Hyppää sisältöön

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!

Julkaistu

Ystävänpäivästä ja äitienpäivästä tulee mieleen Yhdysvallat. Naistenpäivästä tulee mieleen Neuvostoliitto. Kylmän sodan jälkeisessä maailmassa sävyero näyttää tosin haihtuneen: kukkia, kortteja ja suklaarasioita jaetaan niin työläisnaiselle kuin porvarillekin, että he jaksaisivat vuoden muut päivät pyyteettömästi palvella miessukukuntaa.
 
Kun aloitin venäjän opiskelun vuonna 1989, lukion lyhyen venäjän oppikirjana ollut Majak-sarja oli varsin aatteen läpitunkema. Kun muissa kielissä opeteltiin ensimmäisenä kysymään, mikä sinun nimesi on, Majak-sarja alkoi jykevästi: ”Tšto eto? Eto SSSR. SSSR – eto strana.” (Mikä tämä on? Tämä on Neuvostoliitto. Neuvostoliitto on valtio.) 

 
Muiden fraasien joukossa venäjän tunnilla opeteltiin naistenpäivän toivotuksia: ”S meždunarodnym ženskim dnjom!” (Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!) Tai lyhyemmin: ”S vosmim marta!” (Hyvää maaliskuun kahdeksatta päivää!) Toivotukset oli kuvitettu Valentina Tereškovan kuvalla: ”Valentina Tereškova – ensimmäinen nainen avaruudessa.”

 
En ollut aiemmin moisesta päivästä kuullutkaan. Jokin kommunistien juhla varmaan, ajattelin – eihän sitä täällä lännessä vietetä. 

 
Juhlan vasemmistolaisen alkuperän suhteen osuin oikeaan: päätös sen viettämisestä tehtiin vuonna 1910 Sosialistisen internationaalin naisten kokouksessa Kööpenhaminassa. Sitä on juhlittu erityisesti kansainvälisessä työväenliikkeessä tasa-arvon, naisten oikeuksien ja heidän saavutustensa päivänä. Siksi kuva Valentina Tereškovasta kosmonautin asussaan sopii naistenpäivään paljon paremmin kuin kuva divaanillaan makailevasta, hemmotteluhoitoihin limusiinilla kuskatusta naisesta, joka hukutetaan kukkakimppuihin, suklaarasioihin ja hajuvesiin markkinamiesten toiveiden mukaisesti. 

 
Miten naistenpäivä liittyy isyyteen? Sen lisäksi, että olen parisuhteessa naisen kanssa, minulla on onni olla sekä pojan että tytön isä. Toivon heille onnellista tulevaisuutta ja haluan, että heillä on yhtäläiset mahdollisuudet elää, tehdä työtä ja toteuttaa haaveitaan tässä yhteiskunnassa. Tähän sisältyy se, että kumpaankaan ei suhtauduta väheksyvästi eikä heidän tielleen nosteta esteitä sukupuolen perusteella. Naistenpäivänä sanon siis heille molemmille: Yes, you can!

 
En kuitenkaan paheksu naisille ojennettuja kukkia, kortteja ja suklaarasioita, hemmotteluhoidoista puhumattakaan. Hyvää mieltähän ne tuovat. Mutta pari pientä toivomusta minulla olisi. 

 
1. Koettakaa te isoilla autoillanne ajavat hyvätuloiset miehet edes hetken ymmärtää Palvelualojen ammattiliiton naisvaltaista jäsenkuntaa älkääkä närkästykö, jos nämä ihmiset eivät suoranaisesti hihku riemusta, kun heidän entisestään niukasta toimeentulostaan nipistetään vielä pikkuisen enemmän. 2. Lahjoituksen tekeminen Naisten Pankkiin voisi olla ihan hyvä naistenpäivän lahjaidea.

 
Jussi Hyvärinen