Hyppää sisältöön

Onko tässä unelmaduunisi?

Julkaistu

Etsitään miestä tai naista työhön, joka vaatii muun muassa pitkäjänteisyyttä, sitoutumista, epäitsekkyyttä, oikeudenmukaisuutta, kykyä sietää ristiriitoja ja epämukavuusalueelle joutumista, sosiaalisia taitoja, tunteidenhallintaa ja lukemattomien arjen taitojen hallintaa.

Työajat ovat ympäripyöreät ja palkka kehno, mutta sitä kompensoivat a) vakaumus siitä, että työ on merkityksellistä, vaikka siitä ei makseta ja vaikka työntekijästä ei välttämättä kovin usein siltä tunnu, b) mahdollisuus kehittää itseään itsetuntemuksessa ja muissa taidoissa suorastaan piinallisen usein, sekä c) mahdollisuus päästä tästä työstä suojapaikkaan esimerkiksi toisiin töihin.

Tehtävään ei vaadita minkäänlaista koulutusta, muodollista pätevyyttä tai edes täysi-ikäisyyttä.

Työnkuva voidaan jakaa viiteen osioon, jotka jakautuvat edelleen yhteensä 39 alaosioon:

Opettaja -osiossa Sinulta edellytetään taitoa opettaa 1) sosiaalisia sekä 2) arkielämän taitoja, 3) mitä ovat oikea ja väärä sekä 4) kauneus, 5) millaisia ovat arvot, 6) perinteet ja 7) hyvät tavat.

Rakkauden antaja -osiossa Sinulta edellytetään taitoa 1) rakastaa itseä, 2) huomata hyvä, 3) antaa hellyyttä sekä 4) olla lohduttaja, 5) myötäeläjä, 6) suojelija ja 7) hyväksyjä.

Huoltaja -osiossa Sinulta edellytetään taitoa 1) ruokkia, 2) vaatettaa, 3) ulkoiluttaa ja 4) turvata lepo, 5) opettaa rahankäyttö, 6) huolehtia puhtaudesta ja 7) ympäristöstä, 8) hoitaa sairauksia ja 9) antaa virikkeitä.

Rajojen asettaja -osiossa Sinulta edellytetään taitoa 1) huolehtia fyysisten rajojen koskemattomuudesta, 2) luoda turvallisuutta, 3) valvoa ja 4) noudattaa sääntöjä ja sopimuksia, 5) sanoa ”ei” ja 6) huolehtia vuorokausirytmistä.

Ihmissuhdeosaaja -osiossa Sinulta edellytetään taitoa 1) keskustella, 2) kuunnella, 3) auttaa ristiriidoissa, 4) kannustaa, 5) hyväksyä tunteet, 6) pyytää ja 7) antaa anteeksi, 8) tukea itsenäisyyttä, 9) toteuttaa tasapuolisuutta ja 10) vaalia ihmissuhteita.

Olisiko tämä juuri Sinun unelmatyösi?

Mahdoton tehtävä, jos tavoittelee täydellisyyttä. Mutta onneksi riittää, että on ihan tavallinen. ”Seiska on ihan hyvä numero”, toisi isäni aina, kun stressasin tulevia kokeita. Toinen hänen suosikkinsa oli: ”Älkää jätkät kiristäkö!”

Mutta mainio vanhemmuuden jäsentämisen työkalu tuo roolikartta on. Minulle roolit huoltaja, elämän opettaja ja rajojen asettaja istuvat ehkä luontevimmin, mutta vähitellen alan päästä jyvälle myös rooleista rakkauden antaja ja ihmissuhdeosaaja. Olipa vanhemmuus työtä tai ei – ainakin se on erittäin kiinnostavaa!

Topi Linjama