Mistä tukea nuorelle kesällä?
Koulut lomailevat. Sen myötä lapsilta ja nuorilta katoavat arjen aikataulut ja rytmi. Mikä vapaus!
Nuoret parveilevat iloisesti piknikeillä puistoissa, rannoilla ja kesäleireillä. Heille kesä näyttäytyy mahtavana mahdollisuutena, mutta osalle nuorista kesä voi olla yksinäinen ja ahdistava. Kaverit ovat häipyneet mökeilleen. Harrastukset ovat kesätauolla. Hauskanpitoa ulkopuolelta katselevalle voi näyttää siltä, että kaikilla muilla on seuraa. Yksinäisyydentunne kärjistyy. Tunnistan hyvin tuon tunteen nuoruudestani.
Voi olla, ettei yksinäisyydentunteeseen saa lievitystä edes vanhemmilta, jotka joutuvat käymään töissä. Myös palvelut ja ammattilaiset pitävät lomaa. Osa nuorista jää oman onnensa nojaan.
Mistä löytyisi kannattelua yksinäisiin epävarmuuden hetkiin kesällä?
Nuorten yksinäisyys ja mielenterveysongelmat pahenivat pandemiavuosina 2020-21 eikä kohentumista ole näköpiirissä – päin vastoin. Yhteiskuntamme on monin tavoin laiminlyönyt nuorten hyvinvointia. Nuorten harteille kasataan suorituspaineita, mutta se mitä nuoret itse pitävät elämässä tärkeänä, kuten ryhmäytyminen, on sivuutettu.
Moni nuori pelkää, ettei ikinä saa ystäviä
Aikuiset valittelivat pandemiasulkujen aikana ”rämettyvänsä”. Nuoret vasta harjoittelevat ryhmissä navigointia, joten eristäytyminen sai monet unohtamaan sosiaaliset taitonsa. Ilmiö on maailmanlaajuinen. Esimerkiksi The Guardianiin haastateltu Riley kertoo kokevansa, että hänestä huokuu ”huonoa energiaa”. Hän pelkää, ettei ikinä kykene saamaan ystäviä.
Yksi merkittävimmistä syistä itsetuhoisiin ajatuksiin on juuri yksinäisyys. Onko siis ihme, että suomalaisnuorista lähes puolella (40%) on ollut itsetuhoisia ajatuksia (PDF)?
Tähän mennessä koronapandemianaikaisten laiminlyöntien jälkiä ei ole kovin hyvin pystytty paikkaamaan. Allianssi ry vaatiikin tulevalta hallitukselta nuorten hyvinvointiin liittyvien ongelmien ratkaisemista.
Nuoret tarvitsevat tulevaisuustakuun
Nuoret tarvitsevat tulevaisuustakuun, joka kattaa koulutus-, mielenterveys- ja työllisyyspalvelut. Allianssi on valtakunnalllinen nuorisoalan palvelu- ja vaikuttajajärjestö.
Voi vain toivoa, että mahdollisimman moni nuori pysyisi vaikeuksista huolimatta elämän syrjässä kiinni. Ei meillä ole varaa menettää heistä yhtäkään.
Jos yksinäisyys ahdistaa tai on muuten paha olo
Lapset ja nuoret löytävät kuuntelijan ja tukea myös kesäkuukausina Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista. Juhannuksesta lähtien puhelin ja chat ovat avoinna joka päivä kello 17–20.
Lasten ja nuorten puhelimen kesäaukioloajat:
- 23.6.–6.8. Lasten ja nuorten puhelin (116 111) ja chat (nuortennetti.fi) ovat avoinna joka päivä klo 17–20.
- Nettikirjeen voi kirjoittaa itselleen sopivana aikana osoitteessa nuortennetti.fi/kirjoita.
Elokuussa aukeaa myös MLL:n ylläpitämä Nuorten tukilinja, jossa ammattilaiset auttavat ja tukevat apua tarvitsevia nuoria. Nuorten tukilinja on elokuusta alkaen avoinna maanantaista perjantaihin klo 20–24 numerossa 116 111.
Myös läpi kesän auki olevat Sekasin-chat ja Kriisipuhelin vastaavat läpi kesän.
Sekasin-chat avoinna:
arkisin 9-24
viikonloppuisin 15-24
Kriisipuhelin päivystää:
– suomeksi 09 2525 0111, auki 24/7
– ruotsiksi 09 2525 0112
– arabiaksi ja englanniksi 09 2525 0113.
Lisätietoja ja aukioloajat: mieli.fi/kriisipuhelin
Ukrainankieliset verkkosivut löytyvät osoitteesta mieli.fi/uk/.
Kommentit (0)