Oksennuspyykki vei parisuhdeajan
”Tuntuuko, että parisuhteenne keskusteluyhteys on hukassa? Koetko, että erilaisuutenne johtaa toistuvasti yhteentörmäyksiin? Kaipaatko suhteeseenne läheisyyttä ja intohimoa?”
Parisuhde on matka. Pitkä matka, johon kannattaa varautua. Kuva: Antti Pitkäjärvi |
Näillä kysymyksillä alkaa esittelyteksti parisuhteen verkkokurssista, parisuhdetrippi.fi -nettisivulla. Nopea vastaukseni jokaiseen kysymykseen on: ”kyllä, mutta ajoittain”. Parisuhteen dynamiikkaan vaikuttavat kymmenet isot ja sadat pienet asiat. Mutkat suoristaen, parisuhteemme sujuu, jos kumpikaan ei ole erityisen väsynyt. Lasten hoitaminen vie aikaa ja energiaa. Välillä silmäpussit roikkuvat raskaina kuin S-marketin kauppakassit. Iltaisin, kun vihdoin koittaa yhteinen aika, ei ajatus tahdo kulkea. Tartun luontevammin Byggmaxin mainoslehteen kuin katsomaan vaimoani syvälle silmiin ja pohtimaan syvällisesti parisuhteemme tolaa.
Parisuhdetrippi -verkkokurssi etenee pääpiirteissään keskustellen ja kurssia voi suorittaa omaan tahtiin. Kurssi on matka, jonka aikana tullaan enemmän tietoiseksi toisen aatoksista ja pysähdytään hetkeksi kysyen: ”miten meillä menee?” Parisuhdetripin tekijät olivat yhteydessä Lapsellisiin miehiin ja tarjosivat mahdollisuutta kokeilla parisuhteen verkkokurssia. Kysyin vaimolta, hän näytti vihreää valoa ja päätimme kokeilla. Saimme sovittua erään toukokuisen sunnuntai-illan, jolloin kurssi alotettaisiin.
Vaimon lukiessa Tatua ja Patua lapsille iltasaduksi painelin keittiötä siivoamaan. Keittiösiivouksen lomassa väsäilin salaattiannokset valmiiksi odotettua kahdenkeskistä aikaa varten. Salaattipeti, päälle hömppeet ja vuolas loraus oliiviöljyä päälle. Leipäpalat paahtimeen ja koska oli tapahtumassa jotakin vähän enemmän, kaivoin kaapista kynttilänpätkän esille. Ei muuta kuin kirjautumaan sisään ja verkkokurssi käyntiin. Kaikki oli valmista.
Vaimoni viipyi pitkään lastenhuoneessa. Kello kävi ja siirsin salaattiannokset jääkaappiin. Kuulin esikoiseni valittavan vatsakipua, mutta viimein hänkin nukahti ja nukuttaja tuli nukutuspuuhista silmät sikkaralla. Lastenhuoneesta kuului kakomista. Säntäsimme huoneeseen. Näky ja haju on tallentunut mieleeni tarkasti. Hiukset, kasvot, peitto, tyyny, sänky, legolaatikko. Oksennusta oli kaikkialla. Tunteja kestävä pesu-, suojaus- ja siivousurakka alkoi. Yön pimeydessä oksentamisen aloitti nuorimmainen. Aamulla george teki tuttavuutta vaimoni kanssa. Viikon päästä muistin Parisuhdetripin.
***
Antin tarina kuulostaa tutulta. Parisuhdepohdinnoille ja toisen syvälliselle kohtaamiselle jää vähemmän aikaa kun toisella lapsista on paskat housussa ja toinen oksentaa samaan aikaan. Eikä se pienten kanssa ole niin kovin harvinainen tilanne. Ruuhkavuosien aikana on työlästä ja usein mahdotonta löytää aikaa parisuhteen hoitamiseen ja moni pari itse asiassa matkaakin omiin suuntiinsa niiden dramaattisten vuosien aikana.
Meillä on sama tilanne kuin Antilla vaimonsa kanssa: pikku hiljaa olemme tarponeet kurssia eteenpäin, joskin se on vasta alkutekijöissä. Taitaa jäädä tekemättä loppuun. Trippi ei lähtenyt jotenkin vetämään.
