Hyppää sisältöön

Ympäristövaikutuksiltaan valtava Willow-project oli minulle täysin tuntematon asia kunnes teinini kysyivät minulta asiasta

Nuorten some on Suomessakin kohissut Willow-projectista eli aikeista porata valtavat määrät öljyä Alaskasta. Meidän keski-ikäisten parissa asiaa ei ole noteerattu lainkaan.
Julkaistu
Teksti Pasi Huttunen
Kuvat Joshua Sukoff / Unsplash
Ympäristövaikutuksiltaan valtava Willow-project oli minulle täysin tuntematon asia kunnes teinini kysyivät minulta asiasta

Joko teidän teininne ovat tulleet kysymään siitä? Hiljattain teinieni puheissa alkoi liikkua jokin nimeltä Willow-project enkä lainkaan tiennyt mistä on kyse.

Lapset selittivät, että kyseessä on Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin suunnitelma porata öljyä Alaskassa ja että poraamisen ympäristövaikutukset olisivat äärimmäisen tuhoisat. Ja kyseessä tosiaan on niin ilmaston kuin luonnon monimuotoisuuden kannalta todella tuhoisa teko. Sen lisäksi öljyn poraaminen Alaskassa pettäisi Bidenin presidentinvaalikampanjassaan antaman vaalilupauksen.

Asiasta on Suomessa keskusteltu hyvin vähän. Google-haku ei anna aiheesta oikein mitään tuloksia suomeksi. Asiasta siis on keskusteltu vähän tai ei lainkaan meidän keski-ikäisten alustoilla ja kanavilla. Tiktok on Suomessakin kohissut aiheesta jo hyvän tovin. Sen jälkeen kun #stopwillow lähti lentoon Tiktokissa, on valkoiseen taloon sadellut yli miljoona kirjettä asiaan liittyen ja Change.orgin vetoomukseen on tätä kirjoittaessa kertynyt 3,2 miljoonaa allekirjoitusta.

Mitä lapset edellä…

Eiväthän suunnitelmat porata öljyä Alaskassa ole tietenkään uusi eikä yllättävä ilmiö ja asiasta on toki täälläkin keskusteltu, mutta juuri tämä ConocoPhillipsin pajun mukaan nimeämä projekti ei ole ollut julkisuudessa Suomessa.

Sehän on jo muodostunut aika tavanomaiseksi, että ensin jokin asia tai ilmiö nousee isoksi nuorten sosiaalisessa mediassa, josta ns. aikuisten media poimii sen keskusteluun parin viikon päästä. Arkinen esimerkki tästä on, että minä katson nokkelia meemejä tai videoita Instagramin kelasyötteestä. Kun en ymmärrä jotain, voin kysyä lapsiltani, mistä siinä on kyse, koska samat jutut ovat pyörineet Tiktokissa jo viikkoja sitten.

Toisaalta on lohdullista, että näitä pinnallisiksi ja turhanpäiväisiksi syytettyjä nuorisolaissomeja käytetään myös yhteiskunnallisten asioiden edistämiseen. Samalla on aika masentavaa huomata, kuinka eri ryhmien todellisuudet eivät todellakaan aina kohtaa. Asia, joka näyttää nyt Suomessakin olevan monelle nuorelle huolen ja ahdistuksen aihe ei ole noussut valtavirran mediassa edes esiin. Onko se ihme, että perinteinen media ei aina vaikuta nuoren näkökulmasta ihan relevantilta.

Saunan lauteilla voi keskustella

Minä en halua enkä aio ruveta käyttämään mitään tiktokkeja. Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Linkedinissä on ihan tarpeeksi kestämistä. Sitä paitsi ehkä se riittää, että kaikki tietoni tallennetaan jo yhden supervallan, Yhdysvaltain tietokantoihin. Ei niitä tarvitse myös Kiinalle antaa.

Olisi silti etsittävä keinot tehdä jotain tälle eriytyvien todellisuuksien ongelmalle. Ehkä tämänkin blogitekstin inspiroinut keskustelu Willow-projektista saunan lauteilla oli edes jotain. Pitäisi muistaa kysellä, mitkä nuoremmalle väelle ovat tällä hetkellä ajankohtaisia ja kiinnostavia asioita.

Seuraavaksi voin selvittää, että minkä vuoksi joka toinen vastaantuleva teini hyräilee nyt The White Stripesin hittiä Seven Nation Army vuodelta 2003.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *