Hyppää sisältöön

Tee joulu lasten kanssa

Julkaistu
Tee joulu lasten kanssa

Kuvan lapset on lahjottu pysymään paikoillaan

  1. Aidot jouluäänet kantautuvat keittiöstä, kun pienet hikiset kätöset läpsyttelevät lämmennyttä piparitaikinaa. Voi sitä iloa ja riemua! Samalla kun louhit etusormella taaperon nielusta mandariinin kokoista taikinamöykkyä, uunissa alkaa savuta. Mustaksi hiiltyneet pipariukot ovat tämän joulun hitti.
  2. Joulusiivous sujuu parhaiten koko perheen voimin. Laita lapset siivoamaan sauna. Lyhimmät lapset mahtuvat lauteiden alle kuuraamaan kaakeleita. Joulusaunassa alkaa kiukaalta käry käydä ja savu tuoksahtaa voimakkaalle pesuaineelle. Eihän nyt sentään kiuaskivä olisi tarvinnut saippuoida.
  3. Jouluruokien tekoon lapset osallistuvat mielellään. Lanttulaatikosta on helppo aloittaa. Ainekset vuokaan, kevyt sekoitus ja uuniin paahtumaan. Jouluaattona ihmetellään suvun voimin anopin hampaasta irronneita amalgaamin palasia. Miten ihmeessä Ryhmä Hau -pienoisfiguuri on päätynyt jouluruokaan?
  4. Kuusenhaku lasten kanssa on reipasta puuhaa ja sopii yhteiseksi reippailuksi joulun alla. Luo rehvakasta tunnelmaa hyräilemällä joululauluja, muistele lapsuuden kuusenhakuja ja valehtele kaiken menneen aina hyvin. Kaarisaha, kirves, isoisä, nahkakinnas ja karvalakki. Luntakin oli aina kaulaan asti. Muistuta lapsille, että kuusivarkaus naapurin mailta on ehdottomasti ainoa sallittu laittomuus vuodessa.
  5. Ota lapset avuksi jouluostoksille. Tai älä sittenkään! Käy esimerkiksi Jumbossa, niin tiedät kyllä, mitä tarkoitan.
  6. Kerro lapsille hyvissä ajoin, että tänä jouluna lahjoitetaan lahjarahat hyväntekeväisyyteen. Hyvä ja kaunis ajatus. Ikävä kyllä välipäiväsi hurahtavat hikoillessa, kun väännät viisivuotiaalle rautalangasta, miksi hänen toivomansa Slime-lima vaihtuikin viiteen vuoheen ja kahteen kaivoon ulkomaille.
  7. Ajattelet tietenkin, että lapset käyttäytyvät jouluna kiltisti. Väärin! Lapset sekoavat joulusta. Syyskuusta lähtien ilkeitä ipanoita on uhkailtu joulun perumisella ja ikkunoista kurkkivilla arvaamattomilla tontuilla. Ja katso! Kaiken tämän jälkeen lapsi löytää kuusen alta valtavan kasan hittilahjoja. Vähemmästäkin epäjohdonmukaisuudesta sekoaa pieni piltti ja alkaa räiskiä lahja-Nerfillään holtittomasti. Joulu on vanhemmille pettymysten aikaa.

***

Pyysin lastani kirjoittamaan joulutarinan tätä kirjoitusta varten. Muutamalla suklaakonvehdilla jouduin lahjomaan, sain lopulta tekstin ja julkaisen sen nyt tässä. Tarinan myötä haluan toivottaa kaikille rauhallista joulua.

”Olipa kerran tontu. Oli aato. Tontu lastasi lahjoja. Siten tontu huomasi etä sauna oli päälä. Poro oli ilman valiaita. Tontu valitsi saunan ja siten poron.”

Antti Kanto