Hyppää sisältöön

Laiskat, kurittomat nuoret?

Olitko mallikelpoinen, fiksu nuori? Tai ainakin parempi kuin nykynuoret? Jos, niin et ole ainoa, joka ajattelee niin. Mutta pitääkö se paikkansa?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Mika Baumeister/Unsplash
Laiskat, kurittomat nuoret?

Siellä ne taas tukkivat liikennettä ja heiluttelevat ilmastohätätila -kylttejään. Menisivät metsään poimimaan marjoja ja sieniä! Tekisivät jotakin hyödyllistä!

Kuulostaako tutulta? Vanhempi polvi on kautta aikojen pitänyt nuorisoa laiskana ja ärsyttävänä, jopa tyhmänä.

Moni kuvittelee itse olleensa nuorena fiksumpi, työteliäämpi ja kaikin tavoin hyödyllisempi yhteiskunnan jäsen kuin nykynuoret.

Mutta mitä olisimme ihmiskuntana saaneet aikaan ilman nuorten kapinaa? Eivät keski-ikäiset lähde kaduille vaatimaan muutosta. Myönnetään, ilmastohätätila on havahduttanut myös isoäiti-ikäisiä. Mutta alkuunpanijaksi tarvittiin kuitenkin nuori.

Amerikkalaisessa yliopistossa haluttiin selvittää, pitääkö vanhemman ikäpolven kokemus nuorten rappiotilasta ja heidän omasta ylivertaisuudestaan paikkaansa.

Tutkijat pyysivät koehenkilöitä arvioimaan kuinka nykynuoriso vertautuisi heihin itseensä samanikäisinä. Koehenkilöt arvioivat itseään kolmen arvostamansa ominaisuuden kautta: auktoriteetin kunnioitus, älykkyys ja lukemisesta nauttiminen.

Mitä korkeammalle koehenkilöt arvioivat itsensä kussakin kategoriassa, sitä alemmas nämä arvioivat nykynuorison samoja ominaisuuksia.

Kävi ilmi, että mitä korkeammalle koehenkilöt arvioivat itsensä kussakin kategoriassa, sitä alemmas nämä arvioivat nykynuorison samoja ominaisuuksia. Sitten mitattiin heidän omaa taitotasoaan, esimerkiksi lukeneisuutta.

Kävi nolosti.

He olivat arvioineet itsensä korkeammalle kuin mitä testit osoittivat. Tutkijat lisäsivät heidän piinaansa vielä antamalla heille todellista huonommat arviot ja kysyivät sen jälkeen, mitä mieltä he olivat nykynuorisosta. Huonon tuloksen itse saaneet arvioivat nuorten kykyjä aiempaa suopeammin.

Samaiset tutkijat huomauttavat, että monissa aiemmissa tutkimuksissa saatujen tulosten mukaan nuoret ovat pääsääntöisesti älykkäämpiä kuin vanhempansa. Kyse on siis meidän keski-ikäisten hellimästä muistiharhasta. Mielestämme ennen oli paremmin ja itsekin olimme parempia.

Ei se aivan niin tainnut ollakaan.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *