Hyppää sisältöön

Isovanhemmuus lähestyy – ryhdynkö aktivistimummoksi jo nyt?

Puhutaan vauvakadosta ja huoltosuhteesta, mutta ajatellaanko tulevien kansalaisten hyvinvointia lainkaan?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Isovanhemmuus lähestyy – ryhdynkö aktivistimummoksi jo nyt?

Olen siinä iässä, että saatan saada tartunnan: mummokuumeen. Enpä olisi ikinä uskonut, mutta olen havainnut ensimmäisiä oireita: semmoista lämmintä humpsahdusta sydänalassa, kun kuulen tuttavien saaneen lapsenlapsia. Aiemmin en oikein käsittänyt heidän höpsähtämistään, nyt ymmärrän.

Lisäksi sain kysyttyä esikoiseltani sen ison kysymyksen: onko tullut mieleen??? Missään nimessä en aio virittää painostuskampanjaa nuorta paria kohtaan, mutta oli ihana kuulla, ettei ajatus tunnu hänestä mahdottomalta. Olen varautunut odottamaan. Jaksan kyllä.

Taidan ryhtyä aktivistimummoksi jo ennakkoon. Joukko vaikuttavia mummoja perusti oman liikkeensä Aktivistimummot ry muutama vuosi sitten. He vetoavat muun muassa ikimetsien puolesta. Palan ”mummonmetsää” voi lahjoittaa tai ostaa itselleen vaikkapa äitienpäivälahjaksi.

Seuraavissa kunnallisvaaleissa jokainen isovanhempi tai isovanhemmaksi mielivä voi äänen verran vaikuttaa siihen, miten lapsiystävällinen kunnasta tulee. Puhutaan vauvakadosta ja huoltosuhteesta, mutta ajatellaanko tulevien kansalaisten hyvinvointia lainkaan?

Lukiolainen ja ilmastoaktivisti Atte Ahokas vetoaa meihin aikuisiin Lapsen Maailman kolumnissaan: ”Onkin äärimmäisen tärkeää, että kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin valitaan valtuutettuja, jotka välittävät luonnon- ja ilmastonsuojelusta, eivätkä ole valmiita uhraamaan tulevia sukupolvia lyhytnäköisen voitontavoittelun edessä. ”

Väestöliiton tutkija Anna Rotkirch sanoo Ylen haastattelussa: ”Pandemia nosti esiin väestön hyvinvoinnin ja luottamuksen merkityksen. Kun keskustellaan syntyvyyden laskusta, ollaan hyvin usein huoltosuhteessa ja taloudessa, vaikka ydin väestöpolitiikassa on ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointi”.

Mummouden syvimpään olemukseen voi tutustua tiedetoimittaja Tuula Vainikaisen tuoreen Mummu-kirjan avulla. Viiden lapsen mummu kertoilee isoäitiyden iloista ja suruista kokemuksen tuomaa lempeää viisautta äänessään. Hän pitää yhtenä isovanhemman tärkeimmistä tehtävistä lapsenlapsille lukemista. Mummu-Vainikaisen kirjahylly pullisteleekin lastenkirjoja. Mummu-kirjassa tuodaan esiin runsaasti myös muiden isovanhempien kokemuksia. Suosittelen tätä kirjaa vertaistueksi isovanhemmille ja myös isovanhemmuudesta haaveileville tietolähteeksi.

 

Lisää isovanhemmuudesta:

Ethän hylkää: kolme toivetta isovanhemmalle

 

”Olisin mieluummin ylväs ja lapsenlapsiani henkisesti suojeleva puu kuin tallattu niitty. Olen miettinyt, olisiko hyvä sitten aikanaan maatua nimettömänä jossakin muistolehdossa tai siroteltuna meren laineille, jottei maailmaan jäisi mitään fyysistä paikkaa, jossa lastenlasten edellytettäisiin käyvän minua muistamassa. Toivon mieluummin, että he voisivat muistaa minua, missä vain heille sopii, niin että mielessä häivähtäisi lämmin olo ja varmuus siitä, että he olivat minulle niin tärkeitä.”

Tuula Vainikainen, Mummu-kirja: Mistä on isoäidit tehty? (Kirjapaja, 2021)

Kuva Mummukirjasta

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *