Hyppää sisältöön

Kuinka sairas pitää olla saadakseen apua?

Avun saamisen vaikeus on johtanut siihen, että nuoret joutuvat kilpailemaan jopa siitä, kuka on riittävän sairas apua saadakseen.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Vonecia Carswell/Unsplash
Kuinka sairas pitää olla saadakseen apua?

”Mitä väliä ihmisen tiedon määrällä on, jos joutuu parikymppisenä työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien takia? Pelkään tulevaisuutemme puolesta.” Jäätelötikku, 16.

”Raha ja elämisen kustantaminen saa meidät stressaantumaan jo ensimmäiselle luokalle mentäessä, vaikka pitäisi miettiä mieluummin vaikka sitä, mikä on lempi-Pokémon-hahmo.” Joonis, 20.

Mielenterveysongelmista puhutaan avoimemmin kuin ennen. Nuorten mielestä siinä on hyvät ja huonot puolensa. Tämä käy ilmi Lastensuojelun keskusliiton julkaisemasta, nuorten itsensä kirjoittamasta raportista Kuinka suorittaa nuoruus.

Nuorten mielestä tabun hälveneminen mielenterveysongelmista auttaa tunnistamaan ongelmia ja hakemaan apua. Toisaalta oireiden vertailulla on kääntöpuolensa: kun julkisuudessa puhutaan usein kaikkein vakavimmista tapauksista, omat oireet voivat tuntua vähäpätöisiltä.

Satakieli, 17, avaa raportissa tätä mielenkiintoista, kipeää dilemmaa. Hänen mukaansa avun saamisen vaikeus on johtanut siihen, että halutaan olla sairaampia, jotta varmistettaisiin avun saaminen.

Miksi ihmeessä? Näin hän kertoo:

”Olisi hyvin omituista, jos joku kertoisi toivovansa sairastumista syöpään. Huonovointisten nuorten keskuudessa sairauden ihannoiminen on kuitenkin hyvin tyypillistä. Omaa sairautta vertaillaan muihin – onko toinen riutuneempi, montako tikkiä itseaiheutettuihin haavoihin on laitettu ja ovatko muut olleet useammin sairaalassa? Omaa paranemisprosessia viivytetään ajatellen, että muutos aloitetaan, kunhan on vielä hieman sairaampi.”

Olemme onnistuneet tekemään sairaudestakin kilpailua nuorille!

Jotakin meillä on vinksallaan, kun nuorten pitää haluta olla sairaampia saadakseen apua. Toisaalta tämän ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Nuorten mielenterveyspalveluiden ruuhkautuminen on täyttä totta ja siitä uutisoidaan usein. Olemme onnistuneet tekemään sairaudestakin kilpailua nuorille!

Satakieli huomauttaa: ”Ei ihmekään, että nuoret päättävät käyttää kyseenalaisia keinoja saadakseen apua. Välitöntä apua on kyllä tarjolla tikkaamista tarvitseviin haavoihin, sillalta hypätessä murtuneisiin luihin taikka vatsassa velloviin lääkkeisiin, mutta särkyneen mielen kanssa saattaa jäädä yksin jopa kuukausiksi.”

Kuinka suorittaa nuoruus -raportissa nuoret kirjoittavat oivaltavasti paitsi mielenterveydestä, myös koulusta, ihmissuhteista, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta, rasismista sekä lastensuojelusta. Lisäksi nuoret kertovat, millaista apua toivovat ja miten haluavat tulla kohdatuiksi.

Jos nuorten ajatusmaailma kiinnostaa, kannattaa tämä ehdottomasti lukea! Raportin loppuun nuoret ovat listanneet sata syytä elää. Listaus on hellyttävä, antaa toivoa paremmasta huomisesta.

Mikä voisikaan olla parempi syy elää kuin vaikkapa söpöjen eläinten silittäminen, toisten auttaminen tai lautapelit ja niissä voittaminen?

Mikä voisikaan olla parempi syy elää kuin vaikkapa söpöjen eläinten silittäminen, toisten auttaminen tai lautapelit ja niissä voittaminen?

 

Aiemmin aiheesta:

Mitä nuorille kuuluu?

Nuorten pahoinvoinnin syyt

Nuorten mielenterveydessä hätätila

Nuorilla on hätä

Muun muassa tällaista apua nuoret itse toivovat aikuisilta:

– Rohkaise hakemaan apua ja muistuta siitä, että avun pyytäminen on ok.

– Selvittäkää yhdessä, mistä apua saa.

– Kohtaa kunnioittavasti.

– Kannusta kertomaan omista ajatuksista ja kokemuksista.

– Ole läsnä, älä jätä yksin.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *