Nuorten omat keinot hyvinvointinsa tukemiseksi eivät välttämättä maksa mitään, mutta voivat säästää mittaamattomasti.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Gaelle Marcel/Unsplash
Mitä nuorille kuuluu?

”Pitäisi olla lupa olla huoleton ja haaveilla. Kokeilla kuka mä oon”, sanoo eräs Nuorten hyvinvointikyselyyn osallistunut nuori.

Olen samaa mieltä. Miten olemmekaan onnistuneet rakentamaan oman uran löytämisestä mahdottoman temppuradan? En usko, että kyse on vain siitä, että nuorista tuntuu siltä, vaan oikeasti nuoruudesta on tullut esterata, jonka selvittämistä aletaan treenata jo peruskoulussa. Missä vaiheessa on tilaa kasvaa ja vahvistaa identiteettiään? Identiteetti kun on sisäinen kompassi, joka näyttää suunnan. Ilman vahvaa identiteettiä ihminen on tuuliajolla. Pelkästään suorittamisen ja koulumenestyksen varaan rakennettu identiteetti ei kanna vastoinkäymisten painoa.

Pelkästään suorittamisen ja koulumenestyksen varaan rakennettu identiteetti ei kanna vastoinkäymisten painoa.

Vaikka hyvinvointikyselyyn osallistuneista nuorista 70 prosenttia nuorista sanoo voivansa hyvin, lähes kymmenen prosenttia ilmoittaa voivansa huonosti. Jokainen heistä on liikaa. Valtaosaa nuorista (80 %) kuitenkin uuvuttaa koulunkäynti, erityisesti kiire ja paine pärjätä opiskeluissa. He kokevat, että heillä tulisi olla valmis tulevaisuudensuunnitelma. Ellei ole, se ahdistaa.

Kuinka monella nuorella on valmis tulevaisuudensuunnitelma? Maailma on myllerryksessä, mutta pitäisi tietää, mihin tähtää. Omassa nuoruudessani sallittiin hapuilu, kipuilu ja kompurointi. Tilalle on tullut kilpailu, jossa nuorista tuntuu, ettei heillä ole varaa epäonnistua.

Omassa nuoruudessani sallittiin hapuilu, kipuilu ja kompurointi.

Mistä nuoret sitten ammentavat jaksamista?

Hyvinvointikyselyn mukaan tärkeimpiä voimanlähteitä ovat kaverit ja ystävät. Myös harrastukset, oma terveys ja lemmikit olivat tärkeitä sekä perhe ja taide, erityisesti musiikki. Nuoret puhuvat asioistaan ystäviensä ja kaveriensa sekä lemmikkiensä kanssa. Yli kuusikymmentä prosenttia vastaajista kertoi voivansa jutella vanhempiensa kanssa, mikä on hienoa.

Nuorilla oli esittää myös ratkaisuja siihen, miten heitä voitaisiin tukea paremmin. Ensinnäkin tuki olisi saatava mahdollisimman lähelle heitä eli kouluihin. Aikuisten pitäisi kaikin tavoin tukea nuorten turvallisuudentunnetta ja ystävyyttä. Ne ovat paljon tärkeämpiä kuin arvosanat.

Nuorten hyvinvointikyselyyn vastasi lähes kolmetuhatta nuorta, eniten 13-16 -vuotiaita.

Kyselyn tuottivat Barnaförds föreningen, Ensi- ja turvakotien liitto, Kasvatus- ja perheneuvonta ry sekä Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry. Tuloksia esiteltiin SOSTE:n webinaarissa Mitä tarvitaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi kunnissa ja tulevilla hyvinvointialueilla? 19.10.2022.

Näin nuoret kertovat itse omassa uutislähetyksessään (YouTube) hyvinvointikyselyn tuloksista.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *