Hyppää sisältöön

Etähoidosta ratkaisu nuorten mielenterveysongelmiin?

Ilmastokriisi. Koronapandemia etäilyineen. Ja nyt vielä sota Euroopassa. Yhä useampaa nuorta ahdistaa, masentaakin. Palvelut ovat ruuhkautuneet. Mistä siis apua?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Melissa Askew/Unsplash
Etähoidosta ratkaisu nuorten mielenterveysongelmiin?

Ainakin neljäsosa suomalaisista nuorista voi pahoin. Heillä on stressi- ja masennusoireita, univaikeuksina, päihdeongelmia, ihmissuhdepulmia sekä vaikeuksia opinnoissa.

Kelan tuoreen selvityksen mukaan mielenterveyteen liittyvät sairauspäivärahapäivät ovat lisääntyneet erityisesti nuorten keskuudessa. Erityisen jyrkästi ovat lisääntyneet ahdistuneisuushäiriöiden perusteella myönnetyt sairauspäivärahat 16-34-vuotiailla nuorilla naisilla. Määrä on lähes viisinkertaistunut vuodesta 2005. Lisäksi 16–34-vuotiailla naisilla masennuksen perusteella maksettujen päivärahapäivien määrä henkilöä kohden on noin kaksinkertaistunut vuodesta 2005.

Mistä apua, kun palvelut ovat ruuhkautuneet? Auttaisiko nettiterapia?

Auttaisiko nettiterapia?

Nuoret etsivät mielellään apua verkosta. Ilmaisia luotettavia ja vaikuttavia matalan kynnyksen tukipalveluita on kuitenkin ollut vähän.

Tätä puutetta paikkaamaan on Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella kehitetty 13-17-vuotiaille nuorille suunnattu pelillinen ilmaisohjelma nimeltään Nuorten Kompassi.

Kehittäjät lupaavat Kompassin auttavan urasuunnittelussa ja elämän suunnan löytämisessä. Se muun muassa vahvistaa koulunkäyntiin liittyvää paineensietokykyä. Menetelmässä hyödynnetään tutkitusti tehokkaita stressin ja masennuksen lievityskeinoja, kuten harjoitellaan tietoisuustaitoja, itsemyötätuntoa ja ihmissuhdetaitoja.

Koko ohjelma kestää viisi viikkoa ja siihen kuuluu 130 harjoitusta.

Nuori voi käyttää ohjelmaa itsenäisesti hyvinvointinsa tukena. Sitä voivat hyödyntää työssään myös opettajat, erityisopettajat, psykologit, koulukuraattorit ja terveysalan ammattilaiset.

Ohjelman kehittäjät ovat tutkineet Nuorten Kompassi -ohjelman vaikuttavuutta ja käyttökokemuksia Keski-Suomen kouluissa ja valtakunnallisesti. Tähän mennessä ohjelmaan on osallistunut noin 1000 nuorta ja 100 ammattilaista ympäri Suomea.

Lista tutkimuksista löytyy täältä.

Lue nuorten omista ideoista kriisin ratkaisuun täältä:

Nuorten mielenterveydessä hätätila

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *