Kirja-arvio: hyvästi, patriarkaatti!
”Naiset pelkäävät, että heidät raiskataan tai tapetaan, miehet, että heille nauretaan.”
Eilen luin Bianca Kronlöfin kirjan Kirjeitä miehille (2021, suom. Riie Heikkilä, into 2023), kävin kävelyllä kaupungilla ja muistin, että blogin luonnoksissa oli pitkään teksti työnimellä ”miehen katse”. Siinä pohdin, mitä vastaantuleva nainen tai tyttö ajattelee, kun minunkaltainen iso mies kävelee kadulla häntä vastaan. Blogitekstin aihiosta on yllä oleva sitaatti, jonka alkuperää en muista.
Kaupungilla kävellessä minulla on tapana vilkaista vastaantulijaa. Vilkaisulla selvitän, vaatiiko kohtaaminen varautumista tai reagointia kuten moikkaamista. Joskus yksin kävelevä nainen pitää katseen tiiviisti maassa ja olen aistinut, että he pelkäävät kohtaamista.
Katseeseen liittyy sekin, että pidän kauniista ihmisistä – ja heitä on paljon. Saatan katsoa, kuinka kauniisti joku kävelee tai juoksee – tai hiihtää, kuten eilen – kuinka hänen vartalonsa tai jalkansa kaareutuu tai kuinka kauniit kasvot tai hiukset hänellä on. Ihminen on kaunis eläin ja katselen mielelläni lajitovereitani, mutta en voi aina tietää, miten he katseen tulkitsevat.
Tähän blogitekstini kariutui: ajattelin, että en osaa puhua ihmisten katselemisesta oikealla tavalla. Ehkä kuulostan tuijottavalta dorkalta tai peräti stalkkerilta.
Ymmärrä maailmaa ja hyväksy itsesi
Bianca Kronlöf rohkaisee keskusteluun.
”Hei sinä, joka et milloinkaan ole lyönyt etkä lyö naista. Sinun ei tarvitse vakuutella minulle yhtään mitään. Tiedän, että useimmat miehet ovat huippuja. Ongelma on se, että tähän keskustelu sitten usein jääkin.”
Kronlöf on ruotsinsuomalainen näyttelijä, koomikko, feministi ja esikoiskirjailija. Hän kirjoittaa kirjassaan kohtaamilleen miehille kirjeitä suorasukaisesti, melkein kiivaasti, mutta samalla maailmaa ja ihmistä ymmärtäen. Kirjeen saavat niin oma isä, isoisä ja isoveli kuin seksin ostaja, raiskaaja, miehen vartalo ja moni muu.
Lyhin kirje on osoitettu patriarkaatille:
”Aion murskata sinut.”
Syyllisten sijaan nostetaan esiin ongelmia, etsitään keskusteluyhteyttä, kannustetaan toimintaan. Ei ole mieheksi syntyneen ihmisen vika, että rakenteet tuottavat eriarvoisuutta ja epätasa-arvoa. Mutta myös miesten on puututtava epäkohtiin, jotka liittyvät patriarkaaliseen järjestelmään. Ei riitä, että naiset vaativat naisiin kohdistuvaan väkivaltaan tai välineellistämiseen puuttumista. Miesten täytyy ymmärtää ongelma ja vaatia epäkohtiin puuttumista ja korjata niitä. Hiljaa oleminen on iso osa ongelmaa.
Huomaan, että olen monessa asiassa ajatellut ja toiminut feministin tavoin, mutta en ole sisällä feministisessä keskustelussa enkä tunne sen väkivaltaan ja seksiin liittyviä teemoja. Lyhyesti sanoen: en tunne kovinkaan hyvin naisten ongelmia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ongelmista olen ehkä vielä huonommin kartalla.
Kronlöf on kouliintunut patriarkaatin kirurgi. Hän ampuu viihdyttävästi alas ”vihaatko miehiä” tai ”tarvitset vain munaa” -tyyppiset kommentit.
Huomaan myös, että olemme tässä blogissa vuosien mittaan käyneet läpi samoja teemoja. Olemme puhuneet isyyden ja äitiyden sijaan vanhemmuudesta, sillä lapselle on olennaisempaa se, että hänellä on lähellään joku turvallinen aikuinen kuin se, mitä sukupuolta tämä aikuinen edustaa. Miehiin ja naisiin kohdistuu hyvin erityyppisiä odotuksia, mistä syystä miehen tulisi emansipoitua keittiössä ja kodinhoitohuoneessa.
Kirja antoi ajattelemisen aihetta, mikä tarkoittaa, että se oli hyvä.
Jokaisen miehen kannattaa lukaista tämä lempeä ja vihainen kirja. Sen luettuaan ymmärtää paremmin miestä, naista, rakenteita, valtaa ja seksiä (K-18).
Lempisitaattini sivuilla 80-81, ja se sopii miehille, naisille ja kaikille siltä väliltä ja pätee muuhunkin, vaikka siinä puhutaan kehosta.
”Oman itsesi hyväksyminen on vallankumouksellisinta, mitä voit yhteiskunnassamme tehdä, sillä se veisi valtavan määrän yrityksiä konkurssiin. On mahdotonta lypsää rahaa ihmiseltä, joka on tyytyväinen itseensä.”
Pelkäävätkö naiset sitä, että heidät raiskataan tai tapetaan, ja miehet, että heille nauretaan? Ehkä, mutta tämäntapaiset ”miehet sitä, naiset tätä” -tyypittelyt voivat vahvistaa vallitsevia käsityksiä ja sortavia rakenteita, joissa huonoja eivät ole miehet, vaan ”ODOTUKSEMME miehiä kohtaan”, kuten Kronlöf sanoo. Yksinkertaistavat ”men vs women” -videot eivät ole hauskoja. Ja anteeksi tosikkouteni, mutta en enää jaksa innostua Viivi ja Wagner -sarjakuvasta.
Miehet eivät ole sikoja. Sikoja ovat siat.
PS. Bianca, en halua häiritä sinua, mutta minun on pakko todeta, että olet kaunis ja viisas.
Kommentit (0)