Sen verran mitä ehdimme sitä suorittamaan, oli konsepti vaivaton ja näppärä. Hiukan meitä puolisoni kanssa mietitytti käytössä olleen matkailuteeman käyttö. Pakettimatka viittaa johonkin poikkeukselliseen ja väliaikaiseen. Parisuhdettamme emme oikein saaneet päissämme soviteltua tähän muottiin. Teknisen toteutuksen kannalta matkailuvertaus kuitenkin toimii hyvin. Se auttaa jakamaan tehtäväpaketit loogisesti johdonmukaisiin kokonaisuuksiin ja kurssi tuntuu etenevän. Siihen ei kyllästy.
Tällä hetkellä lapset ovat kouluiässä, mutta muuraamme uunia. Sen seurauksena eukko pakeni rakennuspölyä yläkertaan lastenhuoneeseen uunityömaan vieressä olevasta makuuhuoneesta. Itse halusin jäädä omaan sänkyyn. Eri paikoissa nukkuminen ei ainakaan tällä kertaa viittaa parisuhdekriisiin, mutta kyllähän se läheisyys on jäänyt vähän vähemmälle. Olen sentään onnistunut nousemaan aamuisin ennen uunimuurarin saapumista. Olisi vähän liikaa herätä sen kanssa.
Parisuhde ei ole rikki, joten on vaikea tuntea suurta tarvetta sen korjaamiseen. Paitsi, että sanonta ei sovellu parisuhteesta puhumiseen. Parisuhteen ei tarvitse olla kriisissä, jotta sen eteen voi tehdä jotain, mutta jos sen eteen ei tee mitään, on se luultavasti pian kriisissä. Sen vuoksi Parisuhdetrippi -verkkokurssin konsepti on samaan aikaan nerokas että huonosti toimiva. Keskusteluun pakotettuna kävimme puolison kanssa läpi asioita, joiden kanssa olisimme muuten varmaan menneet kaikessa hiljaisuudessa koskaan niitä mainitsematta hautaan. Opin uutta ihmisestä, jonka kanssa olen viettänyt melkoisen tiiviisti aikaani kymmenen vuotta. Trippi kannustaa tekemään jotain hyvin tärkeää ja antaa siihen välineitä, mutta toisaalta verkkokurssi ei hengitä niskaan, joten se helposti jää.
Kuten Anttikin sanoo, pitkän kotona tai jossain muualla tehdyn työpäivän jälkeen on mukava illalla päästää itsensä helpolla ja tehdä jotain mukavan vaivatonta. Mieluusti luen kirjaa tai katson telkkarista elokuvan tai sarjan. Itse asiassa usein elokuvakin tuntuu liialta vaatiessaan jopa yli kahden tunnin mittaisen sitoutumisen. Avaa siinä sitten sydäntäsi joskus hyvinkin isoista asioista.
Parisuhdetripin arvo lienee siinä, että keskenjääneenäkin se kannusti vihdoin varaamaan aikaa parisuhteen ruotimiseen vaikka edes mitään esineitä ei vielä heitelty. Ja jos olisimme maksaneet kurssista, olen varma, että olisimme tahkonneet sen loppuun ihan periaatteesta. Parisuhdetrippi toimii eräänlaisena ennaltaehkäisynä, sillä rankkoina aikoina tai suoranaisessa kriisissä parisuhteen pohtiminen onnistuu vielä huonommin.
Antti Kanto & Pasi Huttunen
Parisuhdetripin ihmiset lähestyivät Lapsellisia miehiä yhteistyötarjouksella. He toivoivat perheellisiltä ihmisiltä rakentavaa palautetta kurssista ja sitä vastaan saimme maksutta tunnukset palveluun. Mainittakoon, että jo parisuhdetrippiväki mainitsi heti alkuun, että eivät odota näkyvyyttä blogissa. Eivät sitä toki kieltäneetkään antamasta. Parisuhdetrippi kuvailee olevansa ”pakettimatka pariskunnille, jotka haluavat syvempää keskusteluyhteyttä, rohkeampaa tunteiden ilmaisua, kykyä hallita törmäystilanteita ja päästä lähemmäs toista.”