Hyppää sisältöön

Hätätilanne, osaatko auttaa?

Mitä yhteistä on sokerilla ja adrenaliini-injektorilla? Ne voivat pelastaa hengen.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Sweet life/Unsplash
Hätätilanne, osaatko auttaa?

Helmikuun 11. päivä vietetään 112-päivää. Sen tarkoitus on muistuttaa tärkeistä ensiavun kansalaistaidoista. Tunnetko yleisimpien lasten ja nuorten sairauksien ensiavun?

Auttamisen pitäisi kuulua kansalaistaitoihin. Jokainen on velvollinen auttamaan. Pienellä teolla voi pelastaa ihmishengen. Sitä toivovat niin vanhemmat kuin sairastavat lapset itsekin, sillä heidän jokapäiväinen seuralaisensa saattaa olla pelko. Siksi tietoa näistä tavallisista sairauksista pitää levittää. Me voimme lievittää pelkoa pienillä teoilla: osaamalla toimia hätätilanteessa.

Liian matala verensokeri on diabeetikolle vaarallinen.

Liian matala verensokeri on diabeetikolle vaarallinen. Tyypin 1 diabetesta sairastava voi tarvita ensiavuksi sokeripitoista juomista tai syömistä välttääkseen tajunnan heikentymisen.

Tiesitkö, että sammunut nuori voi olla hengenvaarassa muunkin kuin alkoholimyrkytyksen vuoksi?

Jos hän sairastaa tyypin 1 diabetesta, myös verensokeri saattaa olla vaarallisen matalalla. Maksa ei pysty yhtä aikaa korjaamaan verensokeria ja käsittelemään alkoholia. Usein tyypin 1 diabetesta sairastavilla on hoitovälineitä tai rannekoru, josta sairaus käy ilmi, mutta ei aina. Siksi kannattaisi soittaa ambulanssi matalalla kynnyksellä numerosta 112.

Myös erilaiset allergiat ovat tavallisia sairauksia. Allerginen voi saada äkillisen vakavan allergisen reaktion, anafylaksian, jos on vahingossa syönyt ruoka-ainetta, jolle on allerginen.

Anafylaksia on äkillinen, henkeä uhkaava allerginen reaktio

Anafylaksia on äkillinen ja henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio, jonka voi saada vaikkapa ampiaisenpistoksesta tai ruoka-aineesta, jolle on allerginen. Allergisella lapsella tai nuorella on tavallisesti mukanaan lääkärin määräämät omat helppokäyttöiset adrenaliini-injektorit. Lääke pistetään kankaan läpi reisilihakseen ja lasketaan kymmeneen. Kun adrenaliinipistos on annettu, tulee sen jälkeen soittaa hätäkeskukseen, numeroon 112.

Anafylaksiassa oireet alkavat nopeasti, ja se vaatii välitöntä hoitoa. Tyypillisiä oireita ovat iho-oireet kuten nokkosihottuma, ihon kutina tai turvotus, hengityselinten oireet kuten hengitysvaikeus, yskä ja limaisuus, verenkiertoelimistön oireet kuten sydämen tykyttely tai verenpaineen lasku sekä suoliston ja vatsan alueen oireet. Ilman ensiapua oireet etenevät ja pahenevat ja aiheuttavat henkilölle kuolemanvaaran.

112-päivää on vietetty Suomessa aina 11.2. vuodesta 1997. Vuonna 2024 erityisenä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.

Diabeetikon ensiapu on sokeri

  • 4-8 palaa sokeria tai rypälesokeria (Siripiri, Dexal)
  • lasillinen (1–2 desilitraa) täysmehua tai sokerillista virvoitusjuomaa
  • keskikokoinen hedelmäsosepurkki tai puikko jäätelöä
  • ruokalusikallinen hunajaa, 1–2 ruokalusikallista rusinoita tai muuta nopeasti syötävää sokeripitoista.
  • Jos diabeetikko on tajuton, on hälytettävä ambulanssi hätänumerosta 112.Tarkista, että tajuttoman hengitys kulkee vapaasti ja käännä hänet kylkiasentoon.
  • Tajuttomalle EI KOSKAAN saa antaa syömistä tai juomista tukehtumisvaaran vuoksi. Tajuton on ihminen, joka makaa velttona ja/tai kouristaa. (Lähde: Diabetesliitto)

Hypoglykemian eli matalan verensokerin oireita ovat: Heikotus tai huimaus, nälän tunne, vapina; hikinen, kylmänkostea iho, sekavuus ja tavallisesta poikkeava käytös.

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *