Loppu lasten ja nuorten some-manipuloinnille
Somen ja ruutujen haitallisista vaikutuksista lapsille ja nuorille on puhuttu jo pitkään, mutta vain puhuttu.
Ranskassa aiotaan nyt ottaa kovat otteet käyttöön teknojättien suitsemiseksi, uutisoi The Guardian. Luvassa voi olla niin kieltoja kuin rajoituksiakin.
Presidentti Emmanuel Macronin tilaama raportti maalaa synkän kuvan lapsista ja nuorista teknologiateollisuuden talutusnuorassa. Ne koukuttavat lapset ruudun ääreen, hallitsevat heidän mieltään monin eri keinoin ja sitten rahastavat heidän huomiollaan. Lapsista on tullut teknojättien kauppatavaraa.
Raportin mukaan lapsia on suojeltava tältä hyväksikäytöltä. Sitä oli laatimassa joukko asiantuntijoita, esimerkiksi riippuvuuksiin erikoistunut psykiatri Amine Benyamina. Hänen mukaansa ruudut aiheuttavat liikaa haittavaikutuksia muun muassa lasten ja nuorten silmille, aineenvaihdunnalle, keskittymiskyvylle ja aivotoiminnalle.
Hyvinvointia rapauttava laitteidenkäyttö halutaan nyt kerta kaikkiaan saada loppumaan.
Raportin suosituksen mukaan oman puhelimen saisi vasta 11-vuotiaana ja älypuhelimen aikaisintaan 13-vuotiaana. Alakoululaisten ei tulisi käyttää lainkaan kännyköitä tai tabletteja koulussa – ellei se ole tarpeen esimerkiksi vamman vuoksi.
Kaupalliseen someen – kuten TikTok, Instagram tai Snapchat – pääsisi 18-vuotiaana.
Kaupalliseen someen – kuten TikTok, Instagram tai Snapchat – pääsisi 18-vuotiaana. Sitä ennen nuoret saisivat käyttää eettistä, moderoitua somea, kuten Mastodon. Teinejä pitäisi myös valistaa teknojättien manipulointikeinoista ja esimerkiksi riittävän unen merkityksestä hyvinvoinnille.
Raportissa ei syytetä vanhempia, sillä he ovat yhtä lailla uhreja. Vanhempienkin kuitenkin tulisi tiedostaa, miten ruutu häiritsee perheen vuorovaikutusta ja yhdessäoloa. Puhumattakaan siitä tuhosta, mitä laitteet aiheuttavat koululuokissa opetukselle.
Suomalaiset käyttävät mobiilidataa eniten maailmassa. Meidän vaikuttaa olevan helpompaa viettää aikaa ruudun äärellä kuin kohdata ketään silmästä silmään.
Digilaitteet tuovat iloa, mutta myös häiritsevät myös aikuisten yöunta, keskittymistä ja vanhemmuutta. Samaan aikaan kun suomalaisvanhemmat kuuluvat maailman uupuneimpiin, digivanhemmuus uuvuttaa heitä lisää.
Samaan aikaan kun suomalaisvanhemmat kuuluvat maailman uupuneimpiin, digivanhemmuus uuvuttaa heitä lisää.
”Huoli lapsesta digimaailmassa on kuin kivi hiertäisi kengässä. Yhteiskunnan tukea digivanhemmuuteen kaivataan. Nyt vanhemmat vain yrittävät pyristellä asian kanssa. Reaalimaailmassa monellakaan ei ole mahdollisuutta katsella teinin kanssa yhdessä Snapchatia”, sanoo tietokirjailija Aino-Mari Tuuri Lapsemme-lehdessä.
Teknologian kehittyminen tuo mukanaan yhä uusia uhkia: jopa aikuisten on vaikea tunnistaa tekoälyn tuotoksia. Syväväärennettyjä videoita voidaan käyttää muun muassa väärän tiedon levittämiseen ja kiusaamisen välineenä.
Itse alan olla sitä mieltä, ettemme me vanhemmat selviä tästä urakasta yksin, vaan tarvitsemme tueksemme myös järeää lainsäädäntöä ja sääntelyä.
Lisää aiheesta:
Kommentit (0)