Hyppää sisältöön

Vaarantuuko diabeetikkolasten yhdenvertaisuus päiväkodissa?

Pitkäaikaissairailla lapsilla on oikeus yhdenvertaisuuteen päiväkodissa. Mutta miten siitä pidetään huolta, ellei yhdenvertaisuutta mietitä siellä, missä lapsi elää arkeaan?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Yan Krukau /Pexels
Vaarantuuko diabeetikkolasten yhdenvertaisuus päiväkodissa?

Lapsi saa usein ensikosketuksen suurempaan yhteisöön mennessään päiväkotiin. Ei ole samantekevää, kokeeko hän olevansa vääränlainen vai kuuluvansa joukkoon.

Kuuluvuudentunne syntyy pienistä jutuista: otetaan mukaan leikkeihin, päiväkodin retkille ja muihin yhteisiin puuhiin, kuten vaikkapa hiihtämään tai luistelemaan. Puhutaan hänestä kauniisti, arvostavasti ja vahvuuksia korostaen.

Myös asenne kertoo lapselle paljon. Miten lapsen sairaudesta kerrotaan muille? Miten suhtaudutaan erityistarpeisiin? Lapsihan ei sille mitään voi, jos hengissä pysyminen vaatii insuliinin annostelua ja verensokerin seuraamista, joskus myös ylimääräisiä välipaloja.

diabetesta sairastavat lapset kohtaavat terveydentilaansa liittyvää syrjintää

Diabetesliitto kertoo Oikeusministeriölle lähettämässän lausunnossa, että se saa viestejä huolestuneilta vanhemmilta, joiden mukaan diabetesta sairastavat lapset yhä kohtaavat terveydentilaansa liittyvää syrjintää varhaiskasvatuksessa.

”Diabetesliitolla on tiedossa tilanteita, joissa lapsen oikeus varhaiskasvatukseen suoraan vaarantuu, koska diabetesta sairastavan lapsen välttämättömiä diabetekseen liittyviä hoitotoimia tai niihin liittyviä riittäviä tukitoimia ei järjestetä varhaiskasvatuksen ajaksi.”

Vaatimukset päiväkotia kohtaan ovat kovia, mutta on kyse lapsen terveydestä ja tulevaisuudesta. Siitä meillä ei ole yhteiskuntana varaa tinkiä. Meillä ei ole varaa tinkiä päiväkotien resursseista eikä laadusta.

Meillä ei ole varaa tinkiä päiväkotien resursseista eikä laadusta.

Varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat itse sanoneet, että päiväkotikohtainen yhdenvertaisuussuunnitelma helpottaa heidän työtään. He ovat itse oman työnsä ja työpaikkansa parhaita asiantuntijoita. Miksei heitä kuunnella?

Vanhemmat ja heidän lapsensa ovat myös itse oman arkensa parhaita asiantuntijoita. Heitäkin pitää kuulla.

Päiväkotikohtaisen yhdenvertaisuussuunnitelman lakkauttaminen kuitenkin tarkoittaisi, ettei suunnitelmaa tehtäisi enää yhteistyössä henkilöstön kanssa eikä lapsia ja heidän huoltajiaan tarvitsisi kuulla yhdenvertaisuuden edistämistoimista. Diabetesliiton mukaan henkilöstön ja perheiden kuuleminen ovat tärkeitä keinoja yhdenvertaisuuden takaamiseksi.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen muistuttaa lasten osallisuudesta tiedotteessa:

”Syrjintä ja sen lieveilmiöt, kuten kiusaaminen ja yksinäisyys, ovat todellisia ongelmia jo pienten lasten arjessa. Yhdessä lasten kanssa tehtävä suunnittelu on tehokas tapa edistää yhdenvertaisuutta ja lasten osallisuutta elämänvaiheessa, jossa näkemys itsestä osana ryhmää ja arvot sekä asenteet muodostuvat.”

yhdenvertaisuussuunnitelma on enemmän kuin asiakirja

Päiväkotikohtainen yhdenvertaisuussuunnitelma on siis enemmän kuin asiakirja. Se on päiväkodin henkilökunnan, lasten ja heidän vanhempiensa yhteistyön hedelmä. Tämä vesittyy, jos suunnitelman tekee viranomainen, joka työskentelee kaukana niin päiväkodin kuin perheidenkin arjesta.

Jos yhdenvertaisuussuunnitelmavelvoite poistetaan päiväkodeista, varhaiskasvatuksesta tulee ainoa koulutusjärjestelmä, jossa toimipaikkakohtaista yhdenvertaisuussuunnitelmaa ei vaadita. Esimerkiksi jokaisessa alakoulussa suunnitelma on tehtävä.

En voisi olla kiitollisempi päiväkodin henkilökunnalle siitä tärkeästä työstä, jota he tekivät diabeetikkoläheiseni kasvattamiseksi. Annetaan päiväkodeille mahdollisuus jatkaa hyvää työtään.

Pidetään päätösvalta niillä, joilla on paras asiantuntemus.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